Osmanlı padişahlarının mezarları nerede?
Osmanlı İmparatorluğunu 1299-1922 yılları arasında yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…
Giriş Tarihi: 15.04.2019
12:19
Güncelleme Tarihi: 15.04.2019
16:28
II. OSMAN (GENÇ): 1604 İSTANBUL- 1622 İSTANBUL
II. Osman at üzerinde (TSMK, Hazine, nr. 2169, vr. 13a)
16. Osmanlı padişahı (1617- 1622), Hotin Fatihi (1620), hattat, şair, Saraç, I. Ahmet ile Mahfiruze Sultan'ın oğlu, IV. Murat ile Sultan İbrahim'in kardeşi, Şeyhülislam Sadettizade Mehmet Esat'ın damadıdır. Zorbalarca idam edilmiştir.
Mezarı Sultanahmet'te Sultanahmet Camisi yanındaki babasına ait 36 sandukalı büyük türbededir.
Sultan Genç Osman, iyi bir terbiye ve tahsil gördü. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi doğu ve batı dillerini klâsiklerinden tercüme yapabilecek kadar güzel öğrendi. Çok güzel bir yüzü olan Genç Osman zekî, enerjik, atılgan, cesur ve gözü pek bir padişahtı. Sultan Genç Osman, Fatih Sultan Mehmed devrine kadar yapıldığı gibi saray dışından, Şeyhülislam Es'ad Efendi'nin ve Pertev Paşa'nın kızları ile evlendi. Yavuz Sultan Selim devrinden itibaren padişah saray dışından evlenmediği için bu davranış önemli bir değişiklik oldu. Kendisine plânlarını uygulayacak bir sadrazam bulamadı. Tarihte eşine az rastlanır bir şekilde tahttan indirilerek, Yedikule zindanlarında boğularak şehit edilen Sultan Genç Osman, babası Sultan Birinci Ahmed'in Sultanahmed Camii'nin yanındaki türbesine defnedildi.
IV. MURAD: 1612 İSTANBUL- 1640 İSTANBUL
Tahta çıktığı ilk yıllarda IV. Murad'ın tasvir edildiği yağlı boya tablo (TSM, nr. 17/390)
17. Osmanlı padişahı (1623-1640), Bağdat Fatihi (1638), hattat, şair, besteci, I. Ahmet ile Kösem Sultan'ın oğlu, II. Osman ile İbrahim'in kardeşidir.
Mezarı Sultanahmet'te Sultanahmet Camisi yanındaki babasına ait 36 sandukalı büyük türbededir.
Sultan Dördüncü Murad, uzun boylu, iri cüsseli, yuvarlak yüzlü ve heybetli bir padişahtı. Osmanlı Sultanlarının en kudretlilerinden biri olarak tarihe geçti. Son derece zeki, gözü pek, cesur, kuvvetli ve enerjik bir insandı.Sultan Dördüncü Murad, çok iyi cirit ve ok atardı. Bu gücünü katıldığı savaşlarda da gösterdi. Din büyüklerine hürmet eder Şeyhülislâm Yahya Efendi'ye "Baba" diye hitap ederdi. İçki ve tütünü yasakladı. Gece sokağa çıkma yasağı koydu. Arapça'yı ve Batı dillerini çok iyi bilirdi. İlmi ve ilim adamlarını çok sever, fırsat buldukça ilim meclislerine gider, onları yeni çalışmalar yapmaları için teşvik ederdi. Sultan Dördüncü Murad döneminin önemli olaylarından biri de Hezarfen Ahmed Çelebi'nin kanat takarak, Galata Kulesi'nden Üsküdar'a uçmasıydı.
İBRAHİM (DELİ): 1616 İSTANBUL- 1648 İSTANBUL
Sultan İbrâhim (Silsilenâme-i Osmâniyye , İÜ Ktp., nr. 9366, vr. 24a)
18. Osmanlı padişahı (1640- 1648), şair, I. Ahmet ile Kösem Sultan'ın oğlu, II. Osman ile IV. Murat'ın kardeşi IV. Mehmet ile II. Süleyman ve II. Ahmet'in babasıdır. İdam edilmiştir.
Mezarı Ayasofya Camisi ön duvarı bitişiğindeki amcası I. Mustafa'nın 17 sandukalı türdeşindedir.
Sultan Birinci İbrahim, uzun boylu, kuvvetli vücutlu ve kumral sakallıydı. Annesi onun yetiştirilmesi için çok gayret göstermişti. Sultan Birinci İbrahim, çok cömert ve lütufkâr bir padişahtı. Fakirlere ve kimsesizlere yardım etmeyi çok severdi. Çıkardığı fermanlarla açlık ve kıtlığın önlenmesine çalıştı. Saltanatı sırasında, annesi Kösem Sultan'ın etkisinde çok kaldı. Sekiz yıl dokuz ay padişahlık yaptıktan sonra, 18 Ağustos 1648 tarihinde, boğularak öldürüldü.
IV. MEHMED (AVCI): 1641 İSTANBUL – 1691 İSTANBUL
IV. Mehmed
19. Osmanlı padişahı (1648- 1687), avcı, şair, Sultan İbrahim ile Hatice Turhan Sultan'ın oğlu, II. Süleyman ile II. Ahmet'in kardeşi, II. Mustafa ile III. Ahmet'in babasıdır.
Mezarı, Eminönü'nde Yenicami arkasındaki annesine ait 45 sandukalı büyük türbededir.
Sultan Dördüncü Mehmed, orta boylu, beyaz tenli ve yanık çehreliydi. Ata çok bindiği için vücudu öne eğikti. Annesi onu çok iyi yetiştirdi. İyi bir tahsil gördü. Babası Sultan İbrahim'in öldürülmesi üzerine 8 Ağustos 1648 günü, henüz yedi yaşında iken padişah oldu. Ava ve edebiyata çok meraklıydı. Ava olan merakı yüzünden tarihte "Avcı Mehmed" olarak anılır. İçkiyi yasaklayıp, içki imalâthanelerini kapattırdı. Sadrazamlığı, Köprülü ailesine vermekle çok isabetli bir karar aldı.
II. SÜLEYMAN: 1642 İSTANBUL – 1691 EDİRNE
Sultan II. Süleyman'ı tahtında gösteren bir minyatür (Paris Bibliothèque Nationale, Cabinet des Estampes, Od nr. 6)
20. Osmanlı padişahı (1687- 1691), Sultan İbrahim ile Saliha Sultan'ın oğlu, IV. Mehmet ile II. Ahmet'in kardeşidir.
Mezarı Süleymaniye'de Süleymaniye Camisi bahçesindeki 7 sandukalı kanuni türbesindedir.
Orta boylu, kır sakallı, şişman ve halim selim bir padişahtı. Dindar, dürüst ve akıllı bir insan olan annesi Saliha Dilaşub Sultan tarafından titizlikle yetiştirildi. Oğluna, gerekli bilgileri bir yandan kendi veriyor, bir yandan da hocalar tutuyordu. Hayatının kırk yılını bir dairede hapis geçiren Sultan İkinci Süleyman cesur, dindar, vatansever, merhametli ve nazik bir insandı. Rüşvet ve sefahata son derece düşmandı. Padişah olduğu sırada askerî zorbaların ortalığı karıştırması üzerine onlarla mücadeleye girişti ve kısmen de olsa asayişi sağladı. Sultan İkinci Süleyman, dört yıl gibi kısa bir süre padişahlık yaptı. Bunun son iki yılını yatak hastası olarak geçirdi. Gün geçtikçe zayıflıyordu. 22 Haziran 1691 günü, Edirne'de vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Süleymaniye Camii yanında Kanûnî Sultan Süleyman Türbesine gömüldü.