Arama

Tarihin soluk aldığı Osmanlı eserleri

Balkanlar'dan Hindistan'a, Kuzey Afrika'dan Endonezya'ya kadar uzanan Osmanlı, gelecek nesillerin tarih, kültür ve genel anlamda medeniyet inşasına etti. Üç kıta da asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. Günümüzde yıllara meydan okuyarak ayakta kalan bu eserler, adeta tarihin soluk aldığı yerlerdir. İşte sizler için mutlaka görülmesi gereken Osmanlı eserlerini derledik.

  • 23
  • 30
GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ
GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ

Doğubeyazıt'a 5 kilometre uzaklıktaki İshak Paşa Sarayı, dünyanın ilk kalorifer sisteminin de kullanıldığı yer olarak biliniyor. Saray, 116 odası, türbesi, camisi, surları, divan ve harem salonları, iç ve dış avlularıyla kartal yuvasına benzetiliyor. İshak Paşa Sarayı yalnızca Ağrı'nın ve Türkiye'nin değil tüm dünyanın ortak mirası; Osmanlı, Fars ve Selçuklu uygarlıklarına ait mimarisi ile, geçmiş ve gelecek arasında köprü kuruyor.

  • 24
  • 30
SARAYIN EN GÖRKEMLİ YERİ
SARAYIN EN GÖRKEMLİ YERİ

Ülkemizde Türklere has saray örnekleri çok az sayıda olup, İshak Paşa Sarayı ve Külliyesi bunlardan bir tanesidir. Sarayın en görkemli yerlerinden birisi de som çelik altın kaplama kapısı. Bu kapı, 1917 Rus ihtilalinde Moskova'ya taşındı ve halen Moskova Müzesi'nde bulunur. Bir kaleyi andıran saray, bir cami, bir hamam, bir fırın ve 366 odadan oluşur. Sarayın taş işçiliği dünyaca ünlüdür.

  • 25
  • 30
SİLÂHDAR SÜLEYMAN AĞA CAMİİ ve SEBİLKÜTTÂBI
SİLÂHDAR SÜLEYMAN AĞA CAMİİ ve SEBİLKÜTTÂBI

Mısır'da uzun yıllar hakim olan Osmanlı Devleti, başta başkent Kahire olmak üzere İskenderiye, gibi büyük kentlerde eşsiz mimari yapılar ve eserler yaparak bunları Mısır halkına miras bıraktı. Bunlardan biri de Silahdar Süleyman Ağa Camii'ydi. Kahire'nin ana caddesi durumundaki Muiz-Lidînillah caddesinde yer alan cami ve sebilküttâbdan oluşan bu küçük külliye, Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın emîrlerinden Silâhdar Süleyman Ağa tarafından yaptırıldı.

  • 26
  • 30

837-1839 yılları arasında inşa edilen külliye, Osmanlı dönemi Kahire cami mimarisinde benimsenerek anıtsal biçimde uygulandığını gösteren önemli örneklerden biri durumundaydı. Harimi kuşatan beden duvarlarında açılan pencerelerle aydınlatılan caminin zemini mermerle kaplanırken üzeri koyu sarı renkli bitkisel kuşaklarla süslü ahşap tavanla örtüldü.

  • 27
  • 30
RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI
RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI

Erzurum'daki Taşhan adıyla da anılan Rüstem Paşa Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında yaptırıldı. Osmanlı kervansaray mimarisinin şaheser örneklerinden biri olan kervansarayda, yolcuların gece ve gündüz her çeşit ihtiyaçlarının karşılanırdı.

Rüstem Paşa Kervansarayın da imarethane, mescit, dinlenme yeri, bezirgân dükkânları, deve, eşek, öküz, manda ve atların bağlandığı bölümler yapılsa da bunların bir kısmı günümüze ulaşamadı. Batıya bakan beşik tonozlu giriş kapısı üzerindeki kitabede, Erzurum'un serhat şehri olması dolayısıyla, buraya "ribat" denilirdi. Ribatlar, sınırları korumak amacıyla içerisinde 40-50 civarında akıncı birliğinin bulunduğu bir çeşit ileri karakol binalarıydı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN