Osmanlı padişahlarının mezarları nerede?
Osmanlı İmparatorluğunu 1299-1922 yılları arasında yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…
Giriş Tarihi: 15.04.2019
12:19
Güncelleme Tarihi: 15.04.2019
16:28
ABDÜLMECİD: 1823 İSTANBUL- 1861 İSTANBUL
Sultan Abdülmecid'in Yavuz Sultan Selim Camii'nin kıble tarafında bulunan türbesi – Fatih / İstanbul
31. Osmanlı padişahı (1839-1861), hattat, II. Mahmut ile Bezmialem Sultan'ın oğlu, Abdülaziz'in kardeşi, V. Murad, II. Abdülhamid, V. Mehmed ile VI. Mehmed'in babasıdır.
Mezarı Sultanselim'de Yavuz Selim Camisi bahçesinde 4 sandukalı türbesindendir.
Sultan Abdülmecid, batılı yazarların takdir ve sevgiyle andıkları bir padişahtı. Âdil, merhametli, ıslahatçı, yenilikçi bir insan olan Sultan Abdülmecid, 25 Haziran 1861 tarihinde, 39 yaşında iken İstanbul'da veremden dolayı vefat eden Sultan Abdülmecid, Yavuz Sultan Selim'in türbesi yanındaki mezarına defnedildi.
ABDÜLAZİZ: 1830 İSTANBUL- 1876 İSTANBUL
Sultan Abdülaziz'in türbesi – Çemberlitaş / İstanbul
32. Osmanlı padişahı (1861-1876), şair, besteci, güreşçi, II. Mahmut ile Pertevniyal Sultan'ın oğlu, Abdülmecit'in kardeşi, son halife Abdülmecit'in babasıdır. İntihar etmiştir.
Mezarı Divanyolu'nda babasına ait 27 sandukalı büyük II. Mahmut Türbesindedir.
Ela gözlü, beyaza yakın kumral tenli, sert bakışlı ve top sakallıydı. Ağabeyi Sultan Abdülmecid'in vefatı üzerine 25 Haziran 1861 günü tahta çıktığında 31 yaşındaydı. Müsrif bir padişah olarak tanınmasına rağmen, çok sade giyinir, sarayda terlik ve entari ile dolaşırdı. Babası öldüğü zaman dokuz yaşlarındaydı. Ancak ağabeyi Sultan Abdülmecid, onun eğitimine gerektiği gibi dikkat etti. Şehzadeliği sırasında rahat ve korkusuz bir hayat sürdü. Çok iyi Fransızca konuşurdu. Şiire ve müziğe de ilgisi vardı. Kendine ait besteleri vardır. Resim yapma kabiliyeti de çok üstün olan Sultan Abdülaziz, Osmanlı donanmasına ısmarlayacağı gemilerin plânını bizzat kendisi çizmişti. Ok atmayı, ata binmeyi, avlanmayı ve özellikle güreşmeyi çok severdi. Güçlü, kuvvetli ve pehlivan yapılıydı. En iyi pehlivanlarla güreşir ve sırtlarını yere getirirdi.
V. MURAD (DELİ): 1840 İSTANBUL- 1904 İSTANBUL
V. Murad
33. Osmanlı padişahı (1876-1876), 93 günlük padişah, besteci, şair, Abdülmecit ile Şevkifeza Hatun'un oğlu, II. Abdülhamit ile V. Mehmet ve VI. Mehmet'in kardeşidir.
Mezarı Eminönü'nde Yenicam i arkasındaki 21 sandukalı Cedit Havatin Türbesindedir.
Sultan Beşinci Murad, çocukluğunda ve gençliğinde iyi bir eğitim gördü ve Fransızca öğrendi. Okumaya çok meraklı olduğundan dolayı, Fransa'dan kitaplar getirtir ve sürekli olarak okurdu. Edebiyata karşı çok ilgiliydi. Aralarında Ziya Paşa ve Namık Kemal'in de olduğu devrin bir çok şairi ile yakın dostluk kurmuştu. Yabancı kültürlerin etkisi altında kalan Sultan Beşinci Murad, piyano çalardı. Batı müziği stilinde besteler bile yapmıştır. Avrupalı prenslerle dost olmuş, onlarla mektuplaşmış olan Sultan Beşinci Murad, yerli ve yabancı gazeteleri yanından eksik etmezdi.
V. MEHMET REŞAD: 1844 İSTANBUL – 1918 İSTANBUL
Mehmed Reşad Türbesi – Eyüp / İstanbul
35. Osmanlı padişahı (1909-1918), şair, Mevlevi Abdülmecit ile Gülcemal Sultan'ın oğlu, V, Murat ile II. Abdülhamid ve VI. Mehmet Vahdettin'in kardeşidir.
Mezarı Eyüpsultan'da Boyacı Sokak ile Haliç arasındaki 3 sandukalı türbesindedir.
Sultan Mehmed Reşad, amcası Sultan Abdülaziz zamanında rahat bir şehzadelik yapmasına rağmen ağabeyi Sultan İkinci Abdülhamid zamanında sarayda hapis hayatı yaşadı. Veliaht olduğu için devamlı kontrol altında tutuluyordu. Sultan Mehmed Reşad günlerini haremde geçirir, şiir ve kitap okurdu. Sultan Beşinci Mehmed Reşad, İttihat ve Terakki partisinin desteğiyle tahta çıktığında 65 yaşındaydı. Sultan İkinci Abdülhamid'in padişahlığı sırasında devlet işleriyle yeterince ilgilenmemişti. Padişahlığı sırasında yönetim daha çok İttihat ve Terakki partisinin ileri gelenlerinden Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa'nın eline geçmişti.