Osmanlı tarihinden 10 ilginç bilgi
Altı asrı geçen bir süre boyunca adalet ve merhamet ile üç kıtada hüküm süren Osmanlılar, tarih kitaplarına adlarını altın harflerle yazdırdılar. Osmanlılar pek çok hususa titizlik gösteren, kul hakkını her şeyden çok önemseyen bir yönetim benimsediler. Bu da tarihsel süreçte ortaya pek çok emsalsiz hadise çıkardı. İşte, Osmanlı tarihinden pek bilinmeyen 10 ilginç bilgi.
Giriş Tarihi: 30.04.2024
10:05
Güncelleme Tarihi: 30.04.2024
10:42
🔹 17. yüzyılda Fransızlar meşhur Şanzelize Caddesi' ni ağaçlandırmak istediler ve uzun araştırmalar sonucunda elektrik çekmediği için at kestanesi nde karar kıldılar.
🔹 Avrupa'da olmadığı için Osmanlı'dan istenen ve Sultan I. Ahmed'in emri ile gönderilen at kestaneleri bugün hala Paris'i süslüyor. Paris'in meşhur ağaçları esasında İstanbul'dan gitme at kestaneleri.
🔹 Tarih kitaplarında "Lale Devri" diye meşhur olan ve Patrona Halil isyanıyla nihayete eren dönemin en bilinen lale yetiştiricisi Tabak Ata adında bir esnaftı .
🔹 80 çeşit lale yetiştiren Tabak Ata, saraya bizzat lale de satardı. Yetiştiriciliği sebebiyle kısa zamanda büyük bir servet e de kavuşmuştu.
10 MADDEDE LALE DEVRİ
🔹 Osmanlı klasik yönetim sisteminde şehzadelerin yönetmeye dair tecrübe kazanmaları için lalaları ile beraber sancağa çıkmaları adeti vardı.
🔹 Sultan I. Ahmet ile beraber değişen idari hususlar neticesinde bu sistemin değişmesi padişah namzetlerinin yeterince iyi yetişememesine sebep olmuştu.
🔹 Sarayda hemen her işten sorumlu personel vardı. Osmanlı padişahlarının görünmeyen , az bilinen hizmetkarlarından birisi de "tülbent ağaları " idi.
🔹 Tülbent ağaları padişahların seyahatleri esnasında bindikleri kayıklarda hünkarın kavuğunu taşıyan görevlilerdi. Selamlama esnasında kavuğu eğerek halkı selamlarlardı.
OSMANLI TARİHİNDE YAŞANAN 8 İLGİNÇ HADİSE
🔹 Osmanlı padişahlarının yemekleri üstün bir titizlik ile hazırlanır, her aşamada görevliler herhangi bir olumsuz duruma karşı tedbirler alırlardı.
🔹 Yemek esnasında da bazı protokoller vardı. Örneğin Sultan yemeğini yerken sofraya yemekleri servis etmek ve sofradaki yemekleri değiştirmek kilercibaşının vazifesiydi.