Arama

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

Farklılıklar hayata lezzet katar. Ömrü zenginleştirir. Belki de yaşamak için bir sebebimiz daha olur. Hayatımızın tatlı farklılıklarından bir tanesi de sadece +1 kromozomuyla yargılamadan, canınızı acıtmadan, sizi üzecek her şeyden arınmış güzel yürekli Down sendromlu kardeşlerimiz. Bugün de onlar için oldukça özel bir gün. Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. 21 Mart tarihinin seçilmesi ise bu bireylerde 21'inci kromozomun 3 tane olmasından kaynaklanıyor.

  • 8
  • 10
ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE SINIRLAR KONULMAMALI
ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE SINIRLAR KONULMAMALI

Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler. Bu yüzden hayallerine sınır konulmamalı. Bir yandan hayallerimiz sınırsız da olsa çocuğumuzu doğru değerlendirerek ayakları yere basan, gerçekçi gelecek planları yapmanın onun mutluluğunun anahtarı olduğunu da unutmamalıyız.

  • 9
  • 10
DOWN SENDROMLU BİREYLERİN DUYGU DURUMLARI NASILDIR?
DOWN SENDROMLU BİREYLERİN DUYGU DURUMLARI NASILDIR?

Zihinsel engel, duygusal engeli de taşımak anlamına gelmez. Down sendromlu bebekler de her şeyden önce bebektir. Beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri anne ve babasını uyutmayan bebekler olacaklardır.

Down sendromlu gençler de ergenlik bunalımı yaşayan, aşık olan, kalbi kırılan, kardeşi ile kavga eden, kapıları vurup bangır bangır müzik dinleyen, gülen, dans eden gençlerdir. Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar. Unutmayın. Bizden tek farkları sade bir kromozomlarının fazla olmasıdır.

  • 10
  • 10
DOWN SENDROMLULARIN NE GİBİ YASAL HAKLARI BULUNUR?
DOWN SENDROMLULARIN NE GİBİ YASAL HAKLARI BULUNUR?

Hayatın her alanında sağlıklı bireylerin kendisine ait hakları olduğu kadar birçok hak da Down sendromlular için tanınmıştır. Özellikle ebeveynler, çocuklarının haklarının olduğunu düşünmemeli. Mutlaka her olumsuz durum karşısında çocuklarının yasal haklarını aramalılardır.

Eğitim alanında, başarılı kaynaştırma modelleri, tüm çocukların farklı olduğunu ve tüm çocukların eğitilebileceğine inanmaktadır. Bir çocuğun sisteme uyum sağlaması için çocuğun "değiştirilmesi" gibi bir şey söz konusu değildir. Bir bütün olarak okul sistemi tüm öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için değişiklik yapılabilecek şekildedir. Çocuklar okula "katılmaktadır". Bu şekilde hiçbir çocuğun "fırsat eşitliği" ilkesine uygun eğitim alması engellenemez. Asıl olan da budur, çocuğun üstün yararı her koşulda bunu gerektirir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN