Arama

Bayram sofralarınızı şenlendirecek 20 Osmanlı yemeği

Osmanlı mutfağında, padişah ve özel misafirler için bayramda özel sofralar hazırlanırdı. Bayrama özgü yemekler arasında kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu incik, hassa böreği gibi yüzyılları aşan lezzetler yer alırdı. Saray mutfağında ayrıca vatandaşlar için etli pilav, yahni ve hoşaf yapılırdı. Bayramda en çok tüketilen tatlı ise günümüzde olduğu gibi baklavaydı. Fikriyat olarak, bayramda sofralarınızı şenlendirecek, lezzetiyle misafirlerinizi büyüleyecek Osmanlı mutfağından 20 yemeği sizler için derledik.

  • 32
  • 40
Peynir lokması nasıl yapılır?
Peynir lokması nasıl yapılır?

Peynir lokması tarifi: Yumurtaları derin bir kapta çırpın. Un hariç diğer malzemeleri çırpılmış yumurtaya ekleyin. Tüm malzemeyi iyice karıştırın.

Unu yavaş yavaş karışıma ekleyerek koyu boza kıvamında homojen bir hamur hazırlayın. Tavaya bol yağ koyun ve yağı kızdırın. Hamurdan dolu dolu 1 tatlı kaşığı alın ve hamuru kaşık yardımı ile kızmış yağa bırakın.

Hamurların altını üstünü kızgın yağda güzelce kızartın. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Pişen peynirli lokmalarınızı sıcak servis yapın.

  • 33
  • 40
Patlıcan mücveri
Patlıcan mücveri

Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi.

  • 34
  • 40
Patlıcan mücveri nasıl yapılır?
Patlıcan mücveri nasıl yapılır?

Patlıcan mücveri tarifi: Patlıcanların kabuklarını soyup küp doğrayalım ve 1 su bardağı su ekleyerek haşlayalım. Yumuşayınca suyunu süzüp sıkarak fazla suyunu sıkalım.

Haşlanan patlıcanları bir kaba alıp içine yumurtaları, unu, kıyılmış maydanozu, kabartma tozunu, tuzu, karabiberi, ezilmiş peyniri ekleyip karıştıralım.

Tavaya sıvı yağını alıp ısıttıktan sonra harçtan 1 yemek kaşığı alıp arkalı önlü kızartın. Tüm hamura bu işlemi uygulayın.

Sosu için tavaya yağımızı alıp dövülmüş sarımsak ve rendelenmiş domatesleri ekleyelim. Domatesler suyunu çekince tuz, şeker, karabiber ekleyip bir taşım kaynatarak alalım ve sosu mücverlerin üzerine gezdirelim.

  • 35
  • 40
Arife köftesi
Arife köftesi

Kuzu kıyması anason, kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor.

  • 36
  • 40
Arife köftesi nasıl yapılır?
Arife köftesi nasıl yapılır?

Arife köftesi tarifi: Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Kuzu kıymanın 2/3'ü ve doğranmış kuru soğanın yarısını karıştırma kabına alın. İnce bulgur ve anason ilavesiyle yoğurun.

1 yemek kaşığı kadar tereyağını bir tavada eritin. Kalan kuru soğanları hafif bir renk alana kadar tereyağında soteleyin. Kalan kuzu kıymayı katıp kuru soğanlarla birlikte suyunu çekene kadar kavurun. Köftelerin iç harcına çeşni kazandırmak için; kıymalı iç harca toz kakule, ince çekilmiş taze badem, tarçın, tuz ve karabiberi katın. Hazırladığınız bulgurlu kıyma harcından küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar kopartın. Elinizde yuvarladığınız bulgur köftelerinin orta kısmını parmak yardımıyla açın.

Kuru soğan ve baharatlarla birlikte kavurduğunuz kuzu kıymalı iç harcı, köftelerin iç kısmına doldurup, elinizle yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri derin bir tencerede kaynamakta olan bol suda yaklaşık 10 dakika kadar haşlayın.

Kalan tereyağını ayrı bir sos tenceresinde eritin. Suyunu süzdürerek çıkardığınız haşlanmış köfteleri, köpüren tereyağında renk alana kadar kızartın. Kızaran arife köftelerini sıcak olarak arzuya göre süzme yoğurt ilavesiyle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN