Arama

Yıldız Albümleri’nden fotoğraflarla Abdülhamid’in hizmetleri

Üç kıtaya hükmeden büyük bir imparatorluğun en zor dönemlerinin mirasını omuzlarına alan bir hükümdardı, Abdülhamid. Devlet-i Aliyye'nin 34'üncü padişahı ve İslâm'ın 113'üncü halifesi olarak, dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmıştı. Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için bilim, teknoloji ve sanayiye daima büyük önem verdi. Özel merakı olan Yıldız Albümleri'nden fotoğraflarla, Sultan Abdülhamid'in bu topraklara yaptığı hizmetleri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 17
  • 25
İSTANBUL İTFAİYE TEŞKİLATI TATBİKATTA
İSTANBUL İTFAİYE TEŞKİLATI TATBİKATTA

İstanbul tarihi, bir bakışla yangınların da tarihidir. İstanbul tarihinde birçok kez büyük yangınlar sonucunda ağır yıkımlar yaşanmıştı.

Sultan Abdülhamid döneminde de on büyük yangın yaşayan İstanbul'da, binlerce bina yanmıştı. Sigorta şirketlerinin altından kalkamayacağı bir boyuta gelen yangınları önlemek için, Avrupa itfaiye teşkilatları incelenmiş ve en gelişmişi olan Macar modeli benimsenmişti.

Bu model üzerinden, itfaiyeciler eğitilmiş ve İstanbul'un farklı yerlerinde teşkilatlandırılmıştı.

  • 18
  • 25
HİCAZ DEMİRYOLU İNŞAATI
HİCAZ DEMİRYOLU İNŞAATI

Osmanlı devlet yönetimi, demiryolunun kendileri için ne kadar değerli olduğunun farkındaydı. Özellikle, bu kadar geniş coğrafyada hüküm sürüldüğünde, mutlak olarak coğrafyanın her noktasına olabildiğince kısa bir zaman içinde ulaşmak gerekiyordu.

Osmanlı, kendi topraklarına ulaşamamanın acısını, verimli topraklarını ekonomik bir değere dönüştürememe ve ayrıca çıkan isyanlarda ağır bir şekilde ödemişti.

Özellikle 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında "imtiyaz sözleşmeleri" ile birlikte Osmanlı coğrafyası demir ağlarla örülmeye çalışılmıştı.

Demiryolu hamlesinin simgesi ise, Sultan Abdülhamid'in bir rüyası olan "Hicaz Demiryolu'nun, Osmanlı'nın kendi kaynakları ve işgücü ile yapılmış olmasıdır.

Sultan rayların üzerine, "Bu, insanlara hizmetimdir" diye yazmıştı.

  • 19
  • 25
KIYILARI KORUMAK AMAÇLI TORPEDOLAR
KIYILARI KORUMAK AMAÇLI TORPEDOLAR

Sultan Abdülhamid'in en çok eleştirildiği konulardan biri, "donanmanın Haliç'te çürütüldüğü" üzerinedir. Bu eleştiri, zamanın ruhunu ve Osmanlı'nın durumunu yeteri kadar doğru okuyamamaktır.

Teknolojisi geliştirilememiş bir deniz gücünün yenilgisi, ağır toplumsal travmalara yol açar. Bunun en acı örneği "Navarin Deniz Muharebesi"dir. Bu deneyimler Sultan'a kıyıları koruyacak, esnek bir deniz filosu kurmaya itmişti.

Daha esnek ve manevra kabiliyeti yüksek, küçük savaş gemileri ile güç oluşturma çabası, o günün koşullarında en doğru olan tavırdı.

Sultan'ın "çünkü ülkeler birbiriyle ittifak yapmak istediğinde bir ülkenin kara ve deniz gücünü dikkate alırlardı" cümlesi, konuya nasıl baktığını anlatması bakımından değerlidir.

  • 20
  • 25
ERTUĞRUL SÜVARİ ALAYI
ERTUĞRUL SÜVARİ ALAYI

"Basiret emniyetin babasıdır; evvela basiret sonra da emniyet gereklidir."
Sultan Abdülhamid

Üç kıtaya yayıldığı dönemde, kuşkusuz ki imparatorluğun en güçlü kurumu, ordusuydu. Ancak bunun devam ettirilebilmesi için yeterli "zihinsel dönüşüm"ü gerçekleştirecek kadroların yetişmemiş olması, orduyu zamanın büyük dişlilerinden yapamamıştı; aksine zamanın dışına taşımıştı.

Sultan Abdülhamid, zihinsel dönüşümü sağlayarak güçlenen yabancı orduların seviyesine çıkarabilmek için; ordu kadrolarının eğitimine öncelik vermiş, yabancı uzman subayları bu konuda istihdam etmişti.

Bu sayede son derece başarılı, görevini iyi yapan, vatansever kurmay subayların yetişmesi mümkün olabilmişti.

Fikriyat

  • 21
  • 25
ABDÜLHAMİD’İN İMZA ATTIĞI ASIRLIK PROJE!
ABDÜLHAMİD’İN İMZA ATTIĞI ASIRLIK PROJE!

"Sultan Abdülhamid'in imza attığı asırlık proje!" haberine ulaşmak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN