ABD gerçekten Ay’a ayak bastı mı?
Bundan tam yarım asır önce bugün, ABD Ay'a gittiğini tüm dünyaya duyurdu. Astronot Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay'ın yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. Peki, ABD gerçekten Ay'a ayak bastı mı? Soğuk Savaş yıllarında Sovyetler Birliği'ne karşı girdiği uzay yarışının galibi mi? Konuyla ilgili teoriler ne söylüyor? Ay'a gidilip gidilmediğine dair en popüler tez ve antitezler neler? Bu soruların cevabını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 19.07.2019
14:58
Güncelleme Tarihi: 21.12.2020
15:17
NASA HİÇ AY’A GİTMEDİ ÇÜNKÜ…
TEZ 4: NASA hiç Ay'a gitmedi çünkü bu denli başarılı geçen Apollo projesinden sonra gitmemesi imkânsızdı. NASA'nın bir daha Ay'a gitmekte istekli olmayışı, bu teknolojileri geliştirmemesi akıllarda hep bir soru işareti olarak kaldı.
ANTİTEZ: Apollo Projesi, ABD'nin Sovyetler Birliği ile girdiği uzay yarışını kazanmak için yapılmıştı. Yarış bir kez kazanıldıktan sonra pahalı Ay uçuşlarını sürdürmek için gerek kalmadı. Nitekim Sovyetler de yenildikleri ortaya çıkınca kendi Ay projelerini iptal ettiler.
AY’A GİDEN ARAÇLAR TEST EDİLMEDİ ÇÜNKÜ…
TEZ 5: Ay'a giden araçlar test edilmedi; astronotları altı defa Ay'a götürüp getiren LEM araçları, bu olaylardan önce veya sonra tarafsız otoritelerce tetkik edilmedi. Bu, ABD'nin bilinçli olarak attığı bir adımdı.
ANTİTEZ: Ay'a inişte kullanılan LM modülü Dünya'ya dönmek üzere tasarlanmamıştı. Başarıyla Ay'a inilen uçuşların LM modüllerinin iniş kademeleri Ay yüzeyinde indikleri noktaydı. Dönüş kademeleri ise görevini tamamladıktan sonra yine Ay yüzeyine düştü. Dolayısıyla bu modüllerin iniş sonrasında test veya tetkik edilmesi imkânsızdır. Uçuş öncesinde ise tüm modüller pek çok teste tabi tutulmuştur.
BİLGİSAYAR AY’A GİDİŞTE YETERSİZDİ ÇÜNKÜ…
TEZ 5: Apollo araçlarda bulunan ilkel analog bilgisayar Ay'a gidişte yetersizdi çünkü modern bir elektronik kol saatinden daha az işlem gücüne sahipti. Bu cihazlar 2 kb RAM, 36 kb ROM kapasitede çalışıyordu.
ANTİTEZ: Apollo uzay araçlarında kullanılan ana bilgisayar, analog değil dijital bir bilgisayardı. 1960'lar içinse oldukça gelişmiş bir bilgisayardı. Görevi, Apollo uzay aracının seyir ve komuta kontrol sistemini (PINGS) yönetmekti. AGC'nin işlem gücü, PINGS'i idare etmek için yeterliydi, ancak uzay aracının rotası ve konumu yerdeki ölçüm tesisleri tarafından daha yüksek kesinlikle saptandığından, belli aralıklarla konum ve rota bilgileri yerden güncelleniyordu. Yani Apollo tamamen kendi içindeki bilgisayara bağımlı değildi. Nitekim Ay'a ilk iniş yapan uzay aracı Apollo 11, AGC'nin hata modunda olduğu sırada iniş yapmıştı.
Fikriyat