10 maddede doğal antibiyotikler
En basit hastalıklarda bile sıklıkla başvurulan antibiyotikler, gereksiz kullanım durumunda vücudun mikroplarla savaşma yeteneğini azaltıyor. Bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi, birçok ciddi hastalığa da yol açabiliyor. Oysaki antibiyotik kullanmadan, bağışıklık sisteminizi doğal formüllerle güçlendirmeniz mümkün. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanmamak için tavsiye edilen doğal antibiyotiklerle ilgili 10 bilgiyi derledik.
Giriş Tarihi: 22.03.2020
14:47
Güncelleme Tarihi: 22.03.2020
15:02
Enfeksiyonlara karşı savaşan "sarımsak"
Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi sarımsağında fazlası zararlı olabilir. Aşırı tüketildiğinde mide de ağrı ve ciltte kaşıntı ile karşılaşılmıştır. Aşırı tüketim sonucunda halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.
Sarımsağın bu faydaları dışında antiseptik özellikleri nedeniyle romatizma, bademcik ve eklem romatizması enfeksiyonları, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği belirtilir. Sarımsağın faydalarından tam olarak yararlanılması için genelde çiğ olarak çiğnenerek veya yoğurtla tüketilmesi tavsiye edilir.
Vücut direncini artırmada birebir "kefir"
Kefir, mikropların kol gezdiği bugünlerde vücut direncini artırmada birebir. Son yıllarda yapılan tüm çalışmalar, düzenli tüketildiğinde kefirin üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu olduğunu ortaya koyuyor. Kefir, gribal enfeksiyonlara karşı korurken, bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor, probiyotik özelliği sayesinde sindirim sistemine yararlı oluyor.
Kefir, Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Kafkasyalıların uzun ve sağlıklı yaşam sırrı olarak bilinir. Hastalıklara şifa olması sebebiyle de "peygamber darısı'' ismiyle nitelendirilmiştir. Sütte bulunan tüm besin öğelerini içeren kefir, inek, koyun ve keçi sütünde n elde edilen fermente bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, yiyeceklerin hazmını kolaylaştıran, bağırsak çeperini zararlı maddelerden koruyan ve ishali önleyen kefir, günlük beslenme içinde süt ve yoğurt yerine de kullanılabilir. Yapılan pek çok araştırma, kefirin uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu ortaya koymaktadır. Hazır olarak alabileceğiniz gibi kefiri evde kendiniz de üretebilirsiniz.
KEFİRLE YAPILAN TARİFLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Grip enfeksiyonlarına karşı "propolis"
Mevsim geçişlerinde, çocuklarda en sık rastlanılan sorunlardan biri öksürük, boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı ve burun akıntısı gibi şikayetlerdir. Bu gibi şikayetlerin daha kolay atlatılması için çocukların bağışıklığının güçlü olması çok önemlidir. Uzmanlar, arıların, bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı, güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip olan propolisi mevsim geçişlerinde öneriyor.
Bal arılarının kovanlarını, her türlü tehlikeye hastalığa, soğuk ve sıcağa karşı korumak için doğadan topladıkları ve propolis adı verilen karşım oldukça zengin bir içeriğe sahip. Propolisin içerisinde polifenoller ve bileşenler bulunur, yüksek antioksidan kapasitesi vardır. Vücuttaki sağlıklı hücreleri korurken, kanser hücrelerinin gelişimini durduran propolisin yan etkisi ise yok denilecek kadar az. Özellikle kış aylarında yaygınlaşan grip enfeksiyonlarına karşı, propolis, bal ve zencefil tüketilmesi öneriliyor.
Faydalarıyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalara göre, propolis vücutta B ve T lenfositlerini aktive ederek antikor üretimini arttırıyor ve böylece doğrudan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor, mevsim geçişlerinde çocukların hastalıklara yakalanma sıklığını azaltıyor.
Hücre yenileyici "ıspanak"
Mineral deposu, kanser önleyici, kanı sulandırıcı, doğal bir eczane olan ıspanak hücreleri yenileyici bir gıdadır. Antioksidanlar ve akla gelebilecek her türlü besinin, vitamin ve mineralin deposudur. Bu sebze protein bakımından zengin, sindirim fonksiyonuna yardımcı olmakla; bütün salgıları (midenin, karaciğerin, pankreasın, iç salgı bezlerinin salgıları) uyarmakla kalmaz; bedenin mineral ihtiyaçlarını da devamlı sağlar. Ispanakta, bilindiği gibi, bir miktar demir vardır. Bundan başka magnezyum, fosfor, iyot ve bedenimizin dengede kalması için kesinlikle gerekli olan birçok oligoelementler de bulunur.
Enfeksiyonları önleyip, bağışıklığı güçlendiren ıspanağın içinde bol miktarda bulunan C vitamini ve folik asit sadece vücudu korumakla kalmıyor, aynı zamanda enfeksiyonlarla savaşıyor. Kalp dostu olan ıspanak beyin yaşlanmasını geciktirici etkiye de sahip. Ispanak, tuz bakımından zenginliği ve özellikle oksalat fazlalığı sebebiyle gut hastalığı olanlara, eklem iltihabı bulunanlara, romatizmalılara ve idrar yolu taşı bulunanlara verilmemelidir.
Kışın vitamin deposu "turp"
Turp gibi deyiminden de anlaşılacağı üzere turp ve sağlık arasında yakın bir ilişki vardır. İçerisindeki zengin C vitamini, folik asit, fosfor ve yüksek diyet lifi sayesinde tam bir sağlık kaynağı. Çok güçlü bir antioksidan olan turp, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde birebir. Yüksek lifi sayesinde sindirim ve boşaltım sistemini destekliyor, öksürüğe iyi geliyor. Turpta bulunan besin öğeleri doğal hastalık önleyici dediğimiz antioksidan etkilerinden dolayı koruyucu hekimlik açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Turpun halk hekimliğinde çok geniş bir uygulama alanı mevcuttur. Turpta doğal olarak bulunan pigment ve bazı bileşikler vücudumuzun hastalıklara karşı mukavemetini artırarak vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olmaktadır.
Her mevsim soframızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak tam bir şifa kaynağıdır. Hastalıklara dayanıklılık ve enerjik olmak, daha kolay kilo kontrolü ve cilt sağlığı açısından turpun tüketilmesi gerekmektedir. Turpta fazla miktarda bulunan mineral maddelerden potasyum, kalp kası dahil kasların düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Potasyumca zengin sodyumca fakir gıdalar sağlık açısından önem kazanmıştır. Özellikle fazla sodyum ile yüksek kan basıncı arasında bir bağıntı mevcuttur. Turp, glisemik indeksi düşük kan şekerini yavaş yükselten ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının çok rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Lif içeriği yüksek olduğu için kan kolesterolünü azaltıcı, kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağlayıcı etkilere sahiptir. Düşük kalorili olduğundan diyet yapanlar için önemli bir yere sahiptir.