Osmanlı'nın ilk baskı eserleri
Müteferrika matbaası bastığı eserler ile matbuat dünyamıza yeni bir soluk getirdi. Evvelden katipler tarafından kopyalanan eserler, matbaa yoluyla hızlı bir şekilde okurların istifadesine sunuldu. Bu matbaada basılan on yedi eser Osmanlıların ilk baskı eserleri olarak kabul edilir. Müteferrika'nın çabaları ile başlayan matbaa maceramız, ilmi serüvenimizi destekleyerek yazmalardaki hataların önüne geçti.
Giriş Tarihi: 14.03.2022
16:31
Güncelleme Tarihi: 03.10.2022
16:48
📌 Eser ana hatları ile büyük komutan Timurlenk'in savaşları ve hayatına odaklanır. Kitabın müellifi İbrahim b. Arabşâh, mütercimi ise Nazmîzâde Hüseyin Murtazâ bin Ali' dir. Timur'un ele geçirdiği şehirler ve burada gerçekleştirdiği zulümleri acı bir dille anlatan eser, Timur'un hayatından ibretler sunarak devletin gerekliliğini över.
İbrahim b. Arabşâh kimdir?
1389 - 1450 yılları arasında yaşayan şair ve tarihçi dir. Timur'un tüm sanatkarları Semerkant'ta toplama politikası gereği hayatının bir bölümünü Semerkant'ta geçirir. Dönemin en meşhur alimlerinden dersler alarak büyüyen Arabşâh, ilim sahasında yetkin bir kişilik olarak tebarüz eder.
Nazmîzâde Hüseyin Murtazâ bin Ali kimdir?
Hayatı hakkında detaylı malumat bulunmayan Murtaza Efendi, 17. ve 18. yüzyılda yaşamış önemli bir Osmanlı tarihçisi dir.
Timur kimdir?
İbrahim b. Arabşâh'ın meşhur eseri "Tarih-i Timur"un dış kapağı
◼ Osmanlı Devleti'ni fetret devrine sokan Timur ile alakalı bir eserin basılması, Müteferrika Matbaası'nın geçmişten alınması gereken dersleri milletimize hatırlatmak istemesi ile alakalıdır.
Timur Bayezid'i nasıl esir aldı?
📌 Mısır eski çağlardan bu yana önemli bir devlet ve toprak parçasıdır. Süheylî tarafından kaleme alınan "Tarih-i Mısır" İbn Zünbül'ün eseri "Gazevâtü's-Sultân Selîm Hân ma´a Kansu el-Gavrî sultânü Mısr ve a´mâlihâ" dan yararlanılarak yazılır. Eserde Osmanlıların Mısır'ı fethetmelerinin öncesi, fetih ve sonraki dönem detaylı şekilde ele alınır.
İbn Zünbül kimdir?
Mısır sarayında Sultan Kansu Gavri' nin müneccimliğini yapan İbn Zünbül, aynı zamanda Mısır için önemli bir tarihçidir.
Süheylî kimdir?
Mısır Beylerbeyliği Divan katiplerinden olan Süheylî , dönemi içerisinde öne çıkan bir şair ve tarihçi dir.
Osmanlı arşivinden fotoğraflarla Mısır
📌 "Halifelerin Gül Bahçesi" anlamına gelen "Gülşen-i Hulefâ " Nazmîzâde Hüseyin Murtazâ bin Ali 'nin en bilinen eseridir. Kitap genel olarak Bağdat şehrine odaklanır. İslam tarihi içinde önemli bir yere sahip olan Bağdat , yüzyıllar boyunca İslam Halifelerinin ikamet ettiği şehirdir. Zamanla bir ilim şehrine dönüşen Bağdat'ta pek çok alim, abid, şair yaşar ve bu isimler İslam düşünce tarihini şekillendirir. Nazmîzâde Hüseyin Murtazâ bin Ali bu ve benzer sebeplerden dolayı bir Bağdat şehrengizi olarak görülebilecek eseri, "Gülşen-i Hulefâ "yı yazar.
Nazmîzâde Hüseyin Murtazâ bin Ali kimdir?
Hayatı hakkında detaylı malumat bulunmayan Murtaza Efendi, 17. ve 18. yüzyılda yaşamış önemli bir Osmanlı tarihçisidir.
Tarihin en acımasız olayı: Moğolların Bağdat'taki katliamı
Gülşen-i Hulefâ'nın iç sayfası
◼ Eser sadece Bağdat'ı merkeze almas ı sebebiyle benzerlerinden ayrılır. Bu çalışma sonrası şehirlere dair yazılan müstakil eserlerin sayısında azımsanmayacak bir artış görülür.
Osmanlı'nın Bağdat Fatihi