Arama

Sultan II. Abdülhamid’in çağlar aşan projeleri

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34'üncü padişahı ve 113'üncü İslam halifesi Sultan II. Abdülhamid, 33 yıllık hükümdarlığı boyunca Osmanlı topraklarına birçok hizmette bulunmuş, devlet ve hilafet mührünü abdestsiz basmayacak kadar dindar bir yaşam sürmüştü. Abdülhamid'in teknolojik gelişmelere olan ilgisi, saltanatı süresince bir kısmı hayata geçen, bir kısmı da çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşemeyen birçok projenin şekillendirilmesine vesile oldu. Gerçekleşmesi imkansız gözüyle bakılan projelere imza atan Sultan Abdülhamid'in, Konya Ovası Sulama Projesi, Tüp Geçit projesi gibi yüzyıl sonra gerçekleşen projelere imza attığını biliyor muydunuz? İşte Sultan II. Abdülhamid'in yenilikçi projeleri…

  • 21
  • 24
YERALTI DEMİRYOLU PROJESİ
YERALTI DEMİRYOLU PROJESİ

1867 yılında İstanbul'da turistik bir gezi yapan Henry Gavand, o tarihlerde Beyoğlu'nun İstanbul'un en gelişmiş bölgesi, Galata'nın ise ticaret ve bankacılık merkezi olduğunu, bu iki semti birbirine bağlayan Yüksekkaldırım ve Galip Dede Caddeleri'nden günde ortalama 40.000 kişinin inip çıktığını tespit etti. Gavand, Galata ile Beyoğlu arasında yapılacak asansör tipinde bir yeraltı yolu projesi hazırlamıştı. Çeşitli nedenlerle faaliyete geçemeyen proje daha sonrasında 1875 yılında hizmete girdi.

  • 22
  • 24
MENDERES NEHRİNİN ULAŞIMA AÇILMASI PROJESİ
MENDERES NEHRİNİN ULAŞIMA AÇILMASI PROJESİ

Menderes Nehri'nin ulaşıma açılması için gerçekleştirilen projede asıl gaye; Menderes Nehri üzerinde Bahr-ı Sefid – Aydın – Sarayköy arasında yapılacak çalışmalarla akarsu üzerinde taşımacılık yapılabilmesiydi. Bu 380 kilometrelik bir nehir yolculuğuydu.

Menderes Nehri üzerinde taşımacılık yapılması gikri iki kenz gündeme gelir. İlki Ser Kilarî Osman Efendi'nin projesiydi. Hya yata geçirilememe sebepleri bilinmemekle beraber proje 10 yıl sonra 1892 tarihinde bir kez daha gündeme geldi. Menderes Nehri üzerinde ulaşımın sağlanabilmesi, bu kez başka kişilere verilse de bu işe talip olan kişilerin yeterli sermayeyi bulamamaları ve bir türlü şirket kuramamaları sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

  • 23
  • 24
AT MEYDANI (HİPODROM) PROJESİ
AT MEYDANI HİPODROM PROJESİ

At Meydanı'nda eskiden cirit ve at yarışları yapılır, hanedanın düğün ve sünnet gibi şenlikleri düzenlenirdi. Aynı zamanda Fatih Sultan Mehmed'in gürz talimi de burada yapardı.1856 yılında Sultan Abdülaziz döneminde başlayan düzenleme faaliyetleri 1861 yılında Zaptiye Nazırı Hüsnü Paşayla devam etti.1899 yılında Alman İmparatoru Wilhelm'in ziyareti öncesinde meydan faaliyete açıldı. Alma İmparatoru Wilhelm meydanın kuzey ucuna yapılması için bir çeşme hediye etmişti. Projeye göre; At Meydanı'nın batısındaki 16. yüzyıldan kalma İbrahim Paşa Sarayı yıkılarak yerinepolis müdürlüğü yapılacaktı.

  • 24
  • 24
GALATA KÖPRÜSÜ PROJESİ
GALATA KÖPRÜSÜ PROJESİ

Mimar Bouvard'ın üstlendiği bu projede Haliç, gerçek Haliç'ten daha geniş, daha uzun görünür. Sahildeki gezinti yolları, yapının anıtvari boyutlarını vurgular. Bouvard, üzerindeki heykelleri ve aydınlatma elemanlarıyla birlikte tasarladığı köprüyü iki büyük kule ile sonlandırmış, meydan girişlerini abideleştirmişti.Bouvard bu proje ile ilgili çalışmalarını yürütmek için 1908 yılında İstanbul'a gelmişti. Projede oldukça ilerleme kaydedilmesine rağmen, 1909 yılında rafa kaldırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN