Arama

Osmanlı padişahlarının mezarları nerede?

Osmanlı İmparatorluğunu 1299-1922 yılları arasında yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…

  • 25
  • 33
III. MUSTAFA (CİHANGİR): 1717 İSTANBUL- 1774 İSTANBUL
III. MUSTAFA CİHANGİR: 1717 İSTANBUL- 1774 İSTANBUL

III. Mustafa'yı bayram tahtında otururken gösteren bir minyatür (Silsilenâme, TSMK, III. Ahmed, nr. 3109, vr. 26a)

26. Osmanlı padişahı (1757- 1774), müneccim, hattat, şair, III. Ahmet ile Mihrişah Sultan'ın oğlu, I. Abdülhamit'in kardeşi, III. Selim'in babasıdır.

Mezarı Laleli'de Lale Camisi önündeki 8 sandukalı Laleli türbesindedir.

Sultan Üçüncü Mustafa orta boylu, iri gözlü, yassı burunlu ve siyah sakallı idi. Heybetli ve kuvvetli bir vücuda sahipti. Çok iyi bir tahsil yaptı. Astroloji ile meşgul oldu. İslâm ve Osmanlı tarihlerini inceledi. Sultan Üçüncü Mustafa, son derece dindar, tutumlu, müşfik, çalışkan ve cömert bir insandı. İki dakika süren ve İstanbul'un hemen hemen yarıdan fazlasını yıkan büyük depremde evlerini, yakınlarını kaybeden halka kendi kesesinden yardım etti. Adaletle hükmeder, haksızlıklara asla göz yummazdı. Yalandan, riyadan ve rüşvetten nefret ederdi. Asla gurura kapılmaz, büyüklük taslamaz, yapamayacağı işleri vaad etmezdi.

  • 26
  • 33
I. ABDÜLHAMİD: 1757 İSTANBUL- 1789 İSTANBUL
I. ABDÜLHAMİD: 1757 İSTANBUL- 1789 İSTANBUL

Sultan I. Abdülhamid'in türbesi – Sirkeci / İstanbul

27. Osmanlı padişahı (1774-1789), hattat, şair, III. Ahmet ile Rabia Sultan'ın oğlu, III. Mustafa'nın kardeşi, IV. Mustafa ile II. Mahmud'un babasıdır.

Mezarı Bahçekapı'da IV. Vakıf Hanı karşısındaki 20 sandukalı Hamidiye türbesindedir.

Hat sanatı ile de meşgul oldu. Merhametli, nazik ve saf bir insan olarak tanınıyordu. Saltanatı süresince birçok ıslahat ve imar hareketlerinde bulundu. Devlet işleriyle daima yakından ilgilendi. Her sorun hakkında fikir ve görüşlerini vezirlerine bildirirdi. Yetenekli vezirler atamaya çalıştı. Halka karşı daima şefkatli ve ılımlı davrandı.Dindarlığı ve iyiliği sebebiyle halkın "velî" olarak gördüğü Sultan Birinci Abdülhamid, on beş yıl iki ay on yedi gün süren saltanattan sonra, 1789 yılı Nisan ayında 64 yaşında vefat etti. Cenazesi Bahçekapı'da kendi yaptırdığı türbesine defnedildi.

  • 27
  • 33
III. SELİM: 1761 İSTANBUL- 1808 İSTANBUL
III. SELİM: 1761 İSTANBUL- 1808 İSTANBUL

Sultan III. Selim (İnan ve Suna Kıraç Koleksiyonu, Albüm, lv. 28)

28. Osmanlı padişahı (1789- 1807), besteci, şair, hattat, silahçı, III. Mustafa ile Mihrişah Sultan'ın oğlu, çocuksuzdur. İdam edilmiştir.

Mezarı Laleli'de Laleli Camisi önündeki babasına ait 8 sandukalı Laleli türbesindedir.

Sultan Üçüncü Selim, edebiyata ve güzel yazı yazmaya çok meraklıydı. Yazmış olduğu hat ve levhalardan bazıları cami ve türbelere asılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi konuşuyordu. Merhametli bir insan olan Sultan Üçüncü Selim ciddi bir eğitim görerek yetişti. İyi bir şâir, tamburî, neyzen ve hânende idi. Bestekâr da olan Sultan Üçüncü Selim, güzel sanatlara düşkün ve açık fikirliydi, ancak zaafa varacak kadar yumuşak karakterliydi ve Osmanlı Devleti'nde batıcılığın yerleşmesini istiyordu.
Sultan Üçüncü Selim tahta çıktığı zaman, halk ona büyük ümitler bağladı. Halk genç hükümdarın, Osmanlı Devleti'ni o eski güçlü ve ihtişamlı devirlerine geri döndüreceğini düşünüyordu. Sultan Üçüncü Selim, 29 Mayıs 1807 tarihinde Osmanlı padişahlığını Şehzade Mustafa'ya terk ettikten sonra bir yıl iki ay daha yaşadı. Alemdar Mustafa Paşa Olayı sırasında yeni padişahın adamları tarafından, 28 Temmuz 1808 tarihinde öldürüldü. Cenazesi, Lâleli Camii avlusunda babası Sultan Üçüncü Mustafa'nın yanına defnedildi.

  • 28
  • 33
IV. MUSTAFA: 1779 İSTANBUL- 1808 İSTANBUL
IV. MUSTAFA: 1779 İSTANBUL- 1808 İSTANBUL

IV. Mustafa'yı bayram tahtında otururken tasvir eden yağlı boya tablo (TSM, nr. 17/63)

29. Osmanlı padişahı (1807- 1808), hattat, I. Abdülhamit ile Ayşe Sultan'ın oğlu, II. Mahmut'un kardeşidir. İdam edilmiştir.

Mezarı Bahçekapıda IV. Vakıf Hanı karşısındaki babasına ait 20 sandukalı Hamidiye türbesindedir.

Hırslı, kurnaz ve asabî bir insan olan Sultan Dördüncü Mustafa, eğitim ve öğrenimden çok zevk ve sefa içinde yaşamaya önem verdi. Kabakçı Mustafa İsyanı sonunda, tahttan indirilen amcazâdesi Sultan Üçüncü Selim'in yerine, 29 Mayıs 1807 günü tahta çıktığında yirmi sekiz yaşındaydı. Sultan Dördüncü Mustafa'nın şehzadeliği boyunca, kendisine bir evlât gibi davranan Sultan Üçüncü Selim aleyhinde isyancılarla iş birliğine girmesi ve onun öldürülmesi için emir vermesi, karakteri hakkında fikir vermektedir.

  • 29
  • 33
II. MAHMUD: 1785 İSTANBUL- 1839 İSTANBUL
II. MAHMUD: 1785 İSTANBUL- 1839 İSTANBUL

Sultan II. Mahmud (Silsilenâme-i Osmâniyye, İÜ Ktp., TY, nr. 9366, vr. 32a)

30. Osmanlı padişahı (1808-1839), hattat, şair, besteci, sedefçi, I. Abdülhamit ile Nakşıdil Sultan'ın oğlu, IV. Mustafa'nın kardeşi, Abdülmecit ile Abdülaziz'in babasıdır.

Mezarı Divanyolu'ndaki 27 sandukalı büyük türbesindendir.

Orta boylu, geniş omuzlu, beyaz sakallı, zarif ve sevimli yüzlüydü. Diğer Osmanlı padişahları gibi kuvvetli bir tahsil gördü. Öğrenimi ile, Sultan Üçüncü Selim, padişahlığı sırasında bizzat meşgul olmuştu. Şiiri, edebiyatı ve bilimi seven, halk arasında dolaşmayı ve onların dertlerini dinlemeyi gerekli gören Sultan İkinci Mahmud, Osmanlı Devleti'ni gerek sosyal bakımdan, gerekse uygarlık açısından ileri bir ülke yapmaya çalıştı. Sultan İkinci Mahmud, yakalandığı verem hastalığından kurtulamayarak, 1 Temmuz 1839 günü, dinlenmek için gittiği kardeşi Esma Sultan'ın Çamlıca'daki köşkünde, elli dört yaşında vefat etti. Büyük bir cenaze töreni ile halkın gözyaşları arasında Divan Yolu'ndaki türbesine defnedildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN