Arama

Osmanlı'da bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetleri

Köklü tarihimiz ve geleneklerimiz sayesinde Osmanlı'dan bu zamana kadar gelen nefis yemeklerimiz bulunuyor. Şerbetlerden çorbalara, kebaplardan farklı tatlılara kadar birbirinden farklı lezzetin bulunduğu Osmanlı bayram sofralarında aynı zamanda şifalı besinlerde yer alıyor. "Nerede o eski bayramlar" diye hasret çekenler için Osmanlı döneminde eksik olmayan aynı zamanda sık sık saray mutfağında pişirilen lezzetleri derledik.

  • 21
  • 28
RAMAZAN HALKASI
RAMAZAN HALKASI

Ramazan halkası, hafif tatlı hafif tuzlu tadıyla çay saatlerinizi lezzetlendirecek, uzun süre dayanıklı bir tariftir. Sadece Ramazan ayında değil, dilediğiniz zaman da bu güzelliği hep yapmak isteyeceksiniz. İçerisindeki mahlebin ferahlığı, eritilmiş tereyağı ve yoğurt sayesinde kazandığı kıvamı ile yiyen herkesin damağında iz bırakacak.

  • 22
  • 28
YAPILIŞI
YAPILIŞI

Karıştırma kabının içerisine eritilmiş tereyağı, sıvı yağ, mahlep, şeker, sirke, yoğurt ve yumurtayı aktarıp güzelce karıştırın. Ardından kabartma tozu ve unu eleyerek ilave edin. Son olarak tuzu da ekleyerek ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar alın. Tezgahın üzerinde, elinizle yuvarlayarak silindir bir rulo şekline getirin. Ardından her iki ucunu birleştirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırlanan halkaları yerleştirip, 180 derece fırına hafifi rengi değişene kadar pişirin. Oda sıcaklığında soğuyana kadar bekledikten sonra servis edebilirsiniz.

  • 23
  • 28
FERAHLATAN RAMAZAN ŞERBETİ
FERAHLATAN RAMAZAN ŞERBETİ

Osmanlı döneminde Ramazan ayına özel birbirinden enfes şerbetler hem iftarda hem de sahurda sofralarda yerini alırdı. Siz de evde kendi ellerinizle içince midenizi rahatlatacak, iftarda ya da iftar sonrasında rahatlıkla tüketebileceğiniz nefis bir şerbet yapabilirsiniz. Misler gibi kokusu ve enfes lezzetleriyle bu Ramazan şerbetini çok seveceksiniz. Peki ferahlatan Ramazan şerbeti nasıl yapılır?

  • 24
  • 28
YAPILIŞI
YAPILIŞI

1'er su bardağı portakal suyu, vişne suyu ve ahududu suyunu karıştırın. 1 adet çubuk tarçın ve 3 adet karanfil ekleyip, yarım saat kaynatın. Bu işlem bittikten sonra şerbeti buzdolabında 3-4 saat bekletip servis yapın.

  • 25
  • 28
SABUNİYE HELVASI
SABUNİYE HELVASI

Günümüze sabuniye olarak ulaşan ancak helva-i sabuni, sabuni helvası, sabune gibi farklı isimleriyle eski Osmanlı'da popüler olan bu tatlı o dönemde hem evlerde pişirilir ve severek tüketilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN