Osmanlı'daki kıble pusulaları: Kıblenüma
Modern teknolojinin olmadığı dönemlerde Müslümanlar, namazlarını doğru kılabilmek adına kıble yönünü tayin eden bir alet geliştirdiler: Kıblenüma… Bu buluş zamanını beş vakit namaza göre ayarlayan Müslümanlar için büyük bir ihtiyaçtı. Peki, aynı zamanda bir sanat eseri niteliği taşıyan kıblenümalar nasıl dizayn edildi? Kıblenin yönü nasıl bulunurdu? İşte Yahya Bey'in şiirlerine kadar konu olan kıblenüma hakkında detaylar…
Giriş Tarihi: 29.08.2020
08:51
Güncelleme Tarihi: 29.08.2020
09:05
KIBLENÜMALARIN SANATSAL YÖNÜ
⏳Özellikle sosyal statüsü ve maddi durumu iyi olanlar için yapılmış olanları işçilik bakımından birer sanat şaheseriyd i ve şimdi bazı müzelerin saat bölümlerindeki vitrinleri süslüyorlar.
⏳Kimi zaman da müzayedelerde boy gösteriyor. Artık kıbleyi bulma ihtiyacımız telefonlarla karşılansa da onlardan geriye geçmiş zamanın estetiğini yansıtan bu sanat eserleri kaldı…
KIBLENÜMALAR EDEBİYATIN DA KONUSU OLDU
⏳Kıblenümalar ayrıca çevrelerinde bir kültür dairesi de oluşturdu.
⏳Nitekim hayatın ta kendisi olan edebiyat, Osmanlı'nın gündelik yaşantısında önemli bir yer tutan kıblenümaları konu edindi. Kıblenümaların motif olarak kullanıldığı şiirler ortaya çıktı
⏳Kıbleyi gösteren alet olan Kıble-nümâ edebiyatta âşığın kalbi veya gönlü olarak ifade edilir. Kıble-nümâ aşığın gönül gözüdür.
Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşifleri
KIBLENÜMALARIN YER ALDIĞI ŞİİRLER
"Tâ la`l-i ruhun Kâ'be-i ashâb-ı safâdır Âyîne-i kalbin ana hoş kıble-nümâdır"
Nevi
Yanağının kırmızısı huzur ehlinin Kabe'sidir. Kalbinin aynası da ona kıblenümadır. (kıble gösteren alet)
"Gösterir Kâ'be'yi kûyun tarafın müjgânım Sanasın iki gözüm oldu benim kıble-nümâ"
Yahyâ Bey
Kirpiklerim sevgilinin mahallesi, mekanı olan Kabe tarafını gösterir. Sanırsın ki iki gözüm Kabe'yi gösteren kıblenüma oldu.
"Oldı mihrâb kaşun hâl ü hatun kıble-nümâ Yeridür ka'be gibi secde kılurlarsa sana"
Ahmedi
Kaşın mihrap hal ve hatrın da kıblenüma oldu, sana Kabe gibi secde ederlerse tam yeridir.