Arama

Osmanlı'da görülen hastalıklar ve tedavi yöntemleri

Hastalıklar toplumların baş etmek zorunda olduğu büyük sorunlardan biridir. Özellikle de salgın hastalıklar beraberinde binlerce ölüm ve sakatlık getirirdi. Bu hastalıklardan Osmanlı da nasibini alarak veba, cüzzam, çiçek gibi ciddi hastalıklarla yüz yüze gelmişti. Bu dönemde görülen hastalıklar önemli seyyahların seyahatnamelerine de yansımıştı. Peki, Osmanlı'da bu hastalıklara karşı uygulanan tedavi yöntemleri nelerdi? Sizler için seyahatnamelerde görülen Osmanlı'daki hastalıklar ve tedavi yöntemlerini derledik.

  • 30
  • 31
HACAMAT
HACAMAT

Vücutta herhangi bir yerde biriktiği düşünülen rahatsızlığı gidermek için yapılan bir tür kan alma işlemi olan hacamat Osmanlı toplumunda hekimlerin sıklıkla başvurduğu bir tedavi yöntemiydi. Avrupalı seyyah Thevenot, kan alma işleminin bunlardan biri olduğunu söyleyerek yöntemin uygulanışını şu şekilde anlatmaktadır: "Türkler başları ağrıdığında bir neşterle ağrıyan yeri kestiriyor ve epey kan aktıktan sonra biraz pamuk koyup yarayı kapatıyorlar veya alınlarına beş veya altı çentik attırıyorlar."

  • 31
  • 31
İBN SİNA'NIN ÖNERİSİ
İBN SİNA’NIN ÖNERİSİ

Hz. Peygamber hacamat uygulamanın yapılmasını tavsiye ettiği hacamat, sırt ağrısı, stres baş ağrısı, migren, astım, bronşit, hiperkinetik kalp hastalığı, dolaşım sistemi bozukluklarında, bel, sırt, boyun ağrıları gibi çeşitli hastalıklara yardımcı oluyor.

İbn Sina'da hacamatı önerirdi. "Ateşli baş ağrısı, kandan olur. Alameti ise yüz kızarması, damarların barizleşmesi, nabız atılının büyümesidir. İlacı kan vermek ve hacamat (vücuttaki pis kanın atılması) yaptırmaktır. Alınması gereken gıda yumurta sarısı, hindiba ve sirkedir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN