Osmanlı tarihinden 10 ilginç bilgi
Altı asrı geçen bir süre boyunca adalet ve merhamet ile üç kıtada hüküm süren Osmanlılar, tarih kitaplarına adlarını altın harflerle yazdırdılar. Osmanlılar pek çok hususa titizlik gösteren, kul hakkını her şeyden çok önemseyen bir yönetim benimsediler. Bu da tarihsel süreçte ortaya pek çok emsalsiz hadise çıkardı. İşte, Osmanlı tarihinden pek bilinmeyen 10 ilginç bilgi.
Giriş Tarihi: 30.04.2024
10:05
Güncelleme Tarihi: 30.04.2024
10:42
🔹 Osmanlı'nın en renkli kutlamalarından birisi şehzade sünnetleri ydi. Şehzade sünnetlerinde esnaf kıymetli hediyeler sunardı, bu zamanla oturmuş bir adetti .
🔹 Bu merasimlerde İstanbul şekercileri büyükçe bir gümüş tabla üstüne rengarenk çiçeklerden adeta bir şeker bahçesi yaparlar ve bunu halka karşı sergiler lerdi.
OSMANLI'DA ÇOCUKLARIN OKULA BAŞLAMA TÖRENİ BED-İ BESMELE
🔹 Tarihimizde Türkçe'yi Latin alfabesi ile birlikte kullanan ilk kişi, ıslahatları ve besteleri ile tanınan Sultan III. Selim 'in kız kardeşi Hatice Sultan idi.
🔹 Hatice Sultan kendisine yaptırdığı saray için Fransız mimar Melling ile mektuplaşmalarında Latin alfabesini kullanarak Türkçe mektup yazmıştı. Bu, Türkçe'nin L atin harfleriyle tarihte ilk kullanımıydı.
🔹 İstanbul'un simge yapılarından olan Kız Kulesi Osmanlı devrinde de çok önemliydi. Kule bir defaya mahsus olmak üzere hapishane işlevi görmüştü.
🔹 III. Osman 'ın en sadık hizmetkarlarından olan Hekimoğlu Ali Paşa , İran seferi sebebiyle padişahla ters düşmesi yüzünden bir gece Kız Kulesi'nde hapis tutulmuştu.
İHMAL EDİLMİŞ HAZİNE: OSMANLI MİMARİSİ
🔹 17. yüzyılda Fransızlar meşhur Şanzelize Caddesi' ni ağaçlandırmak istediler ve uzun araştırmalar sonucunda elektrik çekmediği için at kestanesi nde karar kıldılar.
🔹 Avrupa'da olmadığı için Osmanlı'dan istenen ve Sultan I. Ahmed'in emri ile gönderilen at kestaneleri bugün hala Paris'i süslüyor. Paris'in meşhur ağaçları esasında İstanbul'dan gitme at kestaneleri.
🔹 Tarih kitaplarında "Lale Devri" diye meşhur olan ve Patrona Halil isyanıyla nihayete eren dönemin en bilinen lale yetiştiricisi Tabak Ata adında bir esnaftı .
🔹 80 çeşit lale yetiştiren Tabak Ata, saraya bizzat lale de satardı. Yetiştiriciliği sebebiyle kısa zamanda büyük bir servet e de kavuşmuştu.
10 MADDEDE LALE DEVRİ