Arama

Osmanlı padişahlarının mezarları nerede?

Osmanlı İmparatorluğunu 1299-1922 yılları arasında yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…

  • 28
  • 33
IV. MUSTAFA: 1779 İSTANBUL- 1808 İSTANBUL
IV. MUSTAFA: 1779 İSTANBUL- 1808 İSTANBUL

IV. Mustafa'yı bayram tahtında otururken tasvir eden yağlı boya tablo (TSM, nr. 17/63)

29. Osmanlı padişahı (1807- 1808), hattat, I. Abdülhamit ile Ayşe Sultan'ın oğlu, II. Mahmut'un kardeşidir. İdam edilmiştir.

Mezarı Bahçekapıda IV. Vakıf Hanı karşısındaki babasına ait 20 sandukalı Hamidiye türbesindedir.

Hırslı, kurnaz ve asabî bir insan olan Sultan Dördüncü Mustafa, eğitim ve öğrenimden çok zevk ve sefa içinde yaşamaya önem verdi. Kabakçı Mustafa İsyanı sonunda, tahttan indirilen amcazâdesi Sultan Üçüncü Selim'in yerine, 29 Mayıs 1807 günü tahta çıktığında yirmi sekiz yaşındaydı. Sultan Dördüncü Mustafa'nın şehzadeliği boyunca, kendisine bir evlât gibi davranan Sultan Üçüncü Selim aleyhinde isyancılarla iş birliğine girmesi ve onun öldürülmesi için emir vermesi, karakteri hakkında fikir vermektedir.

  • 29
  • 33
II. MAHMUD: 1785 İSTANBUL- 1839 İSTANBUL
II. MAHMUD: 1785 İSTANBUL- 1839 İSTANBUL

Sultan II. Mahmud (Silsilenâme-i Osmâniyye, İÜ Ktp., TY, nr. 9366, vr. 32a)

30. Osmanlı padişahı (1808-1839), hattat, şair, besteci, sedefçi, I. Abdülhamit ile Nakşıdil Sultan'ın oğlu, IV. Mustafa'nın kardeşi, Abdülmecit ile Abdülaziz'in babasıdır.

Mezarı Divanyolu'ndaki 27 sandukalı büyük türbesindendir.

Orta boylu, geniş omuzlu, beyaz sakallı, zarif ve sevimli yüzlüydü. Diğer Osmanlı padişahları gibi kuvvetli bir tahsil gördü. Öğrenimi ile, Sultan Üçüncü Selim, padişahlığı sırasında bizzat meşgul olmuştu. Şiiri, edebiyatı ve bilimi seven, halk arasında dolaşmayı ve onların dertlerini dinlemeyi gerekli gören Sultan İkinci Mahmud, Osmanlı Devleti'ni gerek sosyal bakımdan, gerekse uygarlık açısından ileri bir ülke yapmaya çalıştı. Sultan İkinci Mahmud, yakalandığı verem hastalığından kurtulamayarak, 1 Temmuz 1839 günü, dinlenmek için gittiği kardeşi Esma Sultan'ın Çamlıca'daki köşkünde, elli dört yaşında vefat etti. Büyük bir cenaze töreni ile halkın gözyaşları arasında Divan Yolu'ndaki türbesine defnedildi.

  • 30
  • 33
ABDÜLMECİD: 1823 İSTANBUL- 1861 İSTANBUL
ABDÜLMECİD: 1823 İSTANBUL- 1861 İSTANBUL

Sultan Abdülmecid'in Yavuz Sultan Selim Camii'nin kıble tarafında bulunan türbesi – Fatih / İstanbul

31. Osmanlı padişahı (1839-1861), hattat, II. Mahmut ile Bezmialem Sultan'ın oğlu, Abdülaziz'in kardeşi, V. Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmed ile VI. Mehmed'in babasıdır.

Mezarı Sultanselim'de Yavuz Selim Camisi bahçesinde 4 sandukalı türbesindendir.

Sultan Abdülmecid, batılı yazarların takdir ve sevgiyle andıkları bir padişahtı. Âdil, merhametli, ıslahatçı, yenilikçi bir insan olan Sultan Abdülmecid, 25 Haziran 1861 tarihinde, 39 yaşında iken İstanbul'da veremden dolayı vefat eden Sultan Abdülmecid, Yavuz Sultan Selim'in türbesi yanındaki mezarına defnedildi.

  • 31
  • 33
ABDÜLAZİZ: 1830 İSTANBUL- 1876 İSTANBUL
ABDÜLAZİZ: 1830 İSTANBUL- 1876 İSTANBUL

Sultan Abdülaziz'in türbesi – Çemberlitaş / İstanbul

32. Osmanlı padişahı (1861-1876), şair, besteci, güreşçi, II. Mahmut ile Pertevniyal Sultan'ın oğlu, Abdülmecit'in kardeşi, son halife Abdülmecit'in babasıdır. İntihar etmiştir.

Mezarı Divanyolu'nda babasına ait 27 sandukalı büyük II. Mahmut Türbesindedir.

Ela gözlü, beyaza yakın kumral tenli, sert bakışlı ve top sakallıydı. Ağabeyi Sultan Abdülmecid'in vefatı üzerine 25 Haziran 1861 günü tahta çıktığında 31 yaşındaydı. Müsrif bir padişah olarak tanınmasına rağmen, çok sade giyinir, sarayda terlik ve entari ile dolaşırdı. Babası öldüğü zaman dokuz yaşlarındaydı. Ancak ağabeyi Sultan Abdülmecid, onun eğitimine gerektiği gibi dikkat etti. Şehzadeliği sırasında rahat ve korkusuz bir hayat sürdü. Çok iyi Fransızca konuşurdu. Şiire ve müziğe de ilgisi vardı. Kendine ait besteleri vardır. Resim yapma kabiliyeti de çok üstün olan Sultan Abdülaziz, Osmanlı donanmasına ısmarlayacağı gemilerin plânını bizzat kendisi çizmişti. Ok atmayı, ata binmeyi, avlanmayı ve özellikle güreşmeyi çok severdi. Güçlü, kuvvetli ve pehlivan yapılıydı. En iyi pehlivanlarla güreşir ve sırtlarını yere getirirdi.

  • 32
  • 33
V. MURAD (DELİ): 1840 İSTANBUL- 1904 İSTANBUL
V. MURAD DELİ: 1840 İSTANBUL- 1904 İSTANBUL

V. Murad

33. Osmanlı padişahı (1876-1876), 93 günlük padişah, besteci, şair, Abdülmecit ile Şevkifeza Hatun'un oğlu, II. Abdülhamit ile V. Mehmet ve VI. Mehmet'in kardeşidir.

Mezarı Eminönü'nde Yenicami arkasındaki 21 sandukalı Cedit Havatin Türbesindedir.

Sultan Beşinci Murad, çocukluğunda ve gençliğinde iyi bir eğitim gördü ve Fransızca öğrendi. Okumaya çok meraklı olduğundan dolayı, Fransa'dan kitaplar getirtir ve sürekli olarak okurdu. Edebiyata karşı çok ilgiliydi. Aralarında Ziya Paşa ve Namık Kemal'in de olduğu devrin bir çok şairi ile yakın dostluk kurmuştu. Yabancı kültürlerin etkisi altında kalan Sultan Beşinci Murad, piyano çalardı. Batı müziği stilinde besteler bile yapmıştır. Avrupalı prenslerle dost olmuş, onlarla mektuplaşmış olan Sultan Beşinci Murad, yerli ve yabancı gazeteleri yanından eksik etmezdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN