Arama

Osmanlı tarihinden 10 ilginç bilgi

Altı asrı geçen bir süre boyunca adalet ve merhamet ile üç kıtada hüküm süren Osmanlılar, tarih kitaplarına adlarını altın harflerle yazdırdılar. Osmanlılar pek çok hususa titizlik gösteren, kul hakkını her şeyden çok önemseyen bir yönetim benimsediler. Bu da tarihsel süreçte ortaya pek çok emsalsiz hadise çıkardı. İşte, Osmanlı tarihinden pek bilinmeyen 10 ilginç bilgi.

🔹 Tarih sayfalarında her zaman inanılmaz olaylar her zaman mevcut. Bunlardan birisi de Evliya Çelebi'nin "Seyahatname"sinde anlattığı Süleymaniye Camii'ne dair bir anekdot.

🔹 Hikayeye göre Süleymaniye'nin bir türlü bitmemesi üzerine İran Şahı tahkir etmek amacıyla, Kanuni Sultan Süleyman'a elmas yollamış. Sultanın emriyle bu elmaslar sağ taraftaki küçük minarenin harcına katılmış. Bundan dolayı o minare günümüzde Cevahir Minaresi olarak anılır.

🔹 Osmanlı'nın en renkli kutlamalarından birisi şehzade sünnetleriydi. Şehzade sünnetlerinde esnaf kıymetli hediyeler sunardı, bu zamanla oturmuş bir adetti.

🔹 Bu merasimlerde İstanbul şekercileri büyükçe bir gümüş tabla üstüne rengarenk çiçeklerden adeta bir şeker bahçesi yaparlar ve bunu halka karşı sergilerlerdi.

OSMANLI'DA ÇOCUKLARIN OKULA BAŞLAMA TÖRENİ BED-İ BESMELE

🔹 Tarihimizde Türkçe'yi Latin alfabesi ile birlikte kullanan ilk kişi, ıslahatları ve besteleri ile tanınan Sultan III. Selim'in kız kardeşi Hatice Sultan idi.

🔹 Hatice Sultan kendisine yaptırdığı saray için Fransız mimar Melling ile mektuplaşmalarında Latin alfabesini kullanarak Türkçe mektup yazmıştı. Bu, Türkçe'nin Latin harfleriyle tarihte ilk kullanımıydı.

🔹 İstanbul'un simge yapılarından olan Kız Kulesi Osmanlı devrinde de çok önemliydi. Kule bir defaya mahsus olmak üzere hapishane işlevi görmüştü.

🔹 III. Osman'ın en sadık hizmetkarlarından olan Hekimoğlu Ali Paşa, İran seferi sebebiyle padişahla ters düşmesi yüzünden bir gece Kız Kulesi'nde hapis tutulmuştu.

İHMAL EDİLMİŞ HAZİNE: OSMANLI MİMARİSİ

🔹 17. yüzyılda Fransızlar meşhur Şanzelize Caddesi'ni ağaçlandırmak istediler ve uzun araştırmalar sonucunda elektrik çekmediği için at kestanesinde karar kıldılar.

🔹 Avrupa'da olmadığı için Osmanlı'dan istenen ve Sultan I. Ahmed'in emri ile gönderilen at kestaneleri bugün hala Paris'i süslüyor. Paris'in meşhur ağaçları esasında İstanbul'dan gitme at kestaneleri.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN