Osmanlı padişahlarının İstanbul'daki türbeleri
600 yılı aşkın bir süre varlığını sürdüren ihtişamlı Osmanlı Devleti'ni yöneten 36 padişah, üç Osmanlı şehrinde medfundur. Padişahlardan ilk altısının kabri Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer padişahların kabri ise İstanbul'dadır. İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…
Giriş Tarihi: 20.09.2019
09:09
Güncelleme Tarihi: 25.09.2019
12:05
Sultan 1. Abdülhamit Türbesi
Sultan 1. Abdülhamit Türbesi , İstanbul Suriçi Eminönü Hamidiye Caddesinde 4.Vakıf Han'ın karşısında bulunan Sultan I. Abdülhamit külliyesinin haziresine 1790 yılında Mimar Tahir ağa tarafından inşa edilmiştir. Türbe mermer işçiliği yönünden son derece muntazam ve barok üsluptadır. Köşeleri yuvarlatılmış kare planlı olup, tümü ile mermerden yapılmıştır. Önünde avlusu bulunan türbenin dış avlu kapısı üzerine sülüs yazı ile Ankebut suresinin 57. ayeti yazılmıştır. Türbenin içerisi kalem işleri ile süslenmiştir. Kuzey duvarının ortasına Peygamberin ayak izini kapsayan mermer bir pano yerleştirilmiştir. Pencere ve dolapların üzeri ile türbeyi çepeçevre kuşatan bir yazı kuşağı görülmektedir. Mermer üzerine sülüs yazı ile yazılmış olan bu kuşakta Mülk suresine yer verilmiştir. Kubbeyi taşıyan pandantiflerin içerisine de madalyonlar halinde İsmi Celal, İsmi Nebi, Çehar yar-i Güzin ile Hasan ve Hüseyin'in isimleri yazılıdır. Ayrıca kubbe içerisindeki yuvarlak madalyona da "Ya alimen bi-hali aleyke ittikali" yazısı dört kez yazılmıştır.
Hobyar, Hamidiye Cd. No:2, 34112 Fatih/İstanbul
Sultan II. Mahmut Türbesi
Sultan II. Mahmut Türbesi; İstanbul Suriçi Divanyolu Yeniçeriler Caddesi üzerine 1840 yılında Ebniye-i Hümayun kalfalarından Ohannes Dadyan ve Bogos Dadyan tarafından inşa edilmiştir. Sultan II. Mahmut Türbesi çevresindeki büyük bir alanda bir Osmanlı anıtsal mezarlığı olmuştur. Bu türbe alanında Sultan II. Mahmut dışında Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamit yatmaktadır. Divanyolu Caddesi üzerinde, cephede, Çemberlitaş yönündeki köşede bulunan türbe sekizgen planlı olup, ön bölümü cadde üzerine taşmış ve buraya birkaç basamak merdiven yerleştirilmiştir. Türbenin Sultanahmet yönündeki köşesine de bir çeşme yerleştirilmiş, böylece yuvarlak pencereli mezarlığın duvarlarında bir kenarda türbe, diğer kenarda da çeşme ve her ikisi arasındaki sebil ve giriş kapısı ile bir bütünlük sağlanmıştır. Mezarlık alanına giriş anıtsal bir kapı görünümündedir.
Mollafenari, Türbedar Sk. No:15, 34120 Fatih/İstanbul
Sultan Abdülmecid Türbesi
Osmanlı sultanlarının otuz birincisi Sultan Abdülmecid, 25 Nisan 1823 günü doğdu. Babası Sultan İkinci Mahmud, annesi Bezm-i Âlem Valide Sultan'dır. 25 Haziran 1861 tarihinde, 39 yaşında iken İstanbul'da veremden dolayı vefat eden Sultan Abdülmecid, Yavuz Sultan Selim'in türbesi yanındaki mezarına defnedildi.
Yavuz Sultan Selim, Debbağ Yunus Sk. No:134, 34083 Fatih/İstanbul
Sultan V. Mehmet Reşat Türbesi
Sultan V. Mehmet Reşat Türbesi; İstanbul Surdışı Eyüp Boyacı Sokağı ile Haliç Sahil Yolu arasında bir bahçede 1914 yılında Mimar Kemalettin tarafından Neo klasik üslupla inşa edilmiştir. Sultan V. Mehmet Reşat (1909–1918) 35. Osmanlı padişahı olup Sultan Abdülmecit'in oğlu, Sultan II. Abdülhamit'in kardeşidir. Sultan V. Mehmet Reşat şehzadeliğinde iyi bir eğitim görmüş, Sultan II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesi üzerine 1909 yılında padişah olmuştur. Döneminde II. Meşrutiyet ilan edilmiş ve 1912 yılında Balkan Savaşı, ardından da 1914 yılında I. Dünya Savaşı başlamıştır. Savaş sırasında 74 yaşında ölmüş ve Eyüp'teki türbesine gömülmüştür. Sultan V. Mehmet Reşat sağlığında türbesi Mimar Kemalettin'e yaptırmıştır.
Eyüp Merkez, Karakol Arkası Sk. No:3, 34050 Eyüp/İstanbul
Sultan İkinci Abdülhamid Türbesi
Osmanlı sultanlarının otuz dördüncüsü Sultan İkinci Abdülhamid, 21 Eylül 1842 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, annesi Tir-i Müjgan Kadın Efendi'dir. "Kızıl Sultan mı, Ulu Hakan mı" diye Osmanlı tarihinin en çok tartışılan padişahı olan İkinci Abdülhamid, 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nda 76 yaşındayken yakalandığı zatürrenin ilerlemesi sonucu veremden öldü. Kabri İstanbul Çemberlitaş Sultan II. Mahmud Hân Türbesindedir.