Tarihe tanıklık eden mimari şaheser: Vahdettin Köşkü
Bundan iki asır önce inşa edilen ve Vahdettin'in planını bizzat çizdiği Vahdettin Köşkü, mimari bir şaheser olarak anılıyor ve bugün birçok diplomatik zirveye ev sahipliği yapıyor. Sultan Vahdettin'in şehzadelik dönemini geçirdiği; "Ben devlet ve memleketime hizmet etmek ümidinde bulunmasaydım, köşkümden çıkmazdım" dediği köşkün hikâyesini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 27.10.2018
18:21
Güncelleme Tarihi: 14.01.2019
11:02
“HİZMET ÜMİDİNDE BULUNMASAYDIM KÖŞKÜMDEN ÇIKMAZDIM”
Padişah olduktan sonra Yıldız ve Dolmabahçe Sarayı'nda da, vatanı terk edip San Remo'da yaşamak zorunda kaldığı günlerde de, Çengelköy'deki köşkü hiç unutamadı Sultan Vahdettin.
Hatta bir ara Dolmabahçe'de iken pencereden boğaza bakarak şu sözleri söylemişti teessürle: "Ben devlet ve memleketime hizmet etmek ümidinde bulunmasaydım, Çengelköy'de rahat rahat otururken bu görevi kabul etmezdim. Bu yaştan sonra mezarıma "pâdişah" diye yazdırmak niyetinde değilim."
YANGININ ARDINDAN HARABEYE DÖNDÜ
Köşk arazisi içinde yer alan ve Kırım Harbi esnasında İtalyan askerlerinin hastanesi olarak kullanılan Köçeoğlu Köşkü, Cumhuriyet döneminde Ağalar Köşkü'yle birlikte yıktırılıp yeniden yapıldı.
Bu alandaki dört köşkün en büyüğü ve en güzeli olan Sultan Vahdettin Köşkü ise bir yangında harabeye döndüğünden cumhurbaşkanlığı konuk evi olmak üzere yeniden yapıldı.
Kâgir bodrum katı üzerine iki katlı köşk, uzun süre metruk bir vaziyette kurtarılacağı günü bekledi Çengelköy tepelerinde.
70’Lİ YILLARA DEK HANEDANA AİTTİ
Sultan Vahdettin Köşkü, hanedan 1924'te sürgüne gönderilse de 70'li yıllara kadar Osmanoğullarının mülküydü.
Zira Sultan Vahdettin'in çocukları ve torunları vatanlarından kovulduklarında bu köşkü, kalfalardan birinin üzerine kaydettirerek, haksız yere müsadere edilmesini engellemişlerdi. Sultan Vahdettin'in vefatıyla Türkiye'ye dönen bendegân, bu köşkte kalmaya devam ettiler.
1952 yılında çıkan umumi afla İstanbul'a dönen Sultan Vahdettin ailesi, köşkleri geri alarak aralarında paylaştılar. Tüm arazi ve köşkler hisselendirilirken, köşkü yıllarca muhafaza eden kalfalar da paylarını aldı.
KÖŞK DEFALARCA RESTORE EDİLDİ
Sonraki yıllarda parçalar hâlinde satışa çıkarılan arazi çok defa el değiştirdi. 1980 İhtilâlinde Cumhurbaşkanlığı Köşkü olması için restore edilen köşk, 1990'larda Diyanet Vakfı tarafından satın alınarak kamulaştırılmıştı.
Defalarca restorasyon geçiren ancak yenilemenin betonarme yapılması ve aslına uygun yapılmayan çalışmalar sonucu harap hale gelen Vahdettin Köşkü, yaklaşık dört yıl önce yeniden inşa edildi.
Devlet Konukevi olarak kullanılan Vahdettin Köşkü, muhteşem boğaz manzarasıyla yurtdışından gelen önemli konukları ağırlamaya devam ediyor.