Tarihe tanıklık etmiş 5 tabya
Seyit Onbaşı'nın 190 ila 215 kiloluk mermiyi kaldırdığı tabyanın ismini biliyor musunuz? Ya da Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılan tabyanın hangi şehirde olduğunu? Tabya kelimesi Arapça Ta'biye kelimesinden türemiştir. Askeri bir terim olarak "hazırlık, donatma, yığma" anlamında, yerli yerine koyup tertip etme şeklinde tarif edilebilir. Sizler için tarihimize tanıklık eden 5 önemli tabya hakkında kısa bilgiler derledik.
Giriş Tarihi: 13.07.2020
08:59
Güncelleme Tarihi: 13.07.2020
09:14
Sinop Yarımadası'nın güney doğusunda 19. yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapıldı.
Özellikle mimari yapısı, yer altına gizlenmiş sığınakları, kilometrelerce uzanan yer altı geçitleri ile Sinop Paşa Tabyaları Venedik tabyalarından sonra dünyada 2. sırada olan bir değerdedir.
Birinci Dünya Savaşı'nda rakamlarla Osmanlı ordusu
Yarımadanın doğusunda Karakum yolu üzerinde bulunan tabya, denizden gelebilecek tehlikelere karşı tersanenin emniyetin sağlamak ve limanda bulunan gemileri korumak amacıyla yapıldı.
Yarım ay şeklindedir. Üstte 11 adet top yuvası bulunan yapının alt bölümünde, cephanelik ve koğuş olarak kullanılan büyük mekânlar ve mahzen vardır. Paşa Tabyası, yeme içme tesisi olarak hizmete açılmış olup il turizmine hizmet vermektedir.
Ada, 57000 Sinop Merkez/Sinop
Namazgah Tabyası, Çanakkale
Kilitbahir Kalesi'ni geçtikten sonra yolun deniz tarafında bulunan 26 adet bonetten oluşan Namazgâh Tabyası'nın, Osmanlı ordusunun ıslahı için gelen Baron De Tott'un da önerisiyle inşasına başlandı. Çanakkale Boğazı'nın en dar noktasına yaptırılan ilk ve en büyük tabyadır.
Sonrasında eklenen yapılarla beraber,MerkezTabyaniteliği kazandı. Burası Çanakkale Muharebeleri'nde, bölgedeki tabyalarda görev yapan bataryaların bağlı olduğu 4. Ağır Topçu Alayı'nın karargâh merkeziydi.
Çanakkale'yi geçilmez kılan 'Hamidiye Tabyaları'
Bu nedenle daima müttefik donanmasının başlıca hedeflerinden biri oldu. Tabyada 16 adet kıyı topu vardı. Bunlardan 2'si uzun, 14'ü kısa menzillidir. Bunlardan sadece 2'si deniz muhaberesinde aktif olarak görev yapmış, diğerleri ise menzil yetersizliğinden dolayı kullanılamamıştır.
Çanakkale Zaferi'nin bilinmeyen 60 fotoğrafı
Tabyanın ana aksında yer alan mekânın savaş döneminde Savaş Harekât Merkezi olarak kullanıldığı bilinir. En son 2005-2006 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek 18 Mart 2006'da ziyarete açılan tabyada, Çanakkale savaş objeleri sergilenir.
17900 Kilidülbahir/Eceabat/Çanakkale