Arama

Osmanlı'nın sanatkar padişahları

Altı asır süren Osmanlı İmparatorluğu, son dünya düzeniydi. Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi'nin diktiği çınar; dünyada adaletin, huzurun sembollerinden biri haline geldi. Üç kıtaya hükmeden cihan imparatorluğu olan Osmanlı padişahlarıysa küçük yaşlardan itibaren özenle yetiştiriliyor devlet idaresinin yanında muhakkak bir veya birkaç sanatın ustası oluyordu. Kimi bestekar, kimi şair kimiyse marangozdu. İşte sizler için başarılı devlet yönetiminin yanında sanatkarlığıyla öne çıkan padişahlar…

  • 21
  • 32
HATTAT SULTAN ABDÜLMECİD
HATTAT SULTAN ABDÜLMECİD

Sultan Abdülmecid hat sanatını, önemli hattat Mahmud Celaleddin'in talebesi Mehmed Tahir Efendi'den öğrenmişti. Sülüs ve nesih yazılarını meşk ederek 1843 yılında icazetname almıştı. Camilerde ve müzelerde birçok eseri bulunur. Kendi döneminde yapılan Bezm-i Âlem Valide Sultan Camii, Ortaköy ve Tophane Kılıç Ali Paşa Camilerinde bulunan levhaları kendi yazmıştı. Kendisinin hocası Mehmed Tahir Efendi dolayısıyla ile hat sanatında Mahmut Celalettin tarzına meyletmiştir. Bundan dolayı o dönemdeki bütün hattatlar bu etki altında kalmıştı. Abdülmecid Han, rikayı da iyi derecede yazardı. Ancak rika hattını kimden meşk ettiği bilinmiyor.

  • 22
  • 32

Topkapı Sarayı'nda teşhir edilen ve sultanın imzasını taşıyan Kur'an-ı Kerim cüzü onun hat sanatındaki kabiliyetinin güzel bir örneğidir.

Topkapı Sarayı'nda on sekiz, Türk İslâm Eserleri Müzesi'nde sekiz, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nde dokuz, diğer yerlerde yirmi olmak üzere toplam elli beş eseri tespit edilebilmiştir.

Sultan Abdülmecid'in diğer hatlarının sergilendiği yerlerle ilgili haberimizi okumak için tıklayın…

  • 23
  • 32
HATTAT SULTAN II. MAHMUD
HATTAT SULTAN II. MAHMUD

Sultan II. Mahmud'un şehzadeliği sırasında eğitimiyle bizzat amcası Sultan III. Selim, Topkapı Sarayı'nda dönemin en iyi eğitmenlerinden ders görmüştü. II. Mahmud, Sultan III. Selim'in musiki zevkinden ve terbiyesinden etkilenmiş, ney üflemiş ve tanbur çalmıştı. Sözleri kendisine ait olan Hicaz Kalenderi en ünlü eseriydi.

  • 24
  • 32

Musikişinaslığının yanında iyi bir hattat olan Sultan II. Mahmud, herkesin okuyabileceği tarzda yazı yazmakta ustaydı. Önce Kebecizade Mehmed Vasfi'den daha sonrada Mustafa Rakım Efendi'den genç yaşta icazet alan Sultan Mahmud, nesih, sülüs özellikle de celi sülüs üzerinde çalıştı. Celi türünde büyük başarılara imza atan II. Mahmud, hiç imla hatası olmaksızın yazdı. Bu ne kadar dikkatli ve ince bir hattat olduğunu gösterir.

Sultan II. Mahmud'un hatlarıyla ilgili haberimizi okumak için tıklayın...

  • 25
  • 32
MARANGOZ SULTAN II. ABDÜLHAMİD
MARANGOZ SULTAN II. ABDÜLHAMİD

Sultan II. Abdülhamid, günümüzde daha çok zekâsı ve başarılı devlet yönetimiyle tanınsa da çok yönlü bir kişiliği vardı. Çok iyi ata binen ve maharetli bir silahşor olan sultan Abdülhamid, şehzadeliğinden itibaren çok iyi yetişti. Şehzadelik maaşıyla yaptığı yatırımlarla padişah olmadan önce ciddi bir servet edindi. En maharetli olduğu marangozluk alanıyla ilgili kızı Ayşe Osmanoğlu hatıratında şunları söyler: "Babamın marangozluğa olan merakı babasının zamanda başlamıştı. Çünkü Abdülmecid Han da marangozlukla uğraşmış ve yanında Halil Efendi'den ders almıştır. Büyükbabamın marangoz takımlarında bu Halil Efendi'nin imzası kazılıymış. Takımlar, Yıldız'da babamın atölyesindeydi. Kendisi de bu aletlerle çalışırdı. Avrupa'dan yeni sistem birçok aletler de getirtmişti. Yaptığı birçok sedefli, oymalı eşyalar Yıldız'da idi."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN