Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı’nın Filistin topraklarına miras bıraktığı kadim camiler

Osmanlı’nın Filistin topraklarına miras bıraktığı kadim camiler

Osmanlı Devleti ayak bastığı topraklarda, Allah'ın ve Resulü'nün isminin her daim anılmasını amaçladı. Dolayısıyla Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs, Osmanlı için çok önemli bir mirastı. Osmanlı'nın Filistin topraklarına hakim olduğu sürede devlete hükmeden tüm padişahlar Kudüs'ün ve bu mübarek toprakların muhafazasına çalıştı. Osmanlı zamanında özellikle 19. yüzyılda Filistin'e sekiz cami yapıldı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Hasan Bey Camii

🔹 Hasan Bey Camii, I. Dünya Savaşı'nda Filistin bölgesini 1917 yılında İngilizler işgal etmeden önce Filistin'in son valisi Hasan Bey tarafından şehrin merkezi ve yoğun bir konumuna yaptırılır.

🔹 Yafa'da bulunan Hasan Bey Camii, yörede yoğun bir şekilde kullanılan kahverengi kesme taşlarla değil, Hasan Bey'in isteğiyle açık renkli taşlarla inşa edilir.

🔹 Yüksek bir platformun üzerinde yer alan camiye basık kemerli büyük bahçe kapısından girilir.

Caminin mimarisi

🔹 Parçalı bir kütle organizasyona sahip Hasan Bey Camii, esasında dokuz adet küpün bir araya gelmesinden oluşur. Merkezdeki kütlenin üzerinde küçük bir kubbe yer alır.

🔹 Yatay dikdörtgen şekilli ve etrafı demir parmaklıklı tek sıra pencerelerle hareketlendirilmiş olan bir avluya sahiptir. Avluda camiye giriş kapısının hemen önüne iki yana yerleştirilmiş fıskiyeli birer sekizgen şadırvan bulunur.

🔹 İç mekanda kıble duvarında silindirik bir şekilde taşma yapan mihrap, sivri kemerli basit bir yapıya sahiptir. Minberi ahşap malzemeden oldukça nahif ve sade bir üsluptadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN