Açlık ile ilgili kim, ne söylüyor?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, hayatın pek çok alanında olduğu gibi açlık tokluk kavramları konusunda da insanlığı uyarmış ve bu konuda uyulması gereken kuralları ashabına söylemiştir. Ardından gelen İslam alimleri de açlıkla ilgili hususlara değinmişler; insanoğlunu felakete sürükleyen şeyin "alışılan tokluk" olduğunun altını çizmişlerdir. Dünya edebiyatında açlık, daha çok insan psikolojisi ve yaşama etkisi ile ele alınırken; modern çağda ise uzmanlar, yemek yeme ihtiyacının "duygusal açlık" olabileceğini ifade ediyor. Peki, açlık konusunda, kim, ne söylüyor? Açlık konusundaki görüşleri ve eserleri derledik.
Giriş Tarihi: 12.04.2020
18:41
HZ. LOKMAN, BU KONUDA OĞLUNA NE BUYURMUŞTU?
İslam tarihinde önemli bir rivayet tefsiri olan ed-Dürrü'l-Mensûr 'da kaydedildiğine göre Hz. Lokman oğluna şöyle nasihat etmiştir:
"Ey oğulcuğum! Miden dolu iken sakın yeme! Zira tokken yiyeceğin şeyi köpeğe atman, senin için onu yemekten daha hayırlıdır!"
Hz. Lokman'dan gençlere 40 öğüt
AÇLIĞIN DÜNYA EDEBİYATINA İZDÜŞÜMÜ
İslam âlimlerinin dışında, dünya edebiyatının önemli isimleri de "açlık" konusunu yapıtlarında ele almışlardır. Norveçli büyük romancı Knut Hamsun, kaleme aldığı romanı "Açlık" ile edebiyat dünyasında kendine yer edinmiş ve bu eser ile büyük ün kazanmıştır.
Ünlü bir yazar olma sevdasıyla yanıp tutuşurken, bir yanda da açlıkla pençeleşen bir gencin, gerçekten duygulandırıcı öyküsü olan bu kitap, dünya edebiyatının başyapıtları arasında anılmaktadır. Eser, açlığın iradeye etkisini, kapitalizm ve emperyalizm eleştirileri ile ele alarak anlatır.
Açlık kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.
‘AÇLIĞI’ TANIMLAMAK İÇİN BERDUŞ KILIĞINA GİREN YAZAR
Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Jack London'ın kaleme aldığı Uçurum İnsanları , açlığın konu edildiği bir başka kült eserdir. 1900'lü yılların Londra'sında zengin kesimin yaşadığı Batı Yakası ile sefalet içinde yaşamaya çalışan evsiz, fakir, ağır işlerde çalıştırılan ve faydasız görülenlerin yaşadığı Doğu Yakası'nı "uçurum" kelimesiyle tanımlıyor.
Jack London, Doğu Yakası'nda açlığı bizzat kendisi tecrübe ediyor. 1902 yazında berduş kılığına girip sefaletle yüklü sokaklarda yaşamaya başlayan yazar, haftalığı 75 sente kiralanan, banyosu olmayan, insanların üst üste pislik içinde uyuduğu odalardaki yoksulluğu anlatıyor.
Uçurum İnsanları kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.
GEORGE ORWELL’IN OTOBİYOGRAFİSİNDEN ‘AÇLIK’
İngiliz yazar George Orwell, kendi yaşam hikâyesinden yola çıkarak yazdığı Paris ve Londra'da Beş Parasız adlı otobiyografik romanında, önce binlerce işsizin olduğu Paris'te günde 17 saat bulaşıkçılık yaptığı günleri anlatır. Onca çalışmaya rağmen karnı bir türlü doymayan yazar bu durumu "Açlık insanı omurgasız ve beyinsiz bir hale indirgiyor" cümleleriyle ifade eder.
Londra'da daha iyi şartları olduğuna inandığı bir hastabakıcılık işi bulan yazar, 19'uncu yüzyıl Avrupası'nın korkunç halini, bir yandan da açlığın getirdiği ruh yozlaşmasını, erdemlerin, ahlakın yitip gitmesini sarsıcı hikâyeler üzerinden anlatır.
Paris ve Londra'da Beş Parasız kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.
STEINBECK’E PULİTZER KAZANDIRAN ROMAN
Amerikalı yazar John Steinbeck'in Pulitzer ödülü kazanan Gazap Üzümleri romanı 20'nci yüzyılın en büyük edebiyat eserleri arasında anılır.
Kısaca topraklarından koparılan ve iş bulma umuduyla yollara dökülen yoksul tarım işçilerinin hayatta kalma mücadelesini anlatan roman, Joad ailesinin öyküsü etrafında yüzyılın başında açlığa, zulme ve sömürüye direnen milyonların hikâyesidir.
Gazap Üzümleri kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.