Arama

Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokul

Sultan II. Abdülhamid, buhranlı bir dönemde tahta çıksa da Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitim, bilim, sanat, sanayi ve teknoloji alanlarında pek çok atılımda bulunmuş bir padişah. Kurumlarda modernleşmeyi sağlayan, sayısız eser yaptıran Abdülhamid, eğitime büyük önem verirdi. İhya ettiği yüksekokullar ile modern eğitimin temellerini attı. Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokulu derledik.

  • 18
  • 30

Tıbbiye binası daha önceden yapılmış olan Haydarpaşa Askerî Hastanesi ile Selimiye Kışlası arasında hızla inşa edildi ve bina 1900 yılında tamamlandı. Mekteb-i Tıbbiye'nin yeni binası, II. Abdülhamit'in doğum günü olan 15 Şaban 1321/6 Kasım 1903 Cuma günü törenle açılmış ve eğitime başladı. 1909 yılında ise askerî ve sivil tıbbiyeler Haydarpaşa'daki tıbbiye binasında birleştirilerek Haydarpaşa Tıp Fakültesi adını aldı.

  • 19
  • 30
Tüccar Kaptan Mektebi
Tüccar Kaptan Mektebi

II. Abdülhamid döneminde; kara ve deniz ticareti konusunda, teorik ve pratik bilgilerle donatılmış tüccar kaptanların yetiştirilmesi gerekliliği karşısında, sivil denizciliğin geliştirilmesi amacıyla, 1886 yılında, Heybeliada'da bulunan Mekteb-i Fünun-ı Bahriye-i Şahane binasında, bu kuruma bağlı olmak üzere bir Yatılı Kaptan Mektebi (Leyli Tüccar Kaptan Mektebi ) açıldı.

  • 20
  • 30

Bahriye Mektebi Nazırı'nın yönetiminde idare edilen bu okulda, kaptanlık uygulamaları yapmak ve nazari bilgileri pratiğe çevirmek gayesiyle Tersane-i Amire'den verilen bir de gemi bulunmaktaydı. Öğrenim süresi dört yıl olan mektebe; Müslim ve gayrimüslim, Türkçe, hesap ve coğrafyayı bilen, sıhhatli, 15 ila 20 yaşları arasındaki gençler müraacat edebilmekteydi. Öğrencilerin kayıt işlemlerini tamamlamadan önce Bahriye Merkez Hastanesi'ne muayenelerini yaptırmaları, bedenen ve ruhen denizci olmaya elverişli bulunduklarına dair rapor almaları zorunluydu.

  • 21
  • 30

Diğer adıyla "Mekteb-i Fünun-u Şahane ve Tüccar Kapudan Mektebi", 1908 yılına kadar mezunlar verdikten sonra kapandı. 1909 yılında "Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kaptan ve Çarkçı Mektebi" adıyla başka bir okul açıldı.

  • 22
  • 30
Mekteb-i Harbiye (Harbiye Mektebi)
Mekteb-i Harbiye Harbiye Mektebi

Osmanlı Devleti'nde modern tekniklere uygun olarak 'zâbitân' yetiştirmek amacıyla II. Mahmud tarafından kurulmuş olan bu askerî mektebin ilk adı "Mekteb-i Ulûm-i Harbiye"dir. Okul kısaca "Mekteb-i Harbiye" veya "Mekteb-i Hassa", Fransızca kaynaklarda ise "École Militaire" olarak anıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN