Arama

Osmanlı padişahlarının mezarları nerede?

Osmanlı İmparatorluğunu 1299-1922 yılları arasında yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…

  • 18
  • 33
IV. MEHMED (AVCI): 1641 İSTANBUL – 1691 İSTANBUL
IV. MEHMED AVCI: 1641 İSTANBUL – 1691 İSTANBUL

IV. Mehmed

19. Osmanlı padişahı (1648- 1687), avcı, şair, Sultan İbrahim ile Hatice Turhan Sultan'ın oğlu, II. Süleyman ile II. Ahmet'in kardeşi, II. Mustafa ile III. Ahmet'in babasıdır.

Mezarı, Eminönü'nde Yenicami arkasındaki annesine ait 45 sandukalı büyük türbededir.

Sultan Dördüncü Mehmed, orta boylu, beyaz tenli ve yanık çehreliydi. Ata çok bindiği için vücudu öne eğikti. Annesi onu çok iyi yetiştirdi. İyi bir tahsil gördü. Babası Sultan İbrahim'in öldürülmesi üzerine 8 Ağustos 1648 günü, henüz yedi yaşında iken padişah oldu. Ava ve edebiyata çok meraklıydı. Ava olan merakı yüzünden tarihte "Avcı Mehmed" olarak anılır.
İçkiyi yasaklayıp, içki imalâthanelerini kapattırdı. Sadrazamlığı, Köprülü ailesine vermekle çok isabetli bir karar aldı.

  • 19
  • 33
II. SÜLEYMAN: 1642 İSTANBUL – 1691 EDİRNE
II. SÜLEYMAN: 1642 İSTANBUL – 1691 EDİRNE

Sultan II. Süleyman'ı tahtında gösteren bir minyatür (Paris Bibliothèque Nationale, Cabinet des Estampes, Od nr. 6)

20. Osmanlı padişahı (1687- 1691), Sultan İbrahim ile Saliha Sultan'ın oğlu, IV. Mehmet ile II. Ahmet'in kardeşidir.

Mezarı Süleymaniye'de Süleymaniye Camisi bahçesindeki 7 sandukalı kanuni türbesindedir.

Orta boylu, kır sakallı, şişman ve halim selim bir padişahtı. Dindar, dürüst ve akıllı bir insan olan annesi Saliha Dilaşub Sultan tarafından titizlikle yetiştirildi. Oğluna, gerekli bilgileri bir yandan kendi veriyor, bir yandan da hocalar tutuyordu. Hayatının kırk yılını bir dairede hapis geçiren Sultan İkinci Süleyman cesur, dindar, vatansever, merhametli ve nazik bir insandı. Rüşvet ve sefahata son derece düşmandı. Padişah olduğu sırada askerî zorbaların ortalığı karıştırması üzerine onlarla mücadeleye girişti ve kısmen de olsa asayişi sağladı. Sultan İkinci Süleyman, dört yıl gibi kısa bir süre padişahlık yaptı. Bunun son iki yılını yatak hastası olarak geçirdi. Gün geçtikçe zayıflıyordu. 22 Haziran 1691 günü, Edirne'de vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Süleymaniye Camii yanında Kanûnî Sultan Süleyman Türbesine gömüldü.

  • 20
  • 33
II. AHMED: 1643 İSTANBUL – 1695 EDİRNE
II. AHMED: 1643 İSTANBUL – 1695 EDİRNE

Sultan II. Ahmed

21. Osmanlı padişahı (1691- 1695), Sultan İbrahim ile Hatice Sultan'ın oğlu, IV. Mehmet ile II. Süleyman'ın kardeşidir.

Mezarı Süleymaniye'de Süleymaniye Camisi bahçesindeki 7 sandukalı kanuni türbesindedir.

Sultan İkinci Ahmed, hat sanatında çok ustaydı. Yazı yazma kabiliyeti çok üstün olan Sultan İkinci Ahmed, birçok Kuran-ı Kerim yazdı. Şairlere ve şiire çok düşkündü. Üç yıl yedi ay ondört gün saltanat sürdükten sonra, yakalandığı siroz hastalığından kurtulamayarak 6 Şubat 1695 günü Edirne'de vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Kanûnî Sultan Süleyman Türbesine defnedildi.

  • 21
  • 33
II. MUSTAFA: 1664 EDİRNE- 1704 İSTANBUL
II. MUSTAFA: 1664 EDİRNE- 1704 İSTANBUL

II. Mustafa'yı tahtında gösteren bir tasvir

22. Osmanlı padişahı (1695- 1703), hattat, besteci, şair, IV. Mehmet ile Gülmüş Sultan'ın oğlu, III. Ahmet'in kardeşi, I. Mahmut ile III. Osman'ın babasıdır.

Mezarı Eminönü'nde Yenicami arkasındaki babaannesine ve babasına ait 45 sandukalı Turhan Sultan Türbesindedir.

Kuvvetli bir ilim tahsili yaptı. Tahta geçtiğinin üçüncü günü yapacağı işleri anlatan bir hatt-ı hümâyûn yayınladı. Yazısında: "Zevk, sefa ve rahatı kendimize haram eylemişizdir" diyordu. Yine vezirlerinden birine yazmış olduğu yazı şöyledir: "Bana ağırlık ve hazine lâzım değil. Yerine göre kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna harcarım. Sıkıntının her çeşidine sabrederim. Milletime hizmet tamam olmadıkça, seferden dönmem. Elbette sefere bizzat kendim giderim".

  • 22
  • 33
III. AHMED: 1673 HACIOĞLUPAZARI- 1736 İSTANBUL
III. AHMED: 1673 HACIOĞLUPAZARI- 1736 İSTANBUL

Sultan III. Ahmed

23. Osmanlı padişahı (1703- 1730), Lale Devri padişahı (1718- 1730), hattat, şair, IV. Mehmet ile Gülnuş Sultan'ın oğlu II. Mustafa'nın kardeşi, III. Mustafa ile I. Abdülhamit'in babasıdır.

Mezarı Eminönü'nde Yenicami arkasındaki babaannesine ve babasına ait 45 sandukalı Turhan Sultan türbesindedir.

Sultan Üçüncü Ahmed, uzun boylu, kara gözlü, doğan burunlu ve buğday tenli idi. Son derece zekî, hassas ve zarif bir insandı. İyi bir tahsil ve terbiye görmüş olan Sultan Üçüncü Ahmed ünlü hocalardan dersler almıştı. Osmanlı Devleti açısından önemli bir yere sahip olan Lâle Devri boyunca padişahlık yapan Sultan Üçüncü Ahmed, hattat ve şâirdi. "Necib" mahlasıyla şiirler yazdı. Ayrıca musiki ile de yakından ilgileniyordu. Divan şairlerinden Urfalı Nabi Efendi'nin hem kendisini hem de şiirlerini çok severdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN