Tarihe yön veren medeniyet: Endülüs
Endülüs, ilk İslam fetihlerinin son halkasını oluşturan bir medeniyetti. Müslümanlar, Kuzey Afrika'nın ardından fetih faaliyetlerini İspanya'ya yöneltmiş; Tarık bin Ziyad kumandasındaki ordu ile İspanya'nın büyük çoğunluğu fethedilmişti. Endülüs, o tarihten sonra muhteşem bir medeniyete ev sahipliği yapmış; Müslümanların ve gayrimüslim tebaanın çeşitli sahalardaki faaliyetleriyle yüksek ve parlak bir ilim merkezi haline gelmişti. Avrupa'nın "karanlık çağı" yaşadığı dönemde ilim Endülüs'ten yayılmaya başlamış, Müslüman alimlerin keşifleri pek çok alanda öncü olmuştu.
Giriş Tarihi: 28.12.2019
17:21
Güncelleme Tarihi: 07.04.2022
15:51
AVRUPA ARİSTO İLE BU FAALİYETLER SAYESİNDE TANIŞTI
🔸Ortaçağ Avrupası bu faaliyetler sayesinde eski Yunan felsefesini ve özellikle Aristo'yu ilk defa duyma ve tanıma imkânına kavuştu.
🔹Müslüman filozofların din ile aklı uzlaştırma yönündeki fikirleri büyük bir yankı uyandırdı ve bir zihin inkılâbı meydana getirdi.
İBN RÜŞD AVRUPA’DA İTİBAR EDİLEN FİLOZOF HALİNE GELDİ
🔸Bu arada İbn Rüşd, Aristo üzerine yazdığı şerhlerden başka Tehâfütü Tehâfüti'l-felâsife adlı eseriyle Avrupa'da kendisine en fazla itibar edilen filozof haline geldi.
🔹Eserleri, kilise çevrelerinin itirazları doğrultusunda bazı kısımları çıkarıldıktan sonra Paris Üniversitesi'nde ve öteki akademik kurumlarda okutulan kitaplar arasına girdi ve adını ondan alan Averroisme, 16'ncı yüzyılın sonuna kadar Avrupa'da hâkim düşünce ekolü olarak kaldı.
Boğaz'ın nadide incisi: Şemsi Paşa Camii
SPINOZA VE KANT DAHİ ONDAN ETKİLENDİ
🔸İbn Rüşd'ün fikirlerini benimsemiş bir diğer Endülüslü filozof olan Yahudi asıllı Mûsâ b. Meymûn hem Yahudi hem de Hristiyan ilâhiyat çevrelerine tesir etti. Yapılan ilmî araştırmalar Albert Magnus, Duns Scotus, Spinoza ve hatta Immanual Kant'ın ondan etkilendiğini gösterir.
🔹Albert Magnus'u etkileyen bir diğer Endülüslü filozof da İbn Bâcce'dir. Kastilya-Léon Kralı X. Alfonso el Sabio, Dante ve Bacon, Müslüman mütefekkirlerin tesiri altında kalan ve bunu itiraf eden Avrupalı düşünürlerden bazılarıdır.
TIP ALANINDA MODERN TEDAVİNİN TEMELLERİ ATILDI
🔸Tıp alanında yapılan tercümeler sayesinde, 12'nci yüzyıla kadar Avrupa'ya hâkim olan hastalıkların insanın içine giren şeytandan kaynaklandığı, bundan kurtulmak için rahibin dua ederek onu kovması gerektiği şeklindeki anlayış yerini modern anlamda tedavi usullerine bıraktı.
🔹Romen rakamlarının yerini alan bugünkü Arap rakamları, hâlâ kullanılan "algebra" (el-cebr), "betelgeuse" (beytü'l-cevze) ve "cenit" (es-semt) gibi terimler, matematik ve astronomi alanındaki İslam tesirleri hakkında fikir verir.
El yazmalarının ışığında Kanuni'nin seferleri
COĞRAFİ BİLGİLERİN TEMELLERİNİ OLUŞTURDULAR
🔸11'inci yüzyılda Tuleytula'da kurulan Zerkâlî'nin rasathanesinin de Avrupa'ya çok tesir ettiği ve astronominin gelişmesine önemli katkılar yaptığı bilinir.
🔹Ortaçağ Avrupası'nda halkın Ortadoğu ve Uzakdoğu hakkındaki coğrafî bilgilerinin kaynağını da uzun süre, Müslüman coğrafyacı ve seyyahların kaleme aldıkları eserlerin Latinceye yapılan tercümeleri teşkil etmiştir.