Türkiye tarihini şekillendiren camilerimiz
Huzur ve sükunetin hakim olduğu camiler sadece ibadet edilen mekanlar değil aynı zamanda toplumların birlik ve beraberliğinin bir simgesidir. Rabbimiz camilerin dokunulmazlığını ve bu konunun önemini Kur'an'ın birçok ayetinde bildirmiştir. Unutmayalım ki, cami olan bir bölge, o bölgede Müslüman bir topluluğun olduğunu işaret eder. Her köşesi buram buram tarih kokan Anadolu'dan, İstanbul'a, Bursa'dan Diyarbakır'a, Adana'dan Erzurum'a farklı mimarideki camileri derledik.
Giriş Tarihi: 09.11.2019
20:14
Güncelleme Tarihi: 09.11.2019
21:35
Külliye yapıları, Edirne'deki Üç Şerefeli Cami ile Beyazıt ve Süleymaniye camileri arasında Türk selâtin camilerinin mimari gelişmesinin bir halkasıdır. Binalarda son dönem Bizans mimarisiyle hiçbir akrabalık olmadığı gibi külliyenin merkezi olan caminin planı da Türk mimarlığının tabii gelişmesinin bir safhasına işaret eder.
Nasıl gidilir?
Fatih camine toplu taşıma araçları ile gitmek isteyenlerin Fatih saraçhaneye giden veya taksime giden otobüslere binerek kolayca ulaşım sağlayabilirler. Diğer bir seçenek ise metrobüs ile Topkapı'ya kadar geldikten sonra oradan minibüslere veya köprünün altından otobüslere binerek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ankara'nın Koyun Pazarı semtinde Ahi Elvan Mahallesi Pirinç sokakta bulunan ahi Elvan Cami, Selçuklulardan sonra Ahiler veya Osmanlıların ilk devirlerinde yapıldı. Hacı Nizamettin oğlu Elvan Mehmet Bey tarafından inşa ettirildiği bilinen eser, Selçuklu camilerinin bir çoğunda görülen, ahşap destek sistemli ve ahşap tavanlı camilerden olma özelliğini taşıyor.
Nasıl gidilir?
Ankara Kızılay Meydanı'ndan Altındağ ilçesine giden toplu taşıma araçlarını kullanıp Altındağ'a ulaşıp buradan Ahi Evren Mahallesi'ne giden toplu taşıma araçları ile Ahi Elvan Camii'ye ulaşabilirsiniz.
ANKARA AHİ ŞERAFETTİN (ARSANHANE) CAMİİ
Ankara'nın Samanpazarı semti Aslanhane Mahallesi'nde yer alan cami sade görünümüyle bugüne kadar çok fazla değişime uğramamış bir yapı olma özelliği taşıyor. Caminin doğusunda bulunan türbe külliyesi duvarına gömülü antik aslan heykeli sebebiyle Aslanhane Camii olarak da anılan yapı 13. yüzyıl başında Ahi kardeşler tarafından yaptırıldı. Cami içi ahşap Selçuklu camilerinin 13. yüzyıldan kalan güzel bir örneğini sunuyor.
Nasıl gidilir?
Ulus semtine oldukça yakın olan Arslanhane Camii'ye ulaşmak için Ulus'ta bulunan Gençlik Parkı'ndan yürüyerek camiye yaklaşık 10 dakikada ulaşabilirsiniz.
Orhan Bey tarafından 1339-1340 yıllarında yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, mektep, hamam ve han (Emir Hanı) yapılarından oluşuyor. Osmanlı döneminin ilk örneklerinden olan Orhan Cami, Bursa'daki erken Osmanlı dönemi yapılarının en önemlilerinden biri olarak sayılıyor.
Nasıl gidilir?
Bursa Orhan Gazi Camii, Bursa kent merkezinde bulunur. Buraya yürüyerek ulaşım sağlanabilir ya da toplu taşıma araçları kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ankara'nın Ulus semtinde Anafartalar Caddesi'nde yer alan Kurşunlu Cami kare planlı, tek kubbeli bir camidir. Doğuya doğru yükselen bir yamaca inşa edilen caminin duvarları sıralı moloz taşla örülmüştür. Kuzeydeki iki yanı kapalı son cemaat yeri önce ahşap çatılı iken 1972 yılında cami derneğince betonarme olarak kuzeye biraz daha büyütülerek yenilenen cami Ankara'nın en eski ibadethanelerinden birisidir.
Nasıl gidilir?
Kurşunlu Camii, mahalle olarak Anafartalar ve Altındağ ilçesine bağlıdır. Bu yüzden ulaşım oldukça kolaydır, birçok otobüs bu güzergahtan geçmektedir.