Arama

Açlık ile ilgili kim, ne söylüyor?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, hayatın pek çok alanında olduğu gibi açlık tokluk kavramları konusunda da insanlığı uyarmış ve bu konuda uyulması gereken kuralları ashabına söylemiştir. Ardından gelen İslam alimleri de açlıkla ilgili hususlara değinmişler; insanoğlunu felakete sürükleyen şeyin "alışılan tokluk" olduğunun altını çizmişlerdir. Dünya edebiyatında açlık, daha çok insan psikolojisi ve yaşama etkisi ile ele alınırken; modern çağda ise uzmanlar, yemek yeme ihtiyacının "duygusal açlık" olabileceğini ifade ediyor. Peki, açlık konusunda, kim, ne söylüyor? Açlık konusundaki görüşleri ve eserleri derledik.

  • 13
  • 16
GEORGE ORWELL’IN OTOBİYOGRAFİSİNDEN ‘AÇLIK’
GEORGE ORWELL’IN OTOBİYOGRAFİSİNDEN ‘AÇLIK’

İngiliz yazar George Orwell, kendi yaşam hikâyesinden yola çıkarak yazdığı Paris ve Londra'da Beş Parasız adlı otobiyografik romanında, önce binlerce işsizin olduğu Paris'te günde 17 saat bulaşıkçılık yaptığı günleri anlatır. Onca çalışmaya rağmen karnı bir türlü doymayan yazar bu durumu "Açlık insanı omurgasız ve beyinsiz bir hale indirgiyor" cümleleriyle ifade eder.

Londra'da daha iyi şartları olduğuna inandığı bir hastabakıcılık işi bulan yazar, 19'uncu yüzyıl Avrupası'nın korkunç halini, bir yandan da açlığın getirdiği ruh yozlaşmasını, erdemlerin, ahlakın yitip gitmesini sarsıcı hikâyeler üzerinden anlatır.

Paris ve Londra'da Beş Parasız kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 14
  • 16
STEINBECK’E PULİTZER KAZANDIRAN ROMAN
STEINBECK’E PULİTZER KAZANDIRAN ROMAN

Amerikalı yazar John Steinbeck'in Pulitzer ödülü kazanan Gazap Üzümleri romanı 20'nci yüzyılın en büyük edebiyat eserleri arasında anılır.

Kısaca topraklarından koparılan ve iş bulma umuduyla yollara dökülen yoksul tarım işçilerinin hayatta kalma mücadelesini anlatan roman, Joad ailesinin öyküsü etrafında yüzyılın başında açlığa, zulme ve sömürüye direnen milyonların hikâyesidir.

Gazap Üzümleri kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 15
  • 16
GERÇEKÇİLİĞİN SARSICI AYRINTILARINI BARINDIRAN ESER
GERÇEKÇİLİĞİN SARSICI AYRINTILARINI BARINDIRAN ESER

Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Yaşar Kemal ilk romanı "İnce Memed"de ağa-bey ilişkisi, Cumhuriyetin ilk yıllarında kaderine terkedilmiş bir köy üzerinden ele alınır.

Köylüyü maruz kaldığı baskılar nedeniyle bir kurtarıcı beklerken resmeden yazar, ağalık sistemine başkaldıran İnce Memed'e verir bu görevi. Gerçekliğin sarsıcı ayrıntılarının ortaya konduğu bu roman sarsıcı ayrıntılar barındırır.

İnce Memed kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 16
  • 16
YEME ARZUSUNUN TEMELİNDE NE YATIYOR?
YEME ARZUSUNUN TEMELİNDE NE YATIYOR?

Açlık ve yeme arzusunun temelinde yatan içgüdü de pek çok yazarın konusu olmuştur. Onlardan biri de yeme bozukluğu alanında psikoterapist olarak çalışan Doreen Virtue'nin kaleme aldığı Duygusal Açlık kitabıdır.

Virtue, yeme duygusunu iki nedene bağlar: Birincisi duygusal açıdan daha iyi hissetme arzusu, ikincisi ise enerji düzeyini değiştirme isteği. Ona göre, daha canlı, daha sakin, daha güvende, daha az öfkeli ya da daha az korkmuş hissetmek isteyen beden buna göre yeme eğilimini değiştirir.

Duygusal Açlık kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN