Arama

Padişahların Ramazan’da iftarı beklediği yer: İftariye köşkü

Her birimiz için olduğu gibi Osmanlı padişahları için de Ramazan ayı ayrı bir anlam ve öneme sahipti. Padişahlar bu ayda adeta hayır yarışına girişirler, hususi davetler verirlerdi. Ayrıca Osmanlı padişahları iftarlarını, iftariye köşklerinde açar, konuklarını burada ağırlarlardı. Peki, padişahların iftarı açıp misafirlerini davet ettiği iftariye köşkleri nedir, hangi padişahlar iftariye köşkü yaptırdı?

🔸 Son derece sade bir üsluba sahip olan köşk, bir dikdörtgene takılan iki çıkmadan oluşur ve bu özellikleri ile Türk evini andırır.

🔸 İftar Köşkü'nü bakıldığında zeminin kesme taş, üst kısmı ahşap kaplamalı olduğu görülür. Kafes şeklinde kepenklere sahip köşkün çatısı kurşun örtülüdür. Bu oldukça sade ve nadide eserdeki tek süsleme, saçak eteğinde danteladır.

Dantela: Bir dantel gibi kıvrım ve örgülere sahip mimari süs öğesi

Türk evinin coğrafyası ve Osmanlı konutları

Edirne İftariye Köşkü'nün son hali

🔸 1663 yılında inşa edilen bu köşk Kum meydanına açılan Demir Kapı'nın karşısında ve Adalet Kasrı'nın ayağında bulunuyordu fakat ne yazık ki 19.yüzyılın sonlarında bilinmeyen bir sebeple yıkıldı.

🔸 Sedad Hakkı Eldem'in yaptığı restitüsyon çalışmaları ve yayınları ile bugün bir dönemde var olduğundan haberdar olduğumuz Edirne İftariye Köşkü'nün özelliklerini gösteren başka bir esere rastlanılmaz.

Restitüsyon: Yapının içinde yer aldığı çevrenin genel tarihçesi

Bir medeniyetin kökü olarak Türk evi

Topkapı Sarayı'nın inşası

🔸 İstanbul'u fethine mazhar olan Fatih Sultan Mehmet, fetihten kısa bir süre sonra hem Asya'ya hem de Avrupa'ya hakim bir konumda, Zeytinlik olarak adlandırılan yere bir saray inşa ettirdi.

🔸 Bir süre sonra sarayın etrafına topların yerleştirilmesi ve yanı başındaki Toplu Kapı Köşkü bu sarayın 'Top Kapısı' olarak anılmasına sebep olur.

4 asırlık yönetim merkezi: Topkapı Sarayı'nın bölümleri

Fatih'ten sonra da sarayın gelişmesi

🔸 Topkapı Sarayı, Fatih'in yaptırdığı hali kalmaz, onun ardından gelen padişahların da yaptırdığı yapılarla güzelleşmeye devam eder.

🔸 Üç ana kapı ve üç avluya sahip sarayda üçüncü kapı olan Babüssaade, Harem bölümüne açılır. Burayı izleyen yerde avlu bulunur ve avlunun sonunda bütün manzaraya hakim bir şekilde iftariye bulunur.

Edirne'nin tarihine ışık tutan fotoğraflar

Topkapı Sarayı İftariyesi

🔸 Topkapı Sarayı İftariyesi, Sofa-i Hümâyun ve Hünkâr Sofası olarak bilinen yerde, özellikle IV. Murad'ın yaptırdığı Bağdat ve Revan köşkleriyle meşhur olan kısımda bulunur.
🔸 Daha çok kameriye olarak bilinen Topkapı Sarayı İftariyesi, Sultan İbrahim tarafından 1640 yılında bir balkon gibi inşa ettirilir.

Cihan devleti Osmanlı'nın kalbi Topkapı Sarayı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN