Osmanlı padişahlarının mezarları nerede?
Osmanlı İmparatorluğunu 1299-1922 yılları arasında yöneten 36 padişahtan ilk altısının kabrinin Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer 29 padişahın kabrinin ise İstanbul'da olduğunu biliyor muydunuz? İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…
Giriş Tarihi: 15.04.2019
12:19
Güncelleme Tarihi: 15.04.2019
16:28
Kanûnî Sultan Süleyman, 27 Nisan 1495 Pazartesi günü, Trabzon'da doğdu. Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun'dur. Hafsa Hatun Türk ya da Çerkezdir. Kanûnî Sultan Süleyman, yuvarlak yüzlü, elâ gözlü, geniş alınlı, uzun boylu ve seyrek sakallıydı. Kanûnî Sultan Süleyman, tahta çıktığı sırada Osmanlı Devleti dünyanın en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı. Babasının ölümü ve kendisinin padişah olması, "Arslan öldü, yerine kuzu geçti" diye düşünen Avrupalıları sevindiriyordu. Ancak Avrupalılar, çok geçmeden hayal kırıklığına uğradılar. Büyük bir devlet adamı olan Kanûnî Sultan Süleyman aynı zamanda ünlü bir şairdi.
II. SELİM (SARI) 1524 İSTANBUL – 1574 İSTANBUL
II. Selim Türbesi'nin içinden bir görünüş
II. Osmanlı padişahı (1566- 1574), kuyumcu, besteci, şair, Kanuni Süleyman ile Hürrem Sultan'ın oğlu. III. Murat'ın babasıdır.
Mezarı, Ayasofya Camisi ön bahçesindeki 42 sandukalı ve köşeden ikinci büyük türbesindedir.
Sultan İkinci Selim, orta boylu, açık alınlı, mavi gözlü, ince kaslı ve sarışındı. Şehzadeliğinde mükemmel bir tahsil ve terbiye ile yetiştirildi. Devlet idaresini iyice öğrenmek için de Anadolu'nun çeşitli yerlerinde sancakbeyliği yaptı. Bu sırada tahsiline devam ederek, ilim ve tecrübesini arttırdı. Sarı Selim olarak da anılan İkinci Selim, Kütahya sancakbeyi iken babası Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman'ın ölüm haberi üzerine İstanbul'a gelerek 30 Eylül 1566 günü kırk iki yaşında tahta geçti. Sarı Selim, daha önceki Osmanlı sultanlarına göre silik ve zayıf bir hükümdar olarak tanınır.
III. MURAD: 1546 MANİSA- 1595 İSTANBUL
III. Murad Türbesi – Fatih / İstanbul
12. Osmanlı padişahı (1574- 1595), Tasavvuf şairi, hattat, II. Selim ile Nurbanu Sultan'ın oğlu, III. Mehmet'in babasıdır.
Mezarı, Ayasofya Camisi ön bahçesindeki 54 sandukalı ve köşeden üçüncü büyük türbesindedir.
Sultan Üçüncü Murad orta boylu, değirmi yüzlü, kumral sakallı, elâ gözlü ve beyaz tenli bir padişahtı. Çok cömertti ve insanlara yardım etmeyi çok severdi. Merhametli bir kişiliğe sahip olan Sultan Üçüncü Murad, Arapça ve Farsça'yı çok iyi derecede öğrenmişti. Şehzadeliği sırasında bulunduğu Manisa'da devrin en değerli ulemâsından dersler aldı. Osmanlı Padişahları içinde en âlim padişahlardan birisidir. Babası Sultan İkinci Selim'in vefatı üzerine Manisa'dan İstanbul'a gelerek, 22 Aralık 1574 tarihinde tahta geçti. Ancak o da babası Sultan İkinci Selim gibi devlet işlerine fazla müdahil olmadı. Bürokrasi ve hükûmet daha ziyade Sokullu Mehmed Paşa tarafından idare edildi. Bunda Sokullu'nun tecrübe ve dirayeti ile Sultan İkinci Murad'ın idare tarzı büyük rol oynamıştır.
III. MEHMED: 1566 MANİSA- 1603 İSTANBUL
Sultanahmet'te III. Mehmed Türbesi – Fatih / İstanbul
13. Osmanlı padişahı (1595-1603), Eğri Fatihi(1595), şair, kaşıkçı, III. Murrad ile Safiya Sultan'ın oğlu, I. Ahmed ile I. Mustafa'nın babasıdır.
Mezarı, Ayasofya Camisi ön bahçesindeki 26 sandukalı ve Sebilli köşedeki ilk büyük türbesindendir.
Orta boylu, kumral saçlı ve güzel yüzlüydü. İyi bir ilim tahsili yaptı ve Tâcü't-Tevârih yazarı Hoca Sadeddin Efendi'den dersler aldı. Sultan Üçüncü Mehmed, 1583'te Manisa sancak beyliğine tayin edildi. 1595 yılının Ocak ayına kadar görev yaptığı Manisa'dan, Babasının ölüm haberi üzerine hareket ederek, 27 Ocak 1595 tarihinde geldiği İstanbul'da, Osmanlı tahtına geçti. Sultan Üçüncü Mehmed, annesini çok sever, sayar ve dinlerdi. Bundan yararlanan annesi Safiye Sultan, Osmanlı sarayında hâkimiyet kurdu. Bazı konularda Padişahı zorlayıp istediğini yaptırıyor, bu da devlet işlerinde karışıklıklara sebep oluyordu. Dindar olup, tasavvufa da son derece meraklıydı. Hz. Muhammed'in ismi anılınca, saygısından derhal ayağa kalkardı. Üçüncü Mehmed devri, duraklama dönemine rastlar. Sultan Üçüncü Mehmed, kolayca üzüntüye kapılır, yemekten, içmekten kesilirdi. Celâlî isyanları ve İran savaşlarının çok uzun sürmesi onu büyük üzüntü içinde bıraktı. İçkiyi sıkı bir şekilde yasaklayıp, bütün gizli meyhaneleri kapattırdı.