Arama

Osmanlı döneminde Cezayir

Batılılar tarafından sömürge kıtası haline getirilen Afrika'da, denize kıyısı olan ülkeler imkânlar bakımından diğer bölgelerdeki devletlere göre daha şanslı gözükse de sürekli istila ve değişime uğradıklarından tarih boyunca kargaşa içinde olmuşlardı. Bu devletlerden biri de Kuzey Afrika'da bulunan Cezayir idi. Akdeniz'in önemli noktasında bulunan bu ülkenin seyri Osmanlı'nın bölgeyi fethetmesinden sonra değişti. Gelin, dünyaya adalet ve merhamet dağıtan Osmanlı'nın Cezayir'deki faaliyetlerine bakalım.

  • 12
  • 13

Osmanlı Mahallesi: Kasba

🔷 400 yıldır ayakta olan mahallenin her köşesinde Osmanlı izlerine rastlanır. Keçiova Camii'nin ve Beyler Sarayı'nın bulunduğu bu mahallenin kıvrımlı sokakları ile o dönemi hatırlatır.

🔷 Kasbah'nın birçok köşesinde Türk yapılarına ve Osmanlı hayratlarıyla karşılaşmak mümkündür. Sahil kenarında Barbaros Hayreddin Paşa'nın inşa ettirdiği han ve ganimet depolarının hala ayaktadır.

Cezayir halk direnişinin sembolü: Barut Dansı

  • 13
  • 13

Günümüzde Cezayir

🔷 Osmanlı'nın üç asır hüküm sürdüğü bu toprakların bugün tamamına yakını Müslüman'dır. Kuşkusuz bunda Hz. Osman dönemi fetih faaliyletleri, Osmanlı Devleti ve bölgedeki tarikatların etkisi büyüktür.

🔷 Ülke, tarihinin en kötü dönemini 1830-1962 yılları arasında yaşamıştır. Fransız işgali altında kalan Cezayir asimile edilmek istenir.

🔷 Halkın tavizsiz direnişi ile karşılaşan Fransızlar burada kalıcı olamadı. 1954-1962 yılları arasında sekiz yıl devam eden savaş sonucu bağımsızlığını kazandı.

Baba Oruç'un karaltısı Cezayir'i bekliyor

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN