Arama

Selçuklu'nun başkenti Konya'nın ilk medresesi: İplikçi Camii

İplikçi Cami, Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'nın ilk medresesiydi. İplikçi Camii'nin bitişiğinde 13. yüzyılda inşa edilen yapı, devrinde önemli bir ilim merkeziydi. Hatta öyle ki Mevlana ve babası Bahaddin Veled bu medresede ders vermişti. Peki, günümüze yalnızca küçük bir kümbeti intikal eden yapının tarihimiz açısından önemi neydi?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 12
İPLİKÇİ CAMİİ'NİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
İPLİKÇİ CAMİİ’NİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ

İplikçi Camiinin güney bitişiğinde yer olan Altun-Aba Medresesi, ortasında büyük bir kubbesi bulunan kapalı medrese tipinde idi.

📌Medresenin yanında bulunan caminin ise dış görünüşü geçmişten bugüne büyük değişikliklere uğradı.

📌19. yüzyıla ait eski fotoğraflarda minarenin esaslı bir onarımdan geçtiği gözlemlenmektedir.

📌Camide Anadolu Selçuklu sanatına dair en eski örneklere de rastlanmaktadır. Barok karakterli bir mihrap bulunmaktadır.

  • 11
  • 12
YAPININ TARİHİMİZ AÇISINDAN ÖNEMİ NELERDİR?
YAPININ TARİHİMİZ AÇISINDAN ÖNEMİ NELERDİR?

📌Medresenin tarihimiz açısından ehemmiyeti büyüktür. 13. yüzyıla ait mihrap kalıntısının yerinde bulunması, hakkında pek çok bilgi edinmemizi sağlayan vakfiye kaydı ve Ortaçağ kaynaklarında adının geçmesi yapıyı önemli kılan özelliklerdendir.

📌Eserin bir diğer önemi de Mevlana'nın vaaz verdiği mekan olmasıdır. Ayrıca Mevlânâ ve babası bu külliyenin medresesinde ders vermişlerdir.

  • 12
  • 12

Mevlana'nın burada vaaz verdiğini ise yine Eflaki'nin eserinden anlıyoruz:

"Seyyid Selâhaddin bir gün Konya'ya geldi, Ebülfazl Mescidi'nde cuma namazında bulundu. O gün Mevlânâ hazretleri vaaz ediyordu."

📌Ayrıca burası Konya'da inşa edilen ilk medreseydi. Yine Eflaki, Konya'da o zamana kadar Altun-Aba Medresesi'nden başka bir medrese olmadığına da bildirir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN