Arama

Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camiler

İslam'ın sembolü ve yüce Allah'ın evi olan camiler, geçmişten günümüze kadar toplumsal yaşamın merkezi oldu. Yüzyıllardır Müslümanların dini ve ahlaki eğitiminde önemli katkılar sağladı. Bundan dolayı Müslümanlar, gittikleri her yerde kendi meskenlerinden önce cami inşa ederek şehirleri ihya etti. Sizler için, Camiler Haftası'nda Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camileri derledik.

  • 17
  • 19

Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii ve Dolmabahçe Tiyatrosu

📌 Cami, yapıldığı dönemin mimari estetiğini yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda cami mimarisinde o güne değin denenmemiş dairesel pencere düzeniyle kendine has mimari bir fark yaratmıştır. Korint sütun başlığı şeklinde tek şerefeli, yivli iki minareye sahiptir. Bu minareler, hünkâr kasrının kuzey cephesinin iki ucunda yer almaktadır.

  • 18
  • 19

Nuruosmaniye Camii

📌 "Osmanlı'nın nuru" olarak adlandırılan Nuruosmaniye Külliyesi, klasik Osmanlı formu ile Batı'nın Barok ve süsleme detaylarının en iyi şekilde sentezlendiği ilk mimari yapıdır.

▶ Sultan I. Mahmud tarafından 1748 yılında yaptırılan Nuruosmaniye Camisi'nin inşasıyla başlayan külliyenin yapımı, I. Mahmud'un erken vefatı dolayısıyla kardeşi III. Osman zamanında, sadrazam Mehmet Said Paşa'nın gayretiyle Mimar Simeon Kalfa ve Mustafa Ağa yönetiminde 1755 yılında tamamlandı.

Osmanlı'nın ilk Barok mimari eseri 'Nuruosmaniye'

  • 19
  • 19

İznik'te Çandarlı Hayreddin Paşa Camii ve Nilüfer Hatun İmareti

📌 Osmanlı'nın önemli vezirlerinden olan Çandarlı Halil Hayreddin Paşa tarafından, I. Murad döneminde yaptırıldı. İlk devir Osmanlı mimarisinin ayakta duran tek örneğidir. Yanında bulunan Nilüfer Hatun imareti sonradan harap oldu. Bu caminin günümüzde sadece minaresinin bir bölümü kaldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN