Arama

Osmanlı'nın ilk baskı eserleri

Müteferrika matbaası bastığı eserler ile matbuat dünyamıza yeni bir soluk getirdi. Evvelden katipler tarafından kopyalanan eserler, matbaa yoluyla hızlı bir şekilde okurların istifadesine sunuldu. Bu matbaada basılan on yedi eser Osmanlıların ilk baskı eserleri olarak kabul edilir. Müteferrika'nın çabaları ile başlayan matbaa maceramız, ilmi serüvenimizi destekleyerek yazmalardaki hataların önüne geçti.

  • 8
  • 30
Tarih-i Hind-i Garbî
Tarih-i Hind-i Garbî

📌 Eserin yazarı ve mnütercimi belli değildir. Bazı kaynaklarda eser Mehmet Suûdî Efendi'ye dayandırılır. Üç bölümden oluşan eserin ilk bölümünde Osmanlı'ya bağlı topraklar anlatılır. İkinci bölüm okyanuslara aittir. Başka eserlerde olmayan malumat, eserin bu bölümünü kapsar. Amerika ile alakalı malumat ise son bölümde bulunur. "Tarih-i Hind-i Garbî" bu meyanda "Amerika" anlamına gelir.

Tarih-i Hind-i Garbî ne demek?

Doğu Hint Tarihi demek olan ifade de kastedilen aslında Amerika kıtasıdır.

Mehmet Suûdî Efendi kimdir?

16. asırda yaşayan şair, devlet adamı ve büyük coğrafyacı. "Tarih-i Hind-i Garbî" adlı eseri ile Avrupalıların dünya üzerindeki yayılışına dikkat çeken Mehmet Suûdî, eserinin bir bölümünde bu hususlarla alakalı tavsiyeler verir.

ABD'nin kuruluşu bir baskınla başladı

  • 9
  • 30
Tarih-i Hind-i Garbî
Tarih-i Hind-i Garbî

Tarih-i Hind-i Garbî'den kuşlara dair bir iç resim

◼ Eserde bulunan resimler, Osmanlı İmparatorluğu'nda basılan ilk renkli resimlerdir.

Biruni gözüyle Hint inancı ve kültürü

  • 10
  • 30
"Tarih-i Timur"
Tarih-i Timur

📌 Eser ana hatları ile büyük komutan Timurlenk'in savaşları ve hayatına odaklanır. Kitabın müellifi İbrahim b. Arabşâh, mütercimi ise Nazmîzâde Hüseyin Murtazâ bin Ali'dir. Timur'un ele geçirdiği şehirler ve burada gerçekleştirdiği zulümleri acı bir dille anlatan eser, Timur'un hayatından ibretler sunarak devletin gerekliliğini över.

İbrahim b. Arabşâh kimdir?

1389 - 1450 yılları arasında yaşayan şair ve tarihçidir. Timur'un tüm sanatkarları Semerkant'ta toplama politikası gereği hayatının bir bölümünü Semerkant'ta geçirir. Dönemin en meşhur alimlerinden dersler alarak büyüyen Arabşâh, ilim sahasında yetkin bir kişilik olarak tebarüz eder.

Nazmîzâde Hüseyin Murtazâ bin Ali kimdir?

Hayatı hakkında detaylı malumat bulunmayan Murtaza Efendi, 17. ve 18. yüzyılda yaşamış önemli bir Osmanlı tarihçisidir.

Timur kimdir?

  • 11
  • 30
"Tarih-i Timur"
Tarih-i Timur

İbrahim b. Arabşâh'ın meşhur eseri "Tarih-i Timur"un dış kapağı

◼ Osmanlı Devleti'ni fetret devrine sokan Timur ile alakalı bir eserin basılması, Müteferrika Matbaası'nın geçmişten alınması gereken dersleri milletimize hatırlatmak istemesi ile alakalıdır.

Timur Bayezid'i nasıl esir aldı?

  • 12
  • 30
"Tarih-i Mısır"
Tarih-i Mısır

📌 Mısır eski çağlardan bu yana önemli bir devlet ve toprak parçasıdır. Süheylî tarafından kaleme alınan "Tarih-i Mısır" İbn Zünbül'ün eseri "Gazevâtü's-Sultân Selîm Hân ma´a Kansu el-Gavrî sultânü Mısr ve a´mâlihâ"dan yararlanılarak yazılır. Eserde Osmanlıların Mısır'ı fethetmelerinin öncesi, fetih ve sonraki dönem detaylı şekilde ele alınır.

İbn Zünbül kimdir?

Mısır sarayında Sultan Kansu Gavri'nin müneccimliğini yapan İbn Zünbül, aynı zamanda Mısır için önemli bir tarihçidir.

Süheylî kimdir?

Mısır Beylerbeyliği Divan katiplerinden olan Süheylî, dönemi içerisinde öne çıkan bir şair ve tarihçidir.

Osmanlı arşivinden fotoğraflarla Mısır

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN