Arama

Osmanlı çini sanatının temellerini atan 3 çini ustası

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra bir nakışhanenin kurulmasına öncülük ettiğini biliyor musunuz? Peki ya, Osmanlı çini sanatının temellerini atan üç çini ustasının kimler olduğunu ve bu üç ismin üsluplarının neden tarihe geçtiğini? Veya dünyadaki hangi üslubu Osmanlı çinilerine nakşettiklerini?

  • 13
  • 14
‘DÖRT ÇİÇEK’ ÜSLUBUNU GELİŞTİREN KARAMEMİ
‘DÖRT ÇİÇEK’ ÜSLUBUNU GELİŞTİREN KARAMEMİ

🔸 Topkapı Sarayı'ndaki sanatkârlar defterinde adı Mehmed Karamemi olarak geçen Karamemi, Kanuni Sultan Süleyman'ın sarayındaki Nakışhane'nin baş nakkaşıydı ve emrinde 29 kişi çalışırdı. 1565 tarihinde Kanuni Divanı'nı tezhip ve tezyin etmişti.

🔸 Karamemi Şahkulu'nun çırağıydı. Lale, sümbül, gül ve karanfilden esinlenerek "Dört Çiçek" üslubunu geliştirmişti.

  • 14
  • 14
MOTİFİN İRAN YOLUYLA ÇİN’DEN ALINDIĞI BİLİNİR
MOTİFİN İRAN YOLUYLA ÇİN’DEN ALINDIĞI BİLİNİR

🔸 Kendisinden önce çinilerde kullanılan tomurcuk çiçekleri toplayıp, bunları bir çimen demetinden çıkan çiçek açmış dallar olarak yeniden düzenlemiştir. Çiçekler doğal boyutlarıyla çizilerek gerçekçiliğe önem vermiştir.

🔸 Böylesi bir üslup ile Şahkulu'nun İran kökenli daha önceki üslubundan ayrılan bir Anadolu üslubu yaratılmış oluyordu. Karamemi ve çıraklarının ortaya koyduğu diğer bir motif de çiçek açmış bahar ağacıydı. Bu motifin İran yoluyla Çin'den alındığı bilinmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN