Arama

Baharatların faydaları nelerdir? Hangi baharat neye iyi gelir?

Baharatların faydaları saymakla bitmiyor. Hem yemeklerimize eşsiz bir lezzet katıyor hem de sağlığımıza pek çok faydaları bulunuyor. Son dönemde özellikle solunum yolları hastalıklarına iyi gelen ve bağışıklığın güçlenmesini sağlayan baharatların tüketilmesi büyük önem taşıyor. Peki, sofralarımızın vazgeçilmez baharatların faydalarını yeterince biliyor muyuz? Baharatların faydaları nelerdir? Hangi baharat neye iyi gelir? İşte, sofralarımızdan eksik etmediğimiz baharatların faydaları...

  • 12
  • 28

Zerdeçal tüketerek melanomu (agresif bir cilt kanseri türü) önleyebilirsiniz ve ayrıca mevcut melanom hücrelerinin kendilerini öldürmesini sağlar. Çocuklarda lösemi riskini azaltır. Alzheimer'i önleyebilir ve beyinde amiloid plaklarının birikmesini kaldırarak alzheimer gelişimini durdurabilir.

Güçlü bir anti-enflamatuar fonksiyona sahiptir ve diğer anti-enflamatuar ilaçların yanı sıra yan etkisi de genelde görülmez. Doğal bir ağrı kesicidir. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olabilir. Artrit ve romatoid artrite karşı doğal bir tedavi olarak kullanılabilir.

  • 13
  • 28
ZENCEFİL
ZENCEFİL

Zencefilin faydaları: Özellikle alternatif tıp yöntemlerinde kullanılır ve ilaç kullanmak istemeyen insanlar için son derece önemli bir şifa kaynağıdır. Hamilelerin, kemoterapi gören ve ameliyat olan hastaların mide bulantısına çok iyi geldiği bilinir.

Metabolizmayı hızlandırma özelliği sayesinde kilo vermek ya da yağ yakmak isteyen kişiler için de oldukça uygundur. Düzenli olarak tüketildiği takdirde özellikle kış aylarında görülen bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

  • 14
  • 28

Yağ yakımını artırması ve metabolizmayı hızlandırması nedeni ile kilo vermek ya da fit kalmak isteyenler için oldukça etkilidir. Zencefil bağışıklık sisteminin güçlendirir, regl ağrılarını azaltır, öksürüğü keser, metabolizmayı hızlandırır, solunum yollarını açar.

Toz zencefil baharat olarak yemeklerin içerisine, salatalara ve çeşitli içeceklerin içine katarak tüketilebilir. Ayrıca kurabiyelerin ve çeşitli atıştırmalıkların içerisine de konulabilir.

  • 15
  • 28
BİBERİYE
BİBERİYE

Biberiyenin faydaları: B, C, D, E ve K vitaminlerini yüksek oranda içerinde barındıran biberiye, besin değeri yüksek bir bitkidir. Demir, kalsiyum ve fosfor açısından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Esanslı kokusuyla hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu artırır. Bu yönüyle adaçayı ile benzerlik gösterir. Kaynamış biberiye çayının buharını solumak baş ağrısını giderir. Özellikle migren kaynaklı yaşanan ağrıların dindirilmesi için biberiye çayı tüketilmesi önerilir.

  • 16
  • 28

Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser ve benzeri bağışıklık sistemine savaş açan hastalıklardan korunmayı sağlar. Özellikle meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı bilinir. Hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim problemlerini önler.

Solunum yollarını açmasından ötürü sinüzit benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılır. Ağız ve boğaz bölgesinde meydana gelen yararların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan güçlü bir antiseptiktir. Güçlü bir adet söktürücüdür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN