Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı'nın ilk resim sergisini açan Şeker Ahmed Paşa’ya dair bilinmeyenler

Osmanlı'nın ilk resim sergisini açan Şeker Ahmed Paşa’ya dair bilinmeyenler

Güzel huylu ve hoşsohbet olduğu için Şeker Ahmed Paşa diye adlandırılan bu tıbbiyeli ressam, aynı zamanda Osmanlı'daki ilk resim sergisinin de mimarıydı. Etrafında iyi huylu, sakin bir kişilik olarak bilinen Paşa, arkadaşları tarafından şeker adıyla çağrılırdı. Şeker Ahmed Paşa kuvvetli seziş kabiliyeti ve tertemiz ahlak saflığı ile kişiliğini buldu, Türk sanat tarihinde ön saflarda yerini aldı. Sizler için Osmanlı'da ilk resim sergisini açan Şeker Ahmed Paşa'ya dair bilinmeyenleri derledik.

Yelkenliler, 1894-95

Sultanahmet'te sanat okulunda açılan bu ilk sergi hakkında ressam Hüseyin Haşim şöyle der: "Müşarünileyh asâr-ı latifesini bu sergide teşhir ederek Osmanlıların nasılsa rağbet etmedikleri fenn-i müstahsen-i tasvir hakkında celb i nazara ve şu suretle memleketimizde resim muhabbetini işara himmet eyledi."

Bu nedenledir ki, bundan yaklaşık bir buçuk asır önce, İstanbul'da, resim sanatı ile hiçbir ilgisi olmayan bir çevrede, yağlıboya tablolarla açılan bu sergi, sanat tarihimizde oldukça önemlidir. Halkın çoğunluğu o dönemde sergi faaliyetlerine yabancı kalmış olsa bile, zamanın hükümdarı bu gayretlerin değerini takdir eder. O yıl rütbesi derhal kol ağalığına (kıdemli yüzbaşı) yükseltilir ve Sultan Abdülaziz'in yaverliğine tayin edilir.

  • 9
  • 13
NEDEN ŞEKER AHMED PAŞA DENİLDİ?
NEDEN ŞEKER AHMED PAŞA DENİLDİ?

Şeker Ahmet Paşa, hassas, çevresindeki insanları her zaman mutlu görmek isteyen bir yaradılışa sahipti. Güzel huylu ve hoşsohbet olduğu için Şeker Ahmed Paşa diye tanındı. Etrafında iyi huylu, sakin bir kişilik olarak bilinen Paşa, arkadaşları tarafından şeker adıyla çağrılırdı. Kuvvetli seziş kabiliyeti, tabiata olan sonsuz aşkı ve tertemiz ahlak saflığı sayesinde kişiliğini buldu, Türk sanat tarihinde ön saflarda yerini aldı.

  • 10
  • 13
ŞEKER LAKABININ HİKÂYESİ SULTAN ABDÜLAZİZ DETAYI
ŞEKER LAKABININ HİKÂYESİ SULTAN ABDÜLAZİZ DETAYI

"Şeker" lakabının herkes tarafından benimsenmesi Sultan Abdülaziz'in içinde bulunduğu bir hikâyeye bağlanır: "Veliaht Yusuf İzzettin Efendi, maiyetinde bulunan Ahmet Ali'ye, arkadaşları tarafından tatlı dili, hoş kişiliği, herkes tarafından sevilmesi nedeniyle şeker diye seslendiğini biliyordur.

  • 11
  • 13

Bir gün büyük bir tören sırasında Sultan Abdülaziz, yanındakilere "Yaver Ahmet'i çağırın" deyince, emri duyanlar "Hangi Ahmet?" diyerek duraklar. O sırada Yusuf İzzettin Efendi, ağzından "Şeker Ahmet'i" cevabını kaçırınca da bu durum padişahın çok hoşuna gider ve "Paşanın adı bundan sonra Şeker Ahmet olsun." der.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN