Arama

Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokul

Sultan II. Abdülhamid, buhranlı bir dönemde tahta çıksa da Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitim, bilim, sanat, sanayi ve teknoloji alanlarında pek çok atılımda bulunmuş bir padişah. Kurumlarda modernleşmeyi sağlayan, sayısız eser yaptıran Abdülhamid, eğitime büyük önem verirdi. İhya ettiği yüksekokullar ile modern eğitimin temellerini attı. Sultan II. Abdülhamid döneminde eğitim veren 5 yüksekokulu derledik.

  • 28
  • 30

Mekteb-i Harbiye, Türkiye'de modern bilimlerin gelişmesinde önemli bir yere sahipti. Bu askerî okul, 1834 yılında, Sultan II. Mahmud tarafından; batı tekniklerine uygun ve çağdaş bilgilerle donanımlı subay yetiştirmek amacıyla "Mekteb-i Fünün-u Harbiye" adıyla kurulmuştu. Mektebin ders programında, ağırlıklı olarak askerî bilim ve sanatlar yer alsa da, aynı zamanda modern bilimlere de yer verilmişti.

  • 29
  • 30

1877-78 Osmanlı-Rus Harbi'nde Osmanlı Devleti'nin mağlup olunmasına kadar Harbiye mektebinde devam eden sistem bu harpte alınan yenilgiyle ve Padişah II. Abdülhamid'in kendisinden önce askerî alanda yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığı kanaati sonucunda askerî mekteplerde ıslahatlar yapıldı. Bu ıslahatlar sonucunda Erkân-ı Harbiye Mektebinde eğitim süresi iki seneden üç seneye, Mekteb-i Harbiye ile beraber dört sene olan eğitim süresi de beş seneye çıkarıldı.

  • 30
  • 30

1886 senesinden itibaren askerî okulların eğitim müfredatı köklü bir değişikliğe uğradı, mühendislikle alakalı teknik dersler kaldırılarak bunların yerine askerlikle alakalı derslerin ağırlıkta olduğu yeni bir müfredat uygulanmaya başlandı. Mekteb-i Harbiye talebeleri, Avrupa'nın büyük şehirlerine öğrenci olarak gönderilerek modern bilimlerdeki gelişmeleri çok yakından takip etmeleri sağlandı.

Derlenmiştir.

Objektifden yansıyanlarla sultan II. Abdülhamit döneminde eğitim – Üsküdar Belediyesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN