Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokul
Sultan II. Abdülhamid, buhranlı bir dönemde tahta çıksa da Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitim, bilim, sanat, sanayi ve teknoloji alanlarında pek çok atılımda bulunmuş bir padişah. Kurumlarda modernleşmeyi sağlayan, sayısız eser yaptıran Abdülhamid, eğitime büyük önem verirdi. İhya ettiği yüksekokullar ile modern eğitimin temellerini attı. Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokulu derledik.
Giriş Tarihi: 27.08.2020
10:40
Osmanlı Devleti'nde Erkân-ı Harbiye Mektebi ilk mezunlarını 1849 senesinde verdi. 1848 yılında Mekteb-i Harbiye'den mülazım rütbesiyle mezun olanlardan ilk beş dereceyi alan zabitler yüzbaşı rütbesiyle Mekteb-i Fünun-ı Harbiye-i Şahane Erkân-ı Harbiye sınıflarına dâhil edildiler.
Mektebin kurulmasını öngören Hatt-ı Hümâyûn ile Mekteb-i Harbiye yanında, bandocu yetiştirmek üzere bir de mızıka okulu, "Mızıkâ-i Hümâyûn Mektebi" kuruldu. Maçka Kışlası tamir edilerek, kışlaya cami, büyük bir okul, kütüphane, hamam, hastahane, eczane, mutfak ve sair eklemeler ile bir de yemekhane yaptırıldı.
Bunların yanı sıra mektepte bir de litografya destgâhı (matbaası) kuruldu. Ders alet ve edevatları ile laboratuvar, kütüphane, spor salonu, manej (süvari sınıfı için at eğitim alanı) ihtiyaçları lâyıkiyle temin edildi, Avrupa'dan kitaplar getirtilip, tercüme ettirildi. Mekteb-i Harbiye'nin günümüzdeki adı "Kara Harp Okulu"dur. Sultan İkinci Abdülhamid Han, İstanbul'dan başka Bağdad, Edirne, Erzincan, Manastır, Şam illerinde de harb okulları açtırmıştı.
Mekteb-i Harbiye, Türkiye'de modern bilimlerin gelişmesinde önemli bir yere sahipti. Bu askerî okul, 1834 yılında, Sultan II. Mahmud tarafından; batı tekniklerine uygun ve çağdaş bilgilerle donanımlı subay yetiştirmek amacıyla "Mekteb-i Fünün-u Harbiye" adıyla kurulmuştu. Mektebin ders programında, ağırlıklı olarak askerî bilim ve sanatlar yer alsa da, aynı zamanda modern bilimlere de yer verilmişti.
1877-78 Osmanlı-Rus Harbi'nde Osmanlı Devleti'nin mağlup olunmasına kadar Harbiye mektebinde devam eden sistem bu harpte alınan yenilgiyle ve Padişah II. Abdülhamid'in kendisinden önce askerî alanda yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığı kanaati sonucunda askerî mekteplerde ıslahatlar yapıldı. Bu ıslahatlar sonucunda Erkân-ı Harbiye Mektebinde eğitim süresi iki seneden üç seneye, Mekteb-i Harbiye ile beraber dört sene olan eğitim süresi de beş seneye çıkarıldı.