Padişahların Ramazan’da iftarı beklediği yer: İftariye köşkü
Her birimiz için olduğu gibi Osmanlı padişahları için de Ramazan ayı ayrı bir anlam ve öneme sahipti. Padişahlar bu ayda adeta hayır yarışına girişirler, hususi davetler verirlerdi. Ayrıca Osmanlı padişahları iftarlarını, iftariye köşklerinde açar, konuklarını burada ağırlarlardı. Peki, padişahların iftarı açıp misafirlerini davet ettiği iftariye köşkleri nedir, hangi padişahlar iftariye köşkü yaptırdı?
Giriş Tarihi: 05.04.2022
17:23
Güncelleme Tarihi: 05.04.2022
18:08
Fatih'ten sonra da sarayın gelişmesi
🔸 Topkapı Sarayı, Fatih'in yaptırdığı hali kalmaz, onun ardından gelen padişahların da yaptırdığı yapılarla güzelleşmeye devam eder.
🔸 Üç ana kapı ve üç avluya sahip sarayda üçüncü kapı olan Babüssaade, Harem bölümüne açılır. Burayı izleyen yerde avlu bulunur ve avlunun sonunda bütün manzaraya hakim bir şekilde iftariye bulunur.
Edirne'nin tarihine ışık tutan fotoğraflar
Topkapı Sarayı İftariyesi
🔸 Topkapı Sarayı İftariyesi, Sofa-i Hümâyun ve Hünkâr Sofası olarak bilinen yerde, özellikle IV. Murad'ın yaptırdığı Bağdat ve Revan köşkleriyle meşhur olan kısımda bulunur. 🔸 Daha çok kameriye olarak bilinen Topkapı Sarayı İftariyesi, Sultan İbrahim tarafından 1640 yılında bir balkon gibi inşa ettirilir.
Cihan devleti Osmanlı'nın kalbi Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı İftariyesi'nin mimari yapısı
🔸 Bakıldığı zaman oldukça dikkat çekici parlak bir yapıya sahip iftariyenin kubbesi , tombaklaşmış dört bakır sütun üzerine sekiz dilimli , altın yaldızlı bakır malzemeden oluşur.
🔸 Hem Asya hem de Avrupa'ya hakim bir noktada bulunan kameriyede sultanların Ramazan ayında iftarı beklerken durması ve kandillerin yanışını seyretmesi İftariye Köşkü olarak anılmasına sebep olur.
Mimari eserlerin dayanıklılığını ve aydınlığını sağlayan tonozlar
Ramazan dışında İftariye
🔸 İftariye Köşkü sultanlar tarafından, Ramazan aylarının dışında da yoğun bir şekilde kullanılır. Sultanlar yaz aylarında bayram törenlerini ve spor müsabakalarını seyretmek , Enderunların tebrikini kabul etmek için İftariye Köşkü'nü kullanırdı.
🔸 Geceleri ise mehtabiye olarak da kullanılan köşk , sultanların teneffüs ettikleri, manzarayı seyrettikleri yerdi.
Abdülhamid'in arşivine yansıyan Osmanlı köşk ve kasırları