Arama

Osmanlı padişahlarının mezarları nerede?

Osmanlı İmparatorluğunu 1299-1922 yılları arasında yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…

  • 22
  • 33
III. AHMED: 1673 HACIOĞLUPAZARI- 1736 İSTANBUL
III. AHMED: 1673 HACIOĞLUPAZARI- 1736 İSTANBUL

Sultan III. Ahmed

23. Osmanlı padişahı (1703- 1730), Lale Devri padişahı (1718- 1730), hattat, şair, IV. Mehmet ile Gülnuş Sultan'ın oğlu II. Mustafa'nın kardeşi, III. Mustafa ile I. Abdülhamit'in babasıdır.

Mezarı Eminönü'nde Yenicami arkasındaki babaannesine ve babasına ait 45 sandukalı Turhan Sultan türbesindedir.

Sultan Üçüncü Ahmed, uzun boylu, kara gözlü, doğan burunlu ve buğday tenli idi. Son derece zekî, hassas ve zarif bir insandı. İyi bir tahsil ve terbiye görmüş olan Sultan Üçüncü Ahmed ünlü hocalardan dersler almıştı. Osmanlı Devleti açısından önemli bir yere sahip olan Lâle Devri boyunca padişahlık yapan Sultan Üçüncü Ahmed, hattat ve şâirdi. "Necib" mahlasıyla şiirler yazdı. Ayrıca musiki ile de yakından ilgileniyordu. Divan şairlerinden Urfalı Nabi Efendi'nin hem kendisini hem de şiirlerini çok severdi.

  • 23
  • 33
I. MAHMUD (KAMBUR) : 1696 EDİRNE- 1754 İSTANBUL
I. MAHMUD KAMBUR : 1696 EDİRNE- 1754 İSTANBUL

Sultan I. Mahmud (Silsilenâme-i Osmâniyye, İÜ Ktp., TY, nr. 9366, vr. 24a)

24. Osmanlı padişahı (1730- 1754), hattat, besteci, II. Mustafa ile Saliha Sultan'ın oğlu, III. Osman'ın kardeşi, çocuksuzdur.

Mezarı Eminönü'nde Yeni Cami arkasındaki 45 sandukalı Turhan Sultan türbesindedir.

Sekiz yaşından beri kafes hayatı yaşadığı halde zekâsı, iyi niyeti ve kuvvetli karakteri sayesinde kendini harap etmekten kurtardı. Küçük yaşlardan itibaren çeşitli hocalardan dersler aldı. Tarih, edebiyat ve şiirle meşgul oldu. Özellikle musıkî ile uğraştı. Sultan Birinci Mahmud, 1 Ekim 1730 tarihinde otuz beş yaşında iken padişah oldu. Devrindeki en değerli kimseleri seçip iş başına getirdi. Karakter sahibi, azimli, müşfik, merhametli, dikkatli ve sabırlı bir insandı. Kendi zevkinden çok milletin refahını düşünerek hareket etti. Bu sayede babası ve amcasının düştüğü hatalara düşmedi. Hayatının son iki yılını hasta geçiren Sultan Birinci Mahmud, 13 Aralık 1754 tarihinde elli dokuz yaşında iken vefat etti. Sultan İkinci Mustafa'nın Yeni Cami'deki türbesine defnedildi.

  • 24
  • 33
III. OSMAN: 1699 İSTANBUL- 1757 İSTANBUL
III. OSMAN: 1699 İSTANBUL- 1757 İSTANBUL

III. Osman (TSMK, III. Ahmed, nr. 3109, vr. 24b)

25. Osmanlı padişahı (1754- 1757), hattat, II. Mustafa ile Şehsuvar Sultan'ın oğlu, I. Mahmut'un kardeşi, çocuksuzdur.

Mezarı Eminönü'nde Yenicami arkasındaki 45 sandukalı Turhan Sultan türbesindedir.

Tahta çıktığı elli altı yaşına kadar sarayda hapis hayatı yaşadığı için sinirli bir yapıya sahipti. Ancak yine de şefkat ve merhamet sahibi, özellikle yalanı ve rüşveti sevmeyen bir insandı. Sultan Üçüncü Osman musıkîden nefret ettiği için bütün müzisyenleri saraydan uzaklaştırdı. Sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı. Ökçelerden çıkan sesi duyan cariyeler padişahın geldiğini öğrenip yoldan çekiliyorlardı. İki yıl, on ay, on sekiz gün saltanat sürmüş bu süre içinde yedi tane veziriazam değiştirmiş, dönemi boyunca içte ve dışta barış ve huzur yaşanmıştır. Sultan Üçüncü Osman'ın zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karıştığı bilinmektedir. 30 Ekim 1757'de vücudunda çıkan bir çıbanın verdiği hastalıkla vefat etti. Cenazesi, Yeni Cami'de Sultan Birinci Mahmud'un yanına defnedildi

  • 25
  • 33
III. MUSTAFA (CİHANGİR): 1717 İSTANBUL- 1774 İSTANBUL
III. MUSTAFA CİHANGİR: 1717 İSTANBUL- 1774 İSTANBUL

III. Mustafa'yı bayram tahtında otururken gösteren bir minyatür (Silsilenâme, TSMK, III. Ahmed, nr. 3109, vr. 26a)

26. Osmanlı padişahı (1757- 1774), müneccim, hattat, şair, III. Ahmet ile Mihrişah Sultan'ın oğlu, I. Abdülhamit'in kardeşi, III. Selim'in babasıdır.

Mezarı Laleli'de Lale Camisi önündeki 8 sandukalı Laleli türbesindedir.

Sultan Üçüncü Mustafa orta boylu, iri gözlü, yassı burunlu ve siyah sakallı idi. Heybetli ve kuvvetli bir vücuda sahipti. Çok iyi bir tahsil yaptı. Astroloji ile meşgul oldu. İslâm ve Osmanlı tarihlerini inceledi. Sultan Üçüncü Mustafa, son derece dindar, tutumlu, müşfik, çalışkan ve cömert bir insandı. İki dakika süren ve İstanbul'un hemen hemen yarıdan fazlasını yıkan büyük depremde evlerini, yakınlarını kaybeden halka kendi kesesinden yardım etti. Adaletle hükmeder, haksızlıklara asla göz yummazdı. Yalandan, riyadan ve rüşvetten nefret ederdi. Asla gurura kapılmaz, büyüklük taslamaz, yapamayacağı işleri vaad etmezdi.

  • 26
  • 33
I. ABDÜLHAMİD: 1757 İSTANBUL- 1789 İSTANBUL
I. ABDÜLHAMİD: 1757 İSTANBUL- 1789 İSTANBUL

Sultan I. Abdülhamid'in türbesi – Sirkeci / İstanbul

27. Osmanlı padişahı (1774-1789), hattat, şair, III. Ahmet ile Rabia Sultan'ın oğlu, III. Mustafa'nın kardeşi, IV. Mustafa ile II. Mahmud'un babasıdır.

Mezarı Bahçekapı'da IV. Vakıf Hanı karşısındaki 20 sandukalı Hamidiye türbesindedir.

Hat sanatı ile de meşgul oldu. Merhametli, nazik ve saf bir insan olarak tanınıyordu. Saltanatı süresince birçok ıslahat ve imar hareketlerinde bulundu. Devlet işleriyle daima yakından ilgilendi. Her sorun hakkında fikir ve görüşlerini vezirlerine bildirirdi. Yetenekli vezirler atamaya çalıştı. Halka karşı daima şefkatli ve ılımlı davrandı.Dindarlığı ve iyiliği sebebiyle halkın "velî" olarak gördüğü Sultan Birinci Abdülhamid, on beş yıl iki ay on yedi gün süren saltanattan sonra, 1789 yılı Nisan ayında 64 yaşında vefat etti. Cenazesi Bahçekapı'da kendi yaptırdığı türbesine defnedildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN