Osmanlı’nın Balkanlar'da yaşayan 10 eseri
Osmanlı'nın kuruluş ve kökleşmesinin büyük bir kısmı Balkanlar'da gerçekleşti. Osmanlı Devleti beş asır boyunca Balkanlarda hüküm sürdü, büyük bir miras bıraktı. Bir dönem Osmanlı hakimiyeti içerisinde yer alan Balkan şehirlerinin çoğunluğu, her türlü tahribata rağmen hala Osmanlı kimliğinden izler barındırmaya devam eder. Balkanlar'da Osmanlı mirasını yaşatan bu izlerden 10 eseri derledik.
Giriş Tarihi: 06.09.2019
15:57
Güncelleme Tarihi: 06.09.2021
09:52
Razgrad İbrahim Paşa Camii, Bulgaristan
İbrâhim Paşa Camii dıştan kare bir yapı görünümündedir. Ölçüleri 20 × 20 m. kadar tahmin edilen yapı muntazam işlenmiş kesme taşlardan yapılmıştır. Cephelerde sıralanan üçer sıra halindeki sivri kemerli pencereler harimi aydınlatır. Bu pencereler alt dizide dört, ikinci dizide üç, en üst dizide iki adet olmak üzere ritmik bir düzene göre açılmıştır. Kare kitle üstte sekizgene dönüşür. Bunun üstünde ise pencereli kasnaklı ve kurşun kaplı, çapı herhalde 18 metreden az olmayan bir kubbe harimi örter.
Üsküp Türk Çarşısı, Makedonya
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yer alan Osmanlı İmparatorluğu dönemi çarşısıdır. Bu tarihî çarşı, Üsküp'ün kuzey kesiminde yer alır. Çarşı, Üsküp'ün en büyük yaşam alanlarından biri olarak kültürel ve tarihî özelliğe sahip. Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki her köşesinde gizli bir tarih yatan Eski Üsküp Çarşısı, asırlık tarihiyle hem yerli halkın hem de şehri ziyaret eden yabancı turistlerin en gözde adresi. Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki tarihi Eski Üsküp Çarşısı, küçük dükkanları, atölyeleri, Osmanlı'dan kalma camileri, geleneksel restoranları, han ve hamamlarıyla ziyaretçilere adeta şehrin ruhunu hissetmeleri imkanı sunuyor.
Üsküp Türk Çarşısı, Makedonya
Sokakları tarihe tanıklık eden Eski Üsküp Çarşısı, hem yerli halkın hem de şehri ziyaret eden yabancı turistlerin en uğrak adresi. Geleneklerin ayakta kalmayı başardığı çarşı, hemen her köşesinde gizli bir tarih barındırıyor. Birçok giriş noktası bulunan tarihi çarşıya hangi girişten girilirse girilsin, ziyaretçileri hediyelik eşya satan dükkanlar, yöresel kıyafetlerin satıldığı mağazalar, halıcılar, zengin kıyafet vitrinleri, atölyeler ve antikacılar karşılıyor.
Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Kosova
Balkanlar'da Osmanlı izlerinin en yoğun görüldüğü yerlerden biri Kosova'nın tarihi Prizren şehri. Mahalleleri, camileri, türbeleri ve hamamlarıyla tam bir Türk şehri. Yüksek dağların ortasında yer alan Prizren; doğası, kültürü, tarihi dokusu, mimarisi, coğrafyası, tarihi kalenin müthiş manzarası ve sıcak insanları ile görülmeye değer. Prizren, 2008 yılında tam anlamıyla bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti'nin başkent Priştine'den sonraki ikinci büyük şehri. Üçüncü Osmanlı padişahı Sultan Murat Hüdavendigar'ın (Sultan I. Murat) şehit düştüğü Prizren, aynı zamanda Kosova'nın merkezi ve en tarihi şehri olarak da kabul ediliyor. Osmanlı döneminde 1573 yılından Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Gazi Mehmet Paşa Hamamı ise Balkanların en büyük hamamı olarak biliniyor.
Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Kosova
Üçüncü Osmanlı padişahı Sultan Murat Hüdavendigar'ın (Sultan I. Murat) şehit düştüğü Prizren, aynı zamanda Kosova'nın merkezi ve en tarihi şehri olarak da kabul ediliyor. Osmanlı döneminde 1573 yılından Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Gazi Mehmet Paşa Hamamı ise Balkanların en büyük hamamı olarak biliniyor.