Osmanlı'da bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetleri
Köklü tarihimiz ve geleneklerimiz sayesinde Osmanlı'dan bu zamana kadar gelen nefis yemeklerimiz bulunuyor. Şerbetlerden çorbalara, kebaplardan farklı tatlılara kadar birbirinden farklı lezzetin bulunduğu Osmanlı bayram sofralarında aynı zamanda şifalı besinlerde yer alıyor. "Nerede o eski bayramlar" diye hasret çekenler için Osmanlı döneminde eksik olmayan aynı zamanda sık sık saray mutfağında pişirilen lezzetleri derledik.
Giriş Tarihi: 25.05.2020
09:06
Güncelleme Tarihi: 22.07.2021
11:29
1'er su bardağı portakal suyu, vişne suyu ve ahududu suyunu karıştırın. 1 adet çubuk tarçın ve 3 adet karanfil ekleyip, yarım saat kaynatın. Bu işlem bittikten sonra şerbeti buzdolabında 3-4 saat bekletip servis yapın.
Günümüze sabuniye olarak ulaşan ancak helva-i sabuni, sabuni helvası, sabune gibi farklı isimleriyle eski Osmanlı'da popüler olan bu tatlı o dönemde hem evlerde pişirilir ve severek tüketilirdi.
Bademleri küçük bir kaba alıp, üzerini geçecek kadar su koyun. Ocağa oturtup kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ateşten alın. Süzün ve soğuduktan sonra kabuklarını soyun. İçinden 10 adedini kenara ayırıp kalan kısmını robottan geçirin ya da bıçakla incecik kıyın. Tereyağını eritin. Nişastayı 2 su bardağı suda açın.
Üzerine balı ya da toz şekeri katıp, karıştırın. Daha sonra bir tencereye boşaltıp, çok kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Helvayı karıştırmak iyice zorlaşınca, üzerine eritilmiş tereyağını azar azar ekleyin. Daha sonra bademi katın ve karıştırmaya devam edin. Helva iyice sakız kıvamına gelince ocaktan alın. Arzunuza göre kaşıkla şekillendirin ya da düz bir tepsiye yayıp, üzerini düzelttikten sonra dilimleyin. Kenara ayırdığınız bademleri üzerine koyarak servis yapın.
Osmanlı döneminde çok sık pişirilen muhteşem bir tarifle daha karşınızdayız. Yapımı kolay olan ve iç harcı ile damakları şenlendirecek nemse böreği, çıtır çıtır tadıyla kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Hamur malzemelerini derin bir kabın içerisine alıp, güzelce yoğurun. Ardından üzerini bezle örtüp 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru un serpilmiş tezgaha alıp merdaneyle yufkadan biraz daha kalın açın. Su bardağı ağzıyla veya çember kalıpla kesip yuvarlak hamurlar hazırlayın. Daha sonra yumurtanın akıyla sarısını ayırın. İç harcı hazırlayabilirsiniz. Peyniri ufalayın, maydanozu ince kıyın ve yumurta akıyla karıştırıp, hamurların ortasına paylaştırın.
İkiye katlayıp yarım ay şeklinde kapatın ve kenarlarını parmak uçlarınızla bastırarak yapıştırın. Hazırlanan börekleri yağlı kağıt serili tepsiye dizip, üzerine yumurtanın sarısını sürün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri sıcak sıcak servis edebilirsiniz.