Arama

Açlık ile ilgili kim, ne söylüyor?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, hayatın pek çok alanında olduğu gibi açlık tokluk kavramları konusunda da insanlığı uyarmış ve bu konuda uyulması gereken kuralları ashabına söylemiştir. Ardından gelen İslam alimleri de açlıkla ilgili hususlara değinmişler; insanoğlunu felakete sürükleyen şeyin "alışılan tokluk" olduğunun altını çizmişlerdir. Dünya edebiyatında açlık, daha çok insan psikolojisi ve yaşama etkisi ile ele alınırken; modern çağda ise uzmanlar, yemek yeme ihtiyacının "duygusal açlık" olabileceğini ifade ediyor. Peki, açlık konusunda, kim, ne söylüyor? Açlık konusundaki görüşleri ve eserleri derledik.

  • 8
  • 16
‘NEFİS KENDİSİNİ ZAAFA DÜŞÜRECEK ŞEYLE MÜTEESSİR OLUR’
‘NEFİS KENDİSİNİ ZAAFA DÜŞÜRECEK ŞEYLE MÜTEESSİR OLUR’

İslam tarihinde 11'inci yüzyılda yaşayan İmam Gazzali'nin beslenme konusunda söyledikleri de bir hayli önemlidir. Gazzali, İslam kültür tarihinde ibadet psikolojisi bakımından özel bir yere sahip olan büyük eseri İhyaü Ulumid Din'de yeme içme adabı da dâhil pek çok konuya değinir.

Gazzali, açlık ve nefis terbiyesi konusunda şu sözleri kaleme almıştır: "Nefis ancak kendisini zaafa düşürecek şeyle müteessir olur. O şeyde nefis alışkınlık elde ederse ondan mütessir olmaz. Bu uzakta değildir. Çünkü doktorlar ilaçların içiminde alışkanlıktan men ederler ve derler ki; ilaç içmekte alışkanlık haline gelen kimse hastalandığı vakit, alıştığı o ilaçtan fayda bulamaz. Zira onun vücudu o ilaca alışmış olduğundan ilacın tesirini bulamaz."

İhya-u Ulumi'd-Din kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 9
  • 16
‘YEDİĞİN VAKİT AZ YE! ŞİFA HAZIMDADIR’
‘YEDİĞİN VAKİT AZ YE! ŞİFA HAZIMDADIR’

Dünyanın en saygın hekimlerinin başında gelen İbn-i Sina ise açlık-tokluk meselesine dair şöyle bir açıklama yapmıştır:

"İlm-i tıbbı iki satırda topluyorum: Yediğin vakit az ye! Yedikten sonra dört beş saat hiçbir şey yeme. Çünkü şifa, hazımdadır. Yani kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, yemek üstüne yemek yemektir."

Hekimlerin piri İbn-i Sina'dan okunması gereken kitaplar📚

  • 10
  • 16
HZ. LOKMAN, BU KONUDA OĞLUNA NE BUYURMUŞTU?
HZ. LOKMAN, BU KONUDA OĞLUNA NE BUYURMUŞTU?

İslam tarihinde önemli bir rivayet tefsiri olan ed-Dürrü'l-Mensûr'da kaydedildiğine göre Hz. Lokman oğluna şöyle nasihat etmiştir:

"Ey oğulcuğum! Miden dolu iken sakın yeme! Zira tokken yiyeceğin şeyi köpeğe atman, senin için onu yemekten daha hayırlıdır!"

Hz. Lokman'dan gençlere 40 öğüt

  • 11
  • 16
AÇLIĞIN DÜNYA EDEBİYATINA İZDÜŞÜMÜ
AÇLIĞIN DÜNYA EDEBİYATINA İZDÜŞÜMÜ

İslam âlimlerinin dışında, dünya edebiyatının önemli isimleri de "açlık" konusunu yapıtlarında ele almışlardır. Norveçli büyük romancı Knut Hamsun, kaleme aldığı romanı "Açlık" ile edebiyat dünyasında kendine yer edinmiş ve bu eser ile büyük ün kazanmıştır.

Ünlü bir yazar olma sevdasıyla yanıp tutuşurken, bir yanda da açlıkla pençeleşen bir gencin, gerçekten duygulandırıcı öyküsü olan bu kitap, dünya edebiyatının başyapıtları arasında anılmaktadır. Eser, açlığın iradeye etkisini, kapitalizm ve emperyalizm eleştirileri ile ele alarak anlatır.

Açlık kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 12
  • 16
‘AÇLIĞI’ TANIMLAMAK İÇİN BERDUŞ KILIĞINA GİREN YAZAR
‘AÇLIĞI’ TANIMLAMAK İÇİN BERDUŞ KILIĞINA GİREN YAZAR

Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Jack London'ın kaleme aldığı Uçurum İnsanları, açlığın konu edildiği bir başka kült eserdir. 1900'lü yılların Londra'sında zengin kesimin yaşadığı Batı Yakası ile sefalet içinde yaşamaya çalışan evsiz, fakir, ağır işlerde çalıştırılan ve faydasız görülenlerin yaşadığı Doğu Yakası'nı "uçurum" kelimesiyle tanımlıyor.

Jack London, Doğu Yakası'nda açlığı bizzat kendisi tecrübe ediyor. 1902 yazında berduş kılığına girip sefaletle yüklü sokaklarda yaşamaya başlayan yazar, haftalığı 75 sente kiralanan, banyosu olmayan, insanların üst üste pislik içinde uyuduğu odalardaki yoksulluğu anlatıyor.

Uçurum İnsanları kitabını incelemek ve satın almak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN