Arama

Tarihin soluk aldığı Osmanlı eserleri

Balkanlar'dan Hindistan'a, Kuzey Afrika'dan Endonezya'ya kadar uzanan Osmanlı, gelecek nesillerin tarih, kültür ve genel anlamda medeniyet inşasına etti. Üç kıta da asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. Günümüzde yıllara meydan okuyarak ayakta kalan bu eserler, adeta tarihin soluk aldığı yerlerdir. İşte sizler için mutlaka görülmesi gereken Osmanlı eserlerini derledik.

  • 14
  • 30
TÜRBEDEKİ DİĞER HAZİRELER
TÜRBEDEKİ DİĞER HAZİRELER

Türbenin duvarları içindeki hazîrede ayrıca iki mezar vardır. Bunlardan biri, Silistre başkumandanı iken daha sonra Sofya'da Ordu-yı Hümâyun kumandanı olan ve 1276'da (1859-60) Priştine'de vefat eden Rifat Paşa'ya, mermer lahitli ikinci kabir ise 1321'de (1903-1904) ölen Kosova Valisi Hâfız Mehmed Paşa'ya aittir.

  • 15
  • 30
FATİH CAMİİ
FATİH CAMİİ

Priştine'deki Fatih Camii, şehir merkezinde saat kulesinin yanında bulunur. Cami, 1461-62 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edildi. 1682-83 tarihli onarım kitabesinde, yapının IV. Sultan Mehmet döneminden daha sonra onarıldığı belirtilir. Caminin 18. ve 19. yüzyıllarda da bazı onarımlardan geçti. Üç kubbeli bir son cemaat yeri vardır. Minarenin petek kısmı yıkılsa da 1955'te onarıldı. Minber ve mahfili ahşaptandı. Çok güzel bir işçiliğe sahiptir. Camide son cemaat yerinin ön cephe duvar yüzeyinde ve harimin iç duvar yüzeylerinde 18. yüzyıla ait kalem işi duvar süslemeleri bulunur.

  • 16
  • 30
SİNAN PAŞA CAMİİ
SİNAN PAŞA CAMİİ

Sinan Paşa Camii, Kosova'nın Prizren şehrinin en anıtsal camilerindendi. Cami, şehir merkezinde, yol seviyesinden yüksek bir arazide kuruldu. Caminin bânîsi Sûfî Sinan Paşa'ydı. Sûfî Sinan Paşa, başlangıçta imrahor, daha sonra sırasıyla Budin Beylerbeyi, Kars, Erzurum, Eğri-Eger Macaristan ve Bosna Beylerbeyliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 1604-1605'te Sadaret kaymakamı olarak görev yapan Paşa, 1607-1608'de tekrar Bosna Valisi ve 1608-1609'da Şam Valisi olarak hizmette bulundu. Sinan Paşa, 1609'da Şam'da vefat etti. Cami'nin, Sinan Paşa'nın Bosna Valiliği yaptığı dönemlerde 1600-1601 veya 1607-1608'de inşa edilmiş olabileceği ihtimali üzerine durulur.

  • 17
  • 30
TARİHİ CAMİ YIKILMAK İSTENDİ!
TARİHİ CAMİ YIKILMAK İSTENDİ!

Kare planlı olan Sinan Paşa Camii, tek kubbe ile örtülüdür. Tek şerefeli olan minaresi 43.5 metre yüksekliğindedir. Hıristiyanlar tarafından cami inşaatında civardaki bir kiliseye ait inşaat malzemelerinin, kullanılmış olabileceği ihtimali üzerine, yapıda 1939'da Arkeoloji kazı çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmalar esnasında caminin üç kubbeli son cemaat yeri yıkıldı. Arkeoloji kazı çalışmaları bahanesiyle caminin yıkılacağını anlayan şehirdeki Türk ve Müslüman cami için hazırlanan bu yıkım planını durdurdular. Balkan ülkelerinin tamamında bu gibi bahanelerle birçok caminin yıkıldığı bilinir.

  • 18
  • 30

Sinan Paşa Camii'nin içinde 19. yüzyıla ait kalem işi duvar süslemeleri bulunur. Duvar resimlerinde manzara tasvirleri, natürmortlar, akantus yaprakları ve bitkisel motifler işlendi. Günümüzde cami ibadete açıktır. Minber mermer olup, üzeri kalem işi ile geometrik işçilikli ve ahşap korkulukludur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN