Arama

Prof. Dr. Erhan Afyoncu'nun kaleminden Yakın Tarih Dersleri

623 yıl boyunca tarih sahnesinde uzun soluklu ve etkileyici bir hakimiyet sağlayan Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemde yaşadığı siyasi hadiselerin günümüze de pek çok yansıması olmuştur. Tarihçi yazar Erhan Afyoncu'nun kaleme aldığı "Geleceği Anlamak İçin Yakın Tarih Dersleri" isimli eserde 19. ve 20. yüzyıl başında yaşanan siyasi süreçler, çeşitli başlıklar altında açıklanıyor. Afyoncu, imparatorluğun ayakta kalabilmek için verdiği mücadeleyi ve ortaya konan yanlış siyasi yöntemleri sonuçları ile okuyucularına aktarıyor.

📌

Osmanlılar fethettikleri yerleri birer vatan parçası olarak görmüşler, bu yüzden de her karış toprağını binlerce şehidin kanı ile yıkamadan terk etmemişlerdi.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu

  • 10
  • 20

📌

İslâm dünyası acayiptir. İdare kendi ellerinde olduğunda aralarında daima ihtilaf, niza anlayışsızlık hüküm sürüyor. Yabancıların idaresine girince bunlar ortadan kalkıyor, sakin yaşıyorlar ve rahatça yaşamaya başlıyorlar. Eski hanlıklar, sultanlıklar, bugünkü İran ve Fas bunun delilidir.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu

  • 11
  • 20

📌

Osmanlı İmparatorluğu kuruluşundan itibaren "Kur'an ve Şeriat"a sımsıkı bağlı kaldığı için güçlü ve müreffeh olmuştu. Ancak 150 yıldan beri "Kur'an ve Şeriat" bir kenara bırakılmış, bu yüzden de hem devlet hem de millet evvelki güç ve ihtişamını kaybetmişti.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu

  • 12
  • 20

📌

Osmanlı'nın borçlarını ödeyememekten dolayı mali olarak batışının hazin hikâyesi hem bize hem de bütün dünyaya tam bir ibretlik durumdur. Batılı devletler önce Osmanlı'yı borç almaya teşvik etmişler, sonra da devlet iflas edince ülkenin mali denetimini ele geçirmişlerdi.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu

  • 13
  • 20

📌

Türkiye'nin son 250 yılına baktığımızda derdimizin hiç bitmediğini, devamlı olarak sıkıntılarla boğuştuğumuzu görürüz. Hep stres altında ve adrenalin yüklüyüzdür. Bunun sebeplerinden birisi Osmanlı İmparatorluğu'nun eski haşmetini yitirmesinden itibaren Türkiye'nin devamlı olarak saldırı ve tehdit altında olmasıdır.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN