Anadolu mutfağından 10 ekmek çeşidi
Kültürlerin ve toplumların gelişimiyle günümüzdeki son halini alan ekmeğin serüveni, 2,5 milyon yıl öncesine kadar gidiyor. İnsanoğlunun bilinen en eski, en temel ve önemli gıda maddelerinden buğday, zahmetli bir yolculuğun ardından tarladan sofraya ekmek olarak geliyor. Çeşitli kültürlerle harmanlaşarak tarihte lezzetli bir serüven elde eden ekmeğin her çeşidini deneyimlemek mümkün. Sizler için Anadolu mutfağından 10 ekmek türünü derledik.
Giriş Tarihi: 23.02.2020
15:40
Güncelleme Tarihi: 03.08.2021
11:24
Ebeleme : Mayalı hamurun yufka gibi açılarak, sac üzerinde pişirilmesinden elde edilir. Piştikten sonra altı ve üstü yağlanır.
Gömeç : Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde sofraların vazgeçilmez yiyeceği olan gömeç yufkadan sonra en çok tüketilen ürün olma özelliğine sahip. Mayalanan hamur istenilen büyüklükte bezelere ayrılır. Bezeler, fırın içinde ayaklı sac üzerinde pişirilir.
Gübaye : Buğday, mısır ve arpa unlarından hazırlanan hamur, tandıra yapıştırılarak pişirilir. Siirt yöresine özgüdür.
Kakala : Mayalı hamurdan yumurta büyüklüğünde pişirilen ekmek. Artvin yöresine aittir.
Pıt Pıt : Mayalı hamura istenilen büyüklükte, yuvarlak şekil verilir. Tekrar mayalandırılarak fırında pişirilir. Çorum Osmancık'ta yapılan bir tür ekmektir.
Taş Fırın Ekmeği : Günlük olarak yapılıp yenebilecek, sade fırın ekmeğidir. Ekşi maya kullanılmamaktadır. Bu ekmeklerin, tarifin alındığı yerlerde 4 saatte bir çıkarıldığı ve sıcak sıcak tüketildiği bilinmektedir. Un, su, tuz ve maya karıştırılarak pide hamuru kıvamında mayalandırılır. Fırının içinde ısınan çakıl taşlarının üzerinde pişirilir.
Fetil : Hamur mayalanarak yoğrulur, bekletilmeden oklava ile ekmek açılıp saçta pişirilir. Taze olarak yenmesi gereken ekmek türüdür. Malatya, Sivas ve Elazığ yöresinde yapılır.
Gartalaş : Mayasız hamurdan yufka ekmeği gibi açılır ve sacda pişirilir. Bursa, Bolu ve Eskişehir yörelerinde yapılır.
Kömeç : Külde pişirilen mayasız ekmeğe Trabzon ve Zonguldak'ta "kömeç" denir. Kömeçin, Zonguldak yöresinde tuzsuz yapıldığı belirtilir.
Ter Ekmeği : Yufka benzeri bir ekmektir. Yufka gibi açılır, yağsız olarak sacta pişirilir. Kastamonu ilinde yaygındır.