Türkiye tarihini şekillendiren camilerimiz
Huzur ve sükunetin hakim olduğu camiler sadece ibadet edilen mekanlar değil aynı zamanda toplumların birlik ve beraberliğinin bir simgesidir. Rabbimiz camilerin dokunulmazlığını ve bu konunun önemini Kur'an'ın birçok ayetinde bildirmiştir. Unutmayalım ki, cami olan bir bölge, o bölgede Müslüman bir topluluğun olduğunu işaret eder. Her köşesi buram buram tarih kokan Anadolu'dan, İstanbul'a, Bursa'dan Diyarbakır'a, Adana'dan Erzurum'a farklı mimarideki camileri derledik.
Giriş Tarihi: 09.11.2019
20:14
Güncelleme Tarihi: 09.11.2019
21:35
Sultan Abdülmecit tarafından, Patrona Halil ayaklanması sırasında yakılan mescidin yerine 1853 yılında yaptırılan cami, boğazdaki benzersiz konumu ve barok tarzıyla İstanbul'un en dikkat çekici mabetleri arasında yer alıyor. Halk arasında Büyük Mecidiye Camii ismiyle de tanınan ve 1960-1972 yıllarında restore edilen cami, en son Vakıflar Genel Müdürlüğünce üç yıl süren yenileme çalışmalarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı.
Nasıl gidilir?
Ortaköy Camii'ye toplu taşıma araçları ile gidebilmeniz için Beşiktaş'a giden bütün otobüsleri kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde bulunduğunuz yerden Beşiktaş'a giden dolmuşları da kullanabilirsiniz.
Yıldız Sarayı önündeki cami, 1885-1886 yıllarında Sultan II. Abdülhamit tarafından İstanbul'da yaptırıldı. Caminin hünkar mahfilinin sedir ağacından yapılmış kafesleri, ahşap işçiliğine ilgisi olan Sultan II. Abdülhamid'in elinden çıktı. Sultan II. Abdülhamid'in saltanatının sonuna kadar gösterişli cuma selamlıklarına sahne olan cami, Ermeni komitacılarca 1905''e Abdülhamid'e karşı düzenlenen ve 26 kişinin öldüğü, 58 kişinin de yaralandığı bombalı suikastin mekanı oldu. Cami çıkışında Şeyhülislam Cemalettin Efendi ile ayaküstü bir süre konuşan Sultan II. Abdülhamid saatli bombadan kurtulmuştu.
Nasıl gidilir?
İstanbul-Beşiktaş'ın tarihi yapıları arasında yerini alan Yıldız Hamidiye Camii, Yıldız Sarayı yolu üzerinde bulunmaktadır. Yıldız Hamidiye Camii adresine otobüs, metro veya minibüs dolmuş ile ulaşabilirsiniz.
Mimar Sinan'ın 80 yaşında Edirne'de yaptığı ve "ustalık eserim" dediği anıtsal yapı Osmanlı-Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin en önemli yapılarındandır. Kanuni'nin oğlu II. Selim'in inşa ettirdiği cami, içinden dışına, avlusundan süslemelerine büyük önem taşır.
İnşasından itibaren pek çok halk efsanesine kaynaklık eden caminin en çok ziyaret çeken yerlerinden biri de caminin arsasının sahibi olan ve burada lale yetiştiren kişinin, caminin yapımı için çıkardığı güçlük ve ters tutumunu sembolize eden ters lale motifidir.
Nasıl gidilir?
Selimiye Camii'ne gitmek için öncelikle Edirne'ye ulaşmanız gerekmektedir. İstanbul'dan Edirne'ye hem D-100 karayoluyla, hem de TEM otoyoluyla gidebilirsiniz.
Külliye yapıları, Edirne'deki Üç Şerefeli Cami ile Beyazıt ve Süleymaniye camileri arasında Türk selâtin camilerinin mimari gelişmesinin bir halkasıdır. Binalarda son dönem Bizans mimarisiyle hiçbir akrabalık olmadığı gibi külliyenin merkezi olan caminin planı da Türk mimarlığının tabii gelişmesinin bir safhasına işaret eder.
Nasıl gidilir?
Fatih camine toplu taşıma araçları ile gitmek isteyenlerin Fatih saraçhaneye giden veya taksime giden otobüslere binerek kolayca ulaşım sağlayabilirler. Diğer bir seçenek ise metrobüs ile Topkapı'ya kadar geldikten sonra oradan minibüslere veya köprünün altından otobüslere binerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ankara'nın Koyun Pazarı semtinde Ahi Elvan Mahallesi Pirinç sokakta bulunan ahi Elvan Cami, Selçuklulardan sonra Ahiler veya Osmanlıların ilk devirlerinde yapıldı. Hacı Nizamettin oğlu Elvan Mehmet Bey tarafından inşa ettirildiği bilinen eser, Selçuklu camilerinin bir çoğunda görülen, ahşap destek sistemli ve ahşap tavanlı camilerden olma özelliğini taşıyor.
Nasıl gidilir?
Ankara Kızılay Meydanı'ndan Altındağ ilçesine giden toplu taşıma araçlarını kullanıp Altındağ'a ulaşıp buradan Ahi Evren Mahallesi'ne giden toplu taşıma araçları ile Ahi Elvan Camii'ye ulaşabilirsiniz.