Osmanlı'nın kuruluşunu anlatan 10 kitap
Osmanlı, 600 yıl dünyaya hükmederek dev bir imparatorluk oluşturdu. Söğüt'te başlayan bu tarihi yolculuk, üç kıtaya yayıldı. Peki, Osmanlı bir sınır beyliğiyken dünyanın en güçlü devleti haline nasıl geldi? Sizler için Osmanlı'nın kuruluşunu anlatan 10 kitabı derledik.
Giriş Tarihi: 20.11.2019
09:25
Güncelleme Tarihi: 20.11.2019
09:51
İsmail Hakkı Uzunçarşılı– Osmanlı Devleti’nin Saray Teşkilatı
Osmanlı Devleti'nin Saray Teşkilatı kitap özeti:
"Tarih meraklılarına şunu söyleyeyim ki Osmanlı tarihini yalnız basma eserlerden okurlarsa pek noksan ve kısmen de hatalı malumat elde etmiş olurlar; altı buçuk asırlık devamlı bir tarihi olan Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi, mali, iktisadi, askeri, ilmi, içtimai vesaire gibi vaziyeti, hakiki menbalara dayanılarak tetkik edildiği zaman bu devletin bütün azametiyle çehresi meydana çıkar. Başka türlü, sathı, derme çatma malumat ve basit tetkik ile haklı olarak bu hayret ve takdire şayan azamet ve kudretin anlaşılmasına imkan yoktur."
Uzunçarşılı için Osmanlı kurumlarının tarihini anlatırken genellemeler yaptığı, sosyal ve ekonomik tarihi ihmal ettiği, şeriyye sicillerini, tahrir defterlerini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ndeki belgeleri dikkate almadığı, Batı literatürünü, hatta yeni araştırmaları takip etmediği belirtilirse de eserlerin yazıldığı dönemler dikkate alındığında söz konusu eleştiriler anlamsız kalır.
Reşat Ekrem Koçu– Osmanlı Tarihi’nin Panoraması
Osmanlı Tarihi'nin Panoraması kitap özeti:
Söğüt'ten Sevr'e uzanan upuzun bir tarih yolculuğu, Reşad Ekrem'in dilinde gerçek hayattan daha canlı. Reşat Ekrem Koçu'nun bir "hikâye anlatıcısı" edasıyla aktardığı tarih anlatısı, ihtişamın, ihanetin, iktidar kavgalarının, savaşların, acıların, zaferlerin, trajedilerin boy gösterdiği görkemli bir filme dönüşüyor.
Tarihimizdeki en garip vakalar için tıklayın. Reşad Ekrem, Şehzade Mustafa'nın katlini, saray dedikodularını, İstanbul'un gündelik yaşamını, konaklarda süregiden debdebeyi günümüzün magazin yazarlığıyla tarihçiliği birleştiren o eşsiz üslubuyla anlatıyor.
Kitabı satın almak ve incelemek için tıklayın.
Mehmet Fuat Köprülü- Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu kitap özeti:
Fuad Köprülü, 1934 yılında Sorbonne Üniversitesinde Fransızca olarak art arda üç konferans verdi. Büyük ilgi uyandıran bu konferanslar 1935 yılında Les Origines de l'Empire Ottoman adıyla kitaplaştırıldı. Türkçesi ancak 1959 yılında Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu adıyla yayımlandı.
Bir ilim abidesi Mehmed Fuad Köprülü ile ilgili haberimize ulaşmak için tıklayın.
Köprülü'nün temel derdi Osmanlı'nın "400 çadırlık bir aşiretten çıktığı" yönündeki romantik görüşler yerine, Orta Asya, Anadolu Selçukluları, Kayı Aşireti arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmaktı. Bu doğrultuda Gibbons, Marquart, Wittek ve Zeki Velidi Togan'ın teorilerini tartışmaya açar; daha sonra Eberhard ve Faruk Sümer'in de dahil olduğu bu tartışmalar sonucu elinizdeki "mükemmel" kitap son halini aldı.
Kitabı satın almak ve incelemek için tıklayın.